[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Nyitra 2005: Poľovníctvo a príroda Nitra 2005 (Vadászat és a természet, Nyitra 2005) – MEGNYITÓ ÉS A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ
Dátum: 2005. 06. 20. Szerző: taki

Nyitra 2005
 
 
 
Az elmúlt héten többnapos ünnepüket ülték, a szlovák vadászok. Az ötnapos rendezvénysorozat keretében zajlott le, a Vadászat és a természet, Nyitra 2005 címmel, ugyanakkor nemzetközi részvétellel megrendezett országos vadászati bemutató.  


Már az előkészületek is arra engedtek következtetni, hogy a kiállítás komoly érdeklődést fog kiváltani. Ekkora érdeklődésre viszont csak kevesen számítottak. Ezt némiképp befolyásolta az is, hogy az égiek igencsak kegyeikbe fogadták a vadászokat és egész héten gyönyörű időjárás köszöntött ránk. 
 
   
 
 Június 15-én, a megnyitó napján, már a nyitás előtt gyülekeztek a látogatók – akik az első napon főleg a szakmát képviselték – lévén a szerda, szakmai nap. Egy óra állt a látogatók rendelkezésére ahhoz, hogy egy áttekintést nyerjenek a kiállításról és pontban 10 órakor, kezdetét vette az ünnepélyes megnyitó, melyre harsonások hívták egybe a közönséget.
 
 
   
   
 
 
A megjelenteket Marian Lipka a Szlovák Vadászszövetség elnöke és a szlovák politikai és társadalmi vezetés nevében Viliam Veteška a parlament alelnöke üdvözölte. A megnyitón beszédet mondott Dieter Schramm a C.I.C elnöke és  gróf   Gilbert de Turckheim a FACE első embere is. Mindkét nemzetközi vadászati szaktekintély, a maga karizmatikus egyéniségével és szónoki stílusával lenyűgözte a látogatókat.
A vendégek nagy elismeréssel szóltak a szlovákok természetvédelmi, vadgazdálkodási és vadászati eredményeiről. A megnyitón nem hiányoztak a környező országok vadászati és természetvédelmi szervezeteinek a képviselői sem. A Magyarországot képviselő küldöttséget Pechtol János vezette.
 
 
A megnyitó és az elkövetkező két nap egyik kedves vendége az a
gróf Károlyi József volt ( balról a harmadik), akinek a nagyapja
gróf Károlyi Lajos, nemcsak a NEMZETKÖZI VADÁSZATI  ÉS VADVÉDELMI TANÁCS  születésénél volt jelen, hanem az  Érsekújvárhoz közeli tótmegyeri  (Palárikovo) birtokának vadászkastélyában hangzott el először a szükségessége egy ilyen szervezet létrehozásának 1928-ban.
  Ekkor rakták le a C.I.C. alapjait. 
 
 
A megnyitó után az akreditált és vendégként érkező újságírók egy újabb óra alatt megnézhették a kiállítás szakmai részét, és kérdéseikkel felkészülhettek a 11.30-ra beharangozott  sajtókonferenciára. A sajtókonferenciára a kiállítás protokoll részében található konferencia teremben került sor. A tájékoztatón, a feltett kérdésekre a hazai vadászati vezetőkön kívül válaszoltak a C.I.C és FACE  első emberei is, valamint reagálhattak az ott jelen lévő környező országok vadászati vezetői is.
 
 
   
 
 
Lipka Marian a SzVSz elnöke bevezetőjében részletesen beszámolt az elmúlt öt év történéseiről, és vázolta a vadászszövetség jövőt, érintő kilátásait.  A szemetet se söpörte a szőnyeg alá, nyíltan beszélt a hazai vadászat gondjairól és a sikertelenségekről is. Újra hangot adott abbéli aggodalmának, hogy az új vadászati törvénytervezet a jelenlegi vadászati törvényünkkel  összehasonlítva félő, hogy kevésbé fogja szolgálni a természet és a vad érdekeit. Elfogadása esetén, az új törvény okot adhat bizonyos visszaélésekre is. Lipka szerint – „ A vadászat jövőbeli iránya még nem tisztázott. Vannak érdekcsoportok, akik a vadászat alatt csak a vad elejtését értik. Azt gondolják, hogy akinek több pénze lesz az majd többet vadászik.”  Lipka leszögezte – a vadászat nem korlátozódhat csupán a vad elejtésére hanem elsősorban a természet szeretetét és a természettel való professzionális törődést kell, hogy jelentse.
 
      Dieter Schramm hangsúlyozta, hogy a Szlovákiában  tapasztalt kitűnő vadászati eredmények, amelyekkel eddig megismerkedett és amiről a kiállítás is tanúskodik, céltudatos és nagyon sok munkát takarnak. Ekkor hangzott el először Schramm szájából a megállapítás, hogy szerinte - az utóbbi öt év legsikeresebb kiállítása a nyitrai "Vadászat és a természet 2005"  rendezvény. Schramm is csak javasolni tudta, hogy egy olyan törvényt ami a gyakorlatban egyszer már bevált, azt nem muszáj minden áron csak azért lecserélni, hogy kövessünk egy olyan Európát akinek a vadgazdálkodás és a vadászat területén lenne mit ellesni Szlovákiától.
 
     Gróf Turckheim osztotta nézetét Schrammal és azt kívánta a szlovák vadászoknak, hogy a megállíthatatlan haladást ne az üzlet és a pénz irányába keressék, hanem egy olyan vadászati szisztémában, ami már bebizonyította, hogy milyen eredményekre képes. Ahogy gróf Turckheim fogalmazott – vigyázzunk, nehogy a jövőbeni üzleti érdekek elnyomják a vadászat természetvédelmi és vadvédelmi jellegét,  ami a jelenlegi szlovák vadászatban még elválaszthatatlannak tűnik a vad elejtésétől.
 
 
Kép és szöveg - Takács Frigyes
 
Folytatása következik.... 
 
 
 

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Nyitra 2005
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Nyitra 2005:

Poľovníctvo a príroda Nitra 2005 (Vadászat és a természet, Nyitra 2005) – A TRÓFEÁK ELBÍRÁLÁSA Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Nyitra 2005

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.078 másodperc