[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Fórum - Medvék, farkasok, hiúzok

Vissza a témákhozOldalak: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]
beküldte: kriszti2009. január. 22., 08:59
Igen, kicsi ám a Világ! Van olyan hely, ahol magyar ember ne lakna? Főleg Kanada!

Igaza van az ismerősödnek Grizli! Csak egy tizen, huszon évvel ezelőtt még az emberek természetzavarása kimerült a málnászásban, vadszedrezésben, gombászásban. Medvés találkozások mindig is voltak. A tavalyi agancsgyűjtéskor is eltűnt valaki örökre az ottani erdőben, azóta se találják, pedig csoportosan indultak, s csak a medvenyomok maradtak...

Más zavarni, mint pusztítani. Zavarás óhatatlan például ha méssz az erdőben a madarak fölrebbennek, az állatok futásnak erednek előled....de a pusztítás az nem tolerálható. Amikor mindenféle kvadok, tömegbérvadászat, tömegtúrizmus stb. teszi tönkre azt a kincsesládát, amin Erdély is ül. A 90-es években még a kutyát se érdekelte Erdély, mint potenciális célpont, mára ingatlanbefektetési fellegvárrá nőtte ki magát. Nyaralók, luxusvillák, vadászkastélyok százai nőttek ki a semmiből, mert sokan felismerték mit is rejt Erdély,de ha így megy tovább már nem sokáig rejt semmit.... :(
előzmény: grizli - 2009. január. 21., 21:33

beküldte: grizli2009. január. 21., 21:33
Van itt egy kolega aki odavalosi (kornyekbeli Hargita) O azt mondja hogy sokminden megvaltozot, vagyis keves ami nem.
Oszerinte azert mar a 90-es evekben is zavaraszta a maci a malna es vadszederszedoket.
előzmény: kriszti - 2009. január. 21., 18:11

beküldte: kriszti2009. január. 21., 18:11
Ja bizony! Nincs is ott már biztosan védett hangyaboly sem, mint a 90-es évek végén... Szét kellene nézni mi lehet ott azóta!
előzmény: llkedo - 2009. január. 21., 17:15

beküldte: llkedo2009. január. 21., 17:15
Amíg van egy medve is a földön, addig lesz medvetámadás is. Az ember már mindenhol ott császkál a legeldugottabb helyeken is, nincs immár a medvének hová bújnia. Hacsak nem él meg a víz alatt, és át nem szokik a Mariana-árokba.
Ahhoz viszont, hogy legalább csökkentsük a balesetek számát, bizony nem keveset tehetünk.
Először is, ha már a mackó elhúzódik a sűrű, viszonylag járatlanabb helyekre, mint az Istenhátamegetti Kommandótól még befele 15 kilométer, akkor tán NEKÜNK nem kéne odamenni...
Tudom, most már van terepjáró, kvad, aszfaltút, oda tudunk. De valahogy... mégse kéne. Van fent a jutubon videó, amin a Pintyiló legtetejére kvadoznak fel valami őrültek (lehet, hogy ez a baleset pont ott történt). MINEK? Ha nem kájszterolhat föl oda az a pár vadmarha, akkor neki már nem élet az élet???
előzmény: grizli - 2009. január. 21., 03:54

beküldte: kriszti2009. január. 21., 14:36
Szia Grizli!


A Magyar ember még "azután" sem, még saját kárán sem....:(
előzmény: grizli - 2009. január. 21., 03:54

beküldte: grizli2009. január. 21., 03:54
Szevasz Kriszti!

Igen, mindig szomoru es ertelmetlen ha egy emberi eletet kovetel a vadalatok tamadasa. Ilyenkor mindig felmerul a kerdes mi vadaszok, vagy egyebb szervezetek akik birnak a vadalatok eziranyu viselkedesevel:
MEGTETTUK A SZUKSEGES INTEZKEDESEKET?
Ha kozhellyel szeretnek elni azt mondanam hogy csak vissza kell olvasni a topikban? Es akkor mi van? Talan csak annyi hogy a vadaszok es a termeszetvedok mossak kezeiket!
Vagy !!! egy jo Magyar kozmondas!!!!
"Szeretnek en olyan okos lennni azelott , mint a Magyarember azutam!"
előzmény: kriszti - 2009. január. 20., 18:55

beküldte: kriszti2009. január. 20., 18:55
És most olvasom, hogy nem is csak sebesülésről volt szó...
előzmény: kriszti - 2009. január. 20., 18:51

beküldte: kriszti2009. január. 20., 18:51
Szervusztok!

Kellett Nekem itt Kommandót emlegetni!


"Súlyosan megsebesített egy Kovászna megyei fiatalembert egy medve tegnap, Kommandó környékén. Corneliu Câmpeanu, a megyei rendőrfelügyelő elmondta, Kommandótól 15 kilométerre történt a támadás, miközben az áldozat barátjával egy vadászkunyhótól igyekezett vissza a településre. A medve nekirontott a fiataloknak, azonban egyiküknek sikerült elmenekülnie, a másiknak az arcát sebesítette meg a fenevad. Az áldozatot szánnal vitték a mentőkhöz."

Nem könnyű lejutni így tél közepén a faluból!

"Kovászna megyében mintegy 900 medve él, Bikszád, Dobolló és Zágonbárkány lakói többször is panaszkodtak, hogy a medvék nagyon elszaporodtak, és a települések környékén garázdálkodnak."

Pedig ezen települések némelyike eléggé "embertelt" völgyterületen van, ami medvéknek eddig nem volt kimondottan preventált.
előzmény: kriszti - 2008. augusztus. 7., 16:28

beküldte: grizli2008. december. 13., 23:45
Szevasztok tudor Barataim!

Mint mindig ugyanugy most is, beszelgetesunk ebben a ciklusaban is iges sok ertekes adat lett pablikalva vadaszemberek tollabol.
Mintahogy sokunk leirasa is igazolja, a teli alom alvasanak az idopontja egy kicsit ketseges, mivel rengeteg tenyezo befolyasolhatja. Az elso es legnagyobb tenyezot mindenkepen a terulet vadellatokepessegeben latom, es majd masodlagossan jon az idojaras - holott a nev alapjan - teli alom az ember inkabb gondol idotartalomra (tel) mint taplalekra. Vagyis utalva egy klasszikusnak mondott medveeletre a tel bealltaval O mar lelassul. A ho meg 10-15 - minuszok nem is annyira zavarja oket. Az eletritmusa diktalja neki a lenyudvast. Ugyan ugy mint mas alatoknal a macoknak is egy-egy kiragadott intervallum ha hianyzik az evbol, lehet hogy evekre eltolodo kenyszeredett atallast idez elo, es ilyen esetben a vadasz ott all megfurodve, es kenytelen ujj metodusokat gyartani.
Nagyon igaz hogy a nosteny medve, hamarabb es tovabb vermel. De csak az amelyik vemhes. A korai vermelesel az utodot probalja vedeni, az ujszolott viszont olyan kicsi (csak par centi) hogy azonkivul hogy szinte ratapad az emlokre semmi masra nem kepes, tehat az anya megintcsak kenyszeredett a hosszu veremlakasra.
Nagyon erdekes kovetketteteseket lehet levonni az egynel tobbcsalados anyak igen gyakori megjelenesevel. Mar korabban utaltam egy a sarkkutatok altal tett megfigyelesre: A jegasmedve vadaszteruletenek csokkenesevel szazalekosan csokken az anyamedvek sujja is, vagyis (kozoltek szamokat is de lusta vagyok visszakeresni) ha a csokkenes eleri, egy bizonyos also szintet akkor az anya keptelen lessz a bocsat(csak egyet) felnevelni............. Mit gondoltok ? A tobb bocsos anyamedve ott az ohazaban, talan egy jominosegu vadellatoterulett eredmenye, vagy tenyled annyira jo a szemethozzaferes eseje?

beküldte: biglui2008. december. 12., 10:02
Szevasztok!
Örülök, hogy ezekkel az okfejtésekkel, Mi fórumozók egymás között kezdünk "tisztánlátni". Remélem a következőkben is ez a folyamat lesz ránk jellemző, a sok "egyébhozzáértő" mellett. Kösz szépen.
Üdv, biglui
előzmény: taki - 2008. december. 11., 19:47

beküldte: taki2008. december. 11., 19:47
Szevasz Lajos!


Miro Saniga eléggé ért a nagyragadozókhoz ezért csodálkozom pár állításán. A medvéknek még nem kell aludniuk. A medve az időjárástól függően tér pihenőre, és az aktivitásának a visszaállításához sem kell, hogy február 2-a legyen. Tavaly pl. a medvék átlagosan 2-3 hetet pihentek csak. Javaslom megkülönböztetni a Grizli felhozta szabályokat a Közép-Európai medvék szokásaitól! Kanadában azért más az időjárás is és mások az egyéb körülmények is. Az idő előtt felébredt vagy a téli pihenését kihagyó medve csak a vadállományra lehet veszélyes, mert a vadon kívül nincsen mást, mit ennie. (Kivéve kukázó és háziállatokat megtámadó és a méhészkedő medvéket) De mivel a medve rossz vadász az egészséges felnőtt vadra nem jelent nagy veszélyt. Tavasszal is csak inkább döggel táplálkozik – ha talál dögöt. Medvének az ember nem a tápláléka és emberre, mint prédára sosem támad! Igazolom, hogy a sokbocsos anyamedvék vannak többségben. Nem ritka a négybocsos medvecsalád sem! Ami a szemétben kutató medvéket illeti ezért is csak egyedül az ember a felelős. A medvetámadásról leírt eset is csak azt támassza alá, hogy a medve nem megölni csak megijeszteni, megverni akarta az embert. Védte magát és a bocsait. Rossznéven lehet tőle venni ? A medvetámadás emberáldozatától se lehet rossznéven venni ha a támadás után nem nyilatkozik túl elfogultan a medvékről …..

Üdv.
Taki
előzmény: biglui - 2008. december. 11., 15:52

beküldte: llkedo2008. december. 11., 17:26
"A medve általában november közepe-vége felé tér nyugovóra és március közepén ébred fel. Ez lenne a normális. Most azonban az erdészek több medvét is láttak élelem után kutatni" - mondta a Viva kereskedelmi rádióban Miroslav Saniga, a Szlovák Tudományos Akadémia erdészeti intézetének munkatársa. Saniga szerint az idő előtt felébredt medve veszélyes lehet."

Az öregannya térdekalácsa! Négy hónapig nem szabadna egyetlen medvének előjönni???
Nem beszélve arról, hogy a medve NEM ALUSSZA ÁT A TELET, mint mondjuk az ürge! Ez nem valódi téli álom! Nem esik le testhőmérséklete egyetlen fokkal sem, szervezete nem "hibernálódik". Csak nézeget kifelé, mikor meg elalszik, az meglehetősen éber álom, ugye olvastátok, hogy Maderspach szerint egy kiáltásra ész nélkül menekül, de sokszor már a közeledő léptek zajára is.
Már megint egy síró-rinyáló erdész-vadász, aki saját érdekei (medvelelövési engedély) miatt szakmai tényeket ferdít el tudva, hogy hülyeséget beszél. Mint a Zalaerdő és egyben megyei kamarai vezető hüleember, aki nem merte elmondani, h idegesíti a sok sipf*sz kiránduló, inkább hintette, hogy a vadász minden sötét foltra lő.
Először is más időtartamban van téli szállásán a hím és nőstény medve. Míg előbbi kinnmarad, amíg csak élelmet talál, és az idő megenyhültével elő-elő is bújik, utóbbi hamarabb behúzódik bocsozni, és tovább is marad.
Ahogy azt erdélyi vadászoktól hallottam, voltaképpen csak a karácsony utáni hat hétben nemnormális, ha medve van kinn, de mégegyszer mondom: ez az időjárástól is függ. Ha meg valaki azt mondja, hogy mondjuk száz éve nem voltak itt-ott extrém enyhe telek, az hüje.
előzmény: biglui - 2008. december. 11., 15:52

beküldte: biglui2008. december. 11., 15:52
Szevasz Grizli és Ti többiek!
Igaz, Takitól várjátok a híradást, de most leltem rá, így Én adom közre. Előljáróban csupán annyit, hogy az alábbi fejleményre tekintettel igazolható lenne az ötletem, miszerint e távolabbi helyekre felkínálható lenne az a táplálék, ami a „télitábor” –barlang-, közelében tartaná a bocsaikkal élelemért kutakodó macikat. A kísérletre –na, most mutasd meg!- akár önkéntesként is jelentkeznék, ha erre szükség és lehetőség van.
"Arra a kerdesedre hogy keves e vagy sok a medve a Tatraban en csak azt tudom mondani hogy is-is. Vagyis ha az itteni tapasztalatokra szoritkozom ilyen medvemozgas csak akkor van ha beletrafaltatok a hajtassal egy telelohelybe."
-írta Grizli- Bár a medvéknek most "a szabályok szerint" aludniuk kellene, az elmúlt napokban kószáló mackókat láttak a Magas Tátrában, az Alacsony Tátrában és Nagy- és a Kis-Fátrában is.
"A medve általában november közepe-vége felé tér nyugovóra és március közepén ébred fel. Ez lenne a normális. Most azonban az erdészek több medvét is láttak élelem után kutatni" - mondta a Viva kereskedelmi rádióban Miroslav Saniga, a Szlovák Tudományos Akadémia erdészeti intézetének munkatársa. Saniga szerint az idő előtt felébredt medve veszélyes lehet.

"Ezek az állatok általában idegesek és fokozottan agresszívak lehetnek. Egy felébredt medve viselkedése kiszámíthatatlan" - fejtegette Saniga.A statisztikai kimutatások szerint Szlovákia hegyvidékein mintegy 600-800 medve él, és az utóbbi időben jól szaporodnak. A szakértők ezt a megváltozott életkörülményekkel és az élelemhez való könnyebb hozzájutással magyarázzák.

"A múltban egy anyamedvének általában csak egy bocsa volt. Mostanában azonban a medvék rájöttek, hogy az emberi települések környékén a szeméttelepeken és a konténerekben sok élelmet találnak. Ehhez nem nehéz hozzájutni, így ma már nem ritka, hogy egy-egy medvét két-három bocs vesz körül" - magyarázta a helyzetet Saniga.

Az idén is több olyan eset ismeretes, amikor medve támadott meg embert. Súlyosabb sérülés azonban nem történt. Az egyik ilyen eset áprilisban a Kis-Fátrában történt. Václav Spirka erdész éppen a hegyekben bolyongott, amikor egyszer csak egy anyamedvével, s annak két kis mackójával találta magát szembe.

"Amint meglátott, elordította magát és azonnal ösztönösem támadt, hogy megvédje a bocsokat az esetleges veszélytől. A földre döntött és a lábamba harapott. Minden erőmre szükségem volt, hogy kikerüljek a karmai közül" - festette le a találkozást Spirka a rádióban. Megjegyezte: nagy szerencséje volt, mert a medve "meggondolta" magát, abbahagyta a támadást, megfordult és visszaballagott a bocsokhoz.

A sérült és vérző Spirka azután jó másfél kilométert gyalogolt, míg visszaért az erdészlakba, ahonnan kollégái kórházba szállították.
Forrás: Hírextra
Az esemény apropóján a „Vigadjunk” topicban még visszatérek.
Üdvözlettel, biglui
előzmény: grizli - 2008. november. 14., 03:48

beküldte: grizli2008. november. 14., 03:48
Szevasz Taki!

Hogy nem lotetek farkast, az egyaltalan nem lepett meg, szerintem mikor kezdett felallni a hajtovadaszat (az is lehet hogy egy hettel mar azelott) a farkasok szepen elhuztak. Megpedog abba az iranyba amerrol semmi felekepp nem lehet oket bekeriteni.
Ja, a medve sem hulye! (mivel egyik sem akart a felallitott vadaszon keresztul tavozni)Azert oneki megis van egy felsobbsegi erzese. Az utolso pillanatig meghuzza magat, ez nem azt jelenti hogy lekussad - mint az ozgida ,es varja mig elmennek mellette - inkabb atadja magat az erzeseinek. Jon megy egy nagyon kicsi korzetben, szimatol bemeri a veszelyt, a nagy kan haggya el a terepet eloszor.........
Minden esetre leszogeztem magamban, - a riportod kapcsan, - hogy ezeket a fenevedakat tenyleg meg a fene sem ismeri ki! November elso heteiben hogy ilyen nagy aktivitastrol keszuljon beszamolo? Az E-Ami. medvek ebben a times range-ben igencsak a telelohelyukon vannak . Az nem azt jelenti hogy nem lehet oket megtalalni, de semmi esetre sem esik bele egy olyan teruletbe ahol asetleg egy hajtas is elofordulhat. Hogy hol vannak ezek a telelohelyek? Hat sorolhatnam kedves Taki, de azthiszem hogy eleg ha abba maradunk hogy vadasz legyen a talpan aki megtalalja.
Arra a kerdesedre hogy keves e vagy sok a medve a Tatraban en csak azt tudom mondani hogy is-is. Vagyis ha az itteni tapasztalatokra szoritkozom ilyen medvemozgas csak akkor van ha beletrafaltatok a hajtassal egy telelohelybe. Ami ezesetbe azt jelenti hogy nem nagy a letszam (hogy meg mi mast jelent azt dontsd el te) Haviszont a medvek meg mindig a teli hajat noveltek azon a terepen, akkor azt kell mondanom hogy tull sokan vannak - jolehet hogy a kovetkezo riportod mar a kukazo medvekrol szamolhatsz be!

udv:
grizli
előzmény: taki - 2008. november. 11., 19:53

beküldte: taki2008. november. 11., 19:53
Szevasztok!

A múlt hétvégén kétnapos vadászaton vettem részt, mely vadászat farkasra és vaddisznóra volt tervezve hajtóvadászat formájában. Farkas nem esett habár a jelenlétének a bizonyítékaival – lerántott és félig elfogyasztott szarvas, farkas nyomok és teljesen friss ürülék – találkoztunk. Újra bebizonyosodott, hogy milyen nehéz őket megfogni, hogy mennyire tudnak magukra vigyázni. Nem úgy a medvék …… Az első nap csak egy hajtást tartalmazott és egy bocsnak nem nevezhető maci (lehetett vagy 200-250 kg) előttünk sétált végig, megmutatva magát több MO-i vadászvendégnek is. Tőlem lehetett vagy 30 méterre de nem vett észre. Lassan – komótosan ballagott még tüsszentett is egy jó nagyot. Célozgattam őt vagy 5 percig. A hajtást egy vadász hölgy mellett hagyta el elmondása szerint alig 15 méterre. Őt már észrevette, mert kétszer fújt feléje de a támadás legkisebb jelét se mutatta. A hölgy gyakorlott tátrai vadász – nem először látott ilyet.
Másnap aztán kiszakadt a medvés zsák …. Azon a szárnyon ahol én álltam 13 medvét számoltunk meg úgy, hogy bizonyítottan nem volt kétszer számolva ugyanaz a medve. Voltak köztük kifejlett hímek, két –három éves egyedül járó bocsok és 1-2 boccsal járó medve mamák. Felhős ködös idő volt a ködből kilépő medvéket csak 30-40 méteren észleltük. Nem volt bennük a minimális ellenségeskedés sem habár a jelek szerint többször észlelték az ember jelenlétét. Pár fújás - rövid morgás és alig láthatóan gyorsított léptek jelezték, hogy a medve tisztában van a megfigyelőjével. Mindez egy több mint három óráig tartó hajtás alatt történt miközben a mi szárnyunkon a vadászok lőttek 8 disznót! A lövések ellenére valóságos medvejárás zajlott a területen. Szerencsére senki se kapatatta el magát – habár medve vészes közelsége estén vagy medvetámadáskor engedélyezett volt a fegyverhasználat.
A kérdés eldöntésére, hogy sok vagy kevés-e a medve a Tátrában legyen segítségül ez a megfigyelés.

Üdv.
Taki

beküldte: forsterh2008. szeptember. 28., 07:42
Talán itt!
előzmény: forsterh - 2008. szeptember. 28., 07:41

beküldte: forsterh2008. szeptember. 28., 07:41
Szervusz Kedves Grizli!

Tudom, hogy nagyon kedveled a medvéket, nos találtam a számodra egy igazi medvecsemegét nyújtó webkamerát! Alaszkában a McNeil folyón a lazacvonulásra készülődnek a grizzlyk.
Sok szép élményt! Üdv. Zoli
Ide kattintva indíthatod!
előzmény: grizli - 2008. szeptember. 21., 23:29

beküldte: grizli2008. szeptember. 21., 23:29
"A kocka el van vetve"!
Mondta volt egy nagy politikus, es monta volt grizli, aki csak a hasonlat kedveert vette fol ezt a kifejezest! Mint ahogy maskor, most is a megoldast kutatva. En szemely szerint minden egyes hozzaszolasbol hianyolom a megoldasra vonatkozo otletet. Mondom otletet mert alampolgarsagunkbol adodoan az otleteken kivul vajni keveset tehetunk az ugy erdekeben, azonkivul mint OTLET- et adunk.
Ha nagyon belenezunk a dolgokba, az egessz problema onnan adodik hogy a termeszetvedelem, mint szakmailag vegrehajtott foglalkozas, nem is letezik! "Tudos" barataim jogossan utalnak arra a tenyre hogy tulajdonkepen a varos es a termeszet hatara teljesen elmosodik az emberek arra mennek ahova csak akarnak satorozni, mit ne modjak epitkezni, minden kototseg nelkul....... en allitom sokan meg azt sem tudjak hogy a megve harap!!!!!!!!!es a kismedve nem azert bocs mert a nagymedve a utodok megvedese utan azt sem mondja hogy BOCS!!!!!!
Egy fejlett orszag agyalasat tanulmanyozva, le kell hogy szogezzem hogy az okot kell erosen atultetni az agyakba. A medve lejon kukazni,.... mert? A medve betor a vikkendpalotaba,.... mert? A medve egy vadalat,..... mert? ES!!!!!!!! akit medvetamadas ert az , ezt es ezt a hibat kovette el - ugy is mint emberi leny - es oruljon hogy tulelte, es huzzon el a francba, meg vegye magat korul akkora keritessel hogy az alatok ne tudjanak hozzajutni az ember altal kirakott, orcsiklandozo csemegekhez.
Talan ezert is - lehet hogy masert is - de egyaltalan nem tartom rendjen hogy az embereket vedik meg a termeszettol (vadallatrezervatumok). A megoldast igen is abban kell keresni hogy a termeszetet kell megvedeni az emberektol!
Nagyon jo otletnek tartom, minden egyes tamadas kozleset, sot felfujasat, annak az erdekeben hogy vegre rajonnenek az eszmeileg alultaplalt egyedek hogy a sajat eletukkel jetszanak, tobbet mondok :
AZ EMBERISEG ELETEVEL JATSZANAK
előzmény: llkedo - 2008. szeptember. 18., 08:57

beküldte: llkedo2008. szeptember. 18., 14:49
"De ha elfogy a vadon, el kell hogy fogyjon a medve is, mert alapvető élettere szűnik meg. Ha nem tudjuk megoldani, hogy bizonyos területeken medverezervátumokat lehessen fenntartatni, akkor már csak az állatkerti prezentáció marad a faj ideiglenes fenntartása számára."

ÍGY VAN!!!
Milyen régen magyarázom én ezt már...
előzmény: forsterh - 2008. szeptember. 18., 14:13

beküldte: forsterh2008. szeptember. 18., 14:13
Igen, ezek a dolgok valóban így vannak. De ha elfogy a vadon, el kell hogy fogyjon a medve is, mert alapvető élettere szűnik meg. Ha nem tudjuk megoldani, hogy bizonyos területeken medverezervátumokat lehessen fenntartatni, akkor már csak az állatkerti prezentáció marad a faj ideiglenes fenntartása számára.
De ne búsúlj, mert az ember, ha feléli életterét a kutya sem fogja fajmentő állatkertbe zárni, mert mindenki örülni fog, hogy végre megszabadul ettől a Föld nevű bolygó számára annyi keserűséget és mérhetetlen veszteségeket okozó faj tevékenységétől.
Ez a világ már nagy léptekkel közelít hozzánk!
előzmény: llkedo - 2008. szeptember. 18., 08:57

Vissza a témákhozOldalak: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]

Új hozzászólás létrehozása - csak regisztrált tagoknak, belépés itt, regisztráció itt

A fórumot olvassák
5 nem regisztrált olvasó


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 1.160 másodperc