[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Fórum - Szélmalomharc

Vissza a témákhoz
beküldte: taki2008. január. 30., 22:50
Teszt .......

beküldte: grizli2005. július. 11., 03:51
Szevasz kornis!

"Latom hogy minden orszagnak meg van a problemaja, igy megvan nekunk is(Romania)"

Egyszer egy forumon elindult egy kortes hadjarat hogy mentsuk meg Vorospatakot!

Sok magyar ajku vadasz vette a lapot es probalt ugyet csinalni a dolgokbol ,es probalta ugy beallitani a temat hogy ez igenis nem egy orszag ugye, ez egy nemzetkozi ugy !

Nemmondom voltak nemi sikerelmenynek mondhato epizodok. Nagyon emlekszem mikor egy jegybeszedo neni azt mondta az egyik jegyvasarlonak hogy (mikor a fictiv baratainak vette a jegyeket)hozzal meg tobb baratot!

Nemtudom mennyi Magyarajku Roman vett jegyet, hazudnak ha aztmondanam hogy tudom. Es arrol is biztositalak "Kornis" hogy nagyon sajnalom hogy akkor neg nem csatlakoztal be a forumozok neves, de igen kulombozo beallitotsaggal rendelkezo taboraba mert ha akkor jelen vagy biztos hogy legalabb egy jeggyel tobbet adtak volna el.

En allitom hogy vannak olyan dolgok amiket hazon belol kell megoldani , meg mielott nem tortentek meg!

Udv:
grizli
előzmény: kornis - 2005. július. 6., 09:28

beküldte: kornis2005. július. 6., 09:28
Udv Mindenkinek!

Latom hogy minden orszagnak meg van a problemaja, igy megvan nekunk is(Romania). Egy aranybanya miatt eltuntetnek egy teljes falut a fold felszinerol, es a kiterrmeles soran annyi ciant fognak elhasznalni, amiket kesobb ülepitokbe tarolnak hogy a tisza-duna vizrendszerebol az egesz noveny es allatvilagot kipusztithatja. Erre nemreg volt is egy kisebb pelda.Ugy latszik nem tanulunk belole.

A szelturbinakrol pedig annyit hogy nem is annyira az aprovadat zavarja hanem a madarakat.
Ha jol tudom akkor Godollon tortent erre egy felmeres hogy a szellapatok egy olyan rezonanciat keltenek hogy a madarakat nagyon zavarjak es emiatt elkerulik a kornyeket.

Udv.
Lorand

beküldte: grizli2005. július. 6., 05:07
Szevasztok "füstölgösök"!

A minap jutott eszemben ez a rég nem mozgatott topic!
Hogy miröl?:
A vancouveri TV. Hiradó egy teljessen idevagó témával foglalkozott.
A természeti erök által hajtott energiaforrásokrol volt szo. Sokminden a napiranden volt , de engem leginkább a szélerövel hajtott kerekek foktak meg.
Lényeg a lényeg , Kanada es leginkább az Egyesult Allamok igencsak el lett marasztalva . Egy internacionalis felmérés alapján az utolsó hejre vannak rakva eme erök felhasználásában! Tudjátok mindez mit eredményez:
Minel tobb energiahotdozót égetnek el mint benzin, és köolaj egyeltalán, annál több eséjt adunk az öreg föld felmelegedésére, a földünket körülvevő ionrétegek megritkulására.
És mindezt mi idézzük elő, és tudjátok mivel; teljessen mindegy hogy mennyibe kerül az uzemanyag mi ezt megvesszük, kifizetve a saját magunk pusztulását.
Elnézést kérek emberek ez egy kicsit grotex .
A minap egy olyan hejjen jártam ahol már rég nem . A terepjárom mindent letipro kerekei szinte elnézést kerve csak ugy tudatomra adták hogy lassan a testel. Több több kinigli "spriccelt" szanaszét a kerekek elöl!
Talán négy éve lehetett hogy egy jenki a daxliával végigpésztézta a tarepet . Lehangolo rizalt: "nyulnak nyoma sincs a területen"
Csak négy év emberek, a természet bizonyit, ne is törödjetek vele csak hadjátok árvényesülni!
Udv:
Grizli
előzmény: taki - 2005. február. 16., 14:00

beküldte: taki2005. február. 16., 14:00
Szevasz Ati!

Jó olvasni a füstölgésedet. Én személy szerint kvittelem az aggódásod. Nagyjából meg is értem, mert hosszú éveket húztam le a Bősi Vízierőmű építésén, és tapasztaltam ezt is azt is.
Ami a nem kihasználtságot illeti, annak a legnagyobb oka az, hogy nem épült meg a nagymarosi lépcső és így nem lehet Bőst csúcsra járatni. Ami pedig „a csülkösvadak elzárása a táplálékdús termőföldektől” – morgolódásodat illeti, talán ez az egyedüli indok, amiért sokan kérnének egy szakasz Duna töltést a vadászterületükre. Ne felejtsed el, hogy Szlovákiában csaknem ismeretlen fogalom a vadkár! De máshol vadásztársaságokat tesz tönkre ez a tétel.
Annak a töltésnek én látok sokkal nagyobb veszélyét, amiről kevesen beszélnek. Ha egyszer odatéved a vad akkor nem tud onnan többé kijönni. Kétségbeesetten kapálódzik az aszfaltmedrű töltésoldalán és kimerülve-elmerülve a vízbe fúl.
Láttam már azt is, mikor az amúgy vízi élethez szokott hódat teljesen kimerült állapotban a turbinák előtti rácsoknál halászták ki és engedték szabadon a majd 20 méterrel alacsonyabban lévő vízlépcső után. Ehhez a vadállomány képtelen hozzászokni.

Üdv.
Taki
előzmény: ati - 2005. február. 13., 19:25

beküldte: ati2005. február. 13., 19:25
Udv mindenkinek!

Köszönöm hozzászólásaitokat. Meglehet, az elso benyomásotok az volt rólam, hogy egy fanatikus természetvédovel álltok szemben. Ki kell hogy ábrándítslak benneteket.
Én nem vagyok a technikai fejlödés ellen. Mivelhogy jómagam is gépész vagyok, jól
tudom, milyen szuksége van a világnak az energiára. A kérdés csak az, milyen áron.
Mint már említettem vadászteruletunk közelében már létezik egy mukodo vizieromu.Pontosabban nem csak a közelében, hanem még át is szeli azt. Aki még nem látott képeket, TV riportot a Bösi Vizierömuröl, annak megpróbálom leírni. Képzeljunk el egy sík vidéken felépített 30 méter magas töltéspárt, amely mintegy 35 kilométer hosszan húzódika jobb partján nagy kiterjedésu ártéri erdokkel / magasvadas terulet/, bal partján intenzíven megmuvelt szántófoldekkel / aprovadas terulet/.
A toltések árnyékában lévo falvak lakói már beletorodtek, hogy a víz szintje jóval a házuk felett húzódik, és már a felettuk elhaladó hajók moraja sem zavarja oket.Igaz ökologiai katasztrófáról nem beszélhet az ember, de az tény, hogy ez az építmény sokmindet megváltoztatott a környéken, mint pl. a taljvízszint csökkenése, a magsvadak elzárása a táplálékdús termöfoldektöl, és még sorolhatnám.

Mint már mondtam, nem akarom gátolni a fejlödést, csak az emberi kapziság tud duhíteni.Minek feleslegesen átformálni a környéket egy szélerömuvel, ha a már meglévö vizierömu sem uzemel maximális teljesítménnyel.Nem marad más hátra, mint bízni abban , hogy gyöz a józan ész, és nem építenek semmiféle szélmalmokat.Ha netán mégis csak megvalósulnának ezek a tervek, nem marad más hátra, mint bízni abban, hogy a vadálomány hozzászokik az úk környezetéhez, mint amire néhányatok utalt.

Udvozlettel: Ati

beküldte: kokobe2005. február. 5., 13:55
Üdv!
Nálunk a megyében üzemel is már ilyen szélkerék. Nincs róla kedvezőtlen hír, ami a vadállományt illet. És bizony jó néhány új telepítése várható még.

K.Béla

beküldte: taki2005. február. 5., 13:39
Szevasz Ati!


Sajnos a nyúlállomány drasztikus csökkenése nem .93 után kezdődött el. Voltak évek, mint pl. 1974 és 1975 mikor egyik évről a másikra eltűnt a fogoly és a mezei nyúl állománya a töredékére csökkent. Az okait azóta úgy-ahogy felderítették, de ahogyan mi felénk mondják – „régi nóta nem dalolja senki már”. 1993-ra már sok helyen kezdett konszolidálódni a mezei nyúl helyzete. Ekkor csapott be hozzánk az új „pestis” melyet úgy hívnak, hogy orrvadászat.
Szervezett csoportok éltek meg abból (de milyen jól!), hogy szedett-vedett autóikkal, de néha terepjárókkal is lőtték a nyulat az év minden szakában. Sajnos ahol hozzá férnek, ott teszik ezt a mai napig! Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy azért jelentősen szigorodott a hatóság fellépése az orvvadászat és főleg az orvhalászat ellen. Ahol komoly a veszélye annak, hogy a tilosban járók lebukhatnak, azt a területet békén hagyják. Ez megmutatkozik természetesen a vadállomány számbeli helyzetén is.
Az is megérne pár keresetlen mondatot, hogy néhány helyen a vadászok mit rendeztek a nyúllal. Ennek a kíméletlen hadjáratnak elsősorban az volt az oka, hogy az élőnyúl ára évről évre a többszörösére emelkedett, és bizony hálóval is ki lehet vadászni a mezei nyulat a területről. Persze azért lőni is kellett! Tisztelem és kvittelem azt, hogy nem bántsátok a nyulat.
Ami a szélturbinák telepítését illeti én is hallottam róla. Azt, hogy nem fog változásokat okozni a vad élőhelyén, azt én egy pillanatig se hiszem el. Kérdés csak az, hogy mekkorák lesznek ezek a változások. Bizonyos kompromisszumot ugyanis nekünk is vállalni kell!
Mint gyakorló apróvadvadászok jól ismerjük, hogy a területen átvonuló magasfeszültségű távvezeték mekkora veszélyt rejt a madarak számára. Mennyi fácán, ragadozó madár, hattyú, de a szigorúan védett és kihalófélben lévő túzok is, lelte végzetét a magasfeszültségű vezetékkel történő ütközésben. Hogy lesz ez a turbinalapátokkal??? Arról nem is beszélve, hogy a szélkerék lapátjai hangosak! Nem ártana egy olyan felmérésről hallani, ahol ezek e tényezők is a vizsgálat tárgyai.
Ha csak a Bősi Vízierőművet veszem alapul, utólag bebizonyosodott, hogy a természet sokkal bölcsebb, mint az ember, aki magát a teremtés koronájának képzeli. Persze, hogy hozott némi változásokat az erőmű, de közel se lehet ekológiai katasztrófáról beszélni, ahogyan ezt egyesek előre jelezték. Ezek a változások, ha szűken is , de beleférnek abba a kompromisszum vállalásba, melyet azért illik tolerálnunk, mert a műnek vannak pozitívumai is.
Csak remélni tudom, hogy szélturbinákkal is hasonlóképpen fog elsülni a dolog.

Üdv.
Taki
előzmény: ati - 2005. február. 4., 23:58

beküldte: sobri2005. február. 5., 08:15
Kedves Ati!

Ne üljetek fel néhány eszement méregzöld ruhát viselő természetvédő intelmeinek!
A szélerőmű semmilyen káros hatással az állat állományra nincs. Ahol én lakom áll egy viszonylag nagy szélkerék, egy megszűnt hőerőmű szomszédságában, és rendszeresen csülkös vad és apróvad nyoma található a talapzatot körbevevő kerítés mellett! Nem attól lesz kevesebb nyulatok, hogy felállítanak szélerőművet. Viszont olcsóbb lesz az energiátok, ami legalább annyira fontos mint a vadászat, és főleg több embert érint!

S.J.

Ui: Mellesleg novemberben haladtam el a Bécs melletti szélerőművek előtt, és békésen legelésztek az őzek közöttük!
előzmény: ati - 2005. február. 4., 23:58

beküldte: grizli2005. február. 5., 04:19
Szevasz Ati !

Tenyleg nagyon lehangolo a hir , amit a teruletetekrol irtal.A mostani idokben sajnos egyre tobbet halja az ember , sott ha utalok a ti esetetekre , hogy a technika fejlodesevel az ember figyelmen kivul haggya az adott terulet alatvilagat.

Nem ismerem a teruleteteket ,tehat nem tudok velemenyt mondani avval kapcsolatban hogy esetleg a szelkerekeket mashova is rakhatnak? Azt viszont hatarozottan tudom mondani hogy az energiara is sukseg van. Na nem minden aron . (de ha nem jottok fel valami kezenfoghato otlettel - bizony be fogjak telepiteni a szeleromuvet es Ti csak halassak lehettek) Gondolok en arra hogy peldaul egy igen ertekes es kihalofelbe levo noveny , alat , vagy akarmicsoda , a tersegben megtalalhato lenne (tudomanyos alapon bizonyitva)abban a pillanatban vedette kellene kinevezni azt a teruletet.
Azthiszem a fantaziadus ember mar tudja a folytatast.

Elnezest Ati , de nagy hirtelen nem jutott eszembe jobb.

Udv:
Grizli
előzmény: ati - 2005. február. 4., 23:58

beküldte: ati2005. február. 4., 23:58
:(Udv mindenkinek.
Nem is tudom, hogy mondjam el bánatom. 1993-ban kezdtem vadászni. Mint zoldfulu ujoncnak sikerult belekóstolnom a nyúlvadászat oromeibe. Vadásztársaságung nem messze Dunaszerdahelytol mukodik, apróvadas teruleten.Mint más kornyékbeli teruleteken a kilencvenes évek kozepétol a miénken is észlelheto volt a nyúlálomány kritikus csokkenése. Ezért már 97 óte nem fogtunk puskát nyúlra.
A kitartó gondoskodásnak koszonhetoen a teruletunk egyes részein napjainkban ismét gyaraponi kezdett a nyúlállomány, és nem elhanyagolható az özek száma sem.Reggeli túráink alkalmával 60-70 nyulat számoltunk társammal azokon a teruletekn, hol régebben csak max. 10-el találkoztunk. Mindezt egy kb 200 hektáros parcellán.
A látottakat nagy orommel ujságoltam el ismeroseimnek.És ekkor ért a hidegyuhany!
Megtudtam, hogy határunkba vagy 15 szélturbinát akarnak telepíteni, hasonlóakat mint Bécs mellett találhatóak, és pontosan arra a parcellára amelyrol az imént szó volt.
Ha sikerul a terv, a kornyék osszes vadja elvándorol más tájakra.Nem elég, hogy a bösi vizieromu felborította a kornyék ökoszisztémáját, most még propellerekkel is akarják a vadat zaklatni.Ha sikerul a tervuk tobbé nem kell a vadakról gondoskodnunk, s a puskáink majd jól mutatnak a falon mint porfogók.
Szívesen tennék ellene valamit, de hát tudjuk " Szél ellen nem lehet ..."

Ha valaki tudja hogyan lehet meggátolni ezt az esztelenséget, írjon! Köszi

Vissza a témákhoz

Új hozzászólás létrehozása - csak regisztrált tagoknak, belépés itt, regisztráció itt

A fórumot olvassák
2 nem regisztrált olvasó


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 1.155 másodperc