[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Nyitra 2005: Poľovníctvo a príroda Nitra 2005 (Vadászat és a természet, Nyitra 2005) – A KIÁLLÍTÁS
Dátum: 2005. 06. 23. Szerző: taki

Nyitra 2005
 
 
 
 
A kiállítás az Agrokomplex kiállítási komplexum két csarnokában - az A és az F pavilonban -, és azt körülvevő területen zajlott.  


 
 
Az A pavilonban a kiállítás üzleti része kapott helyet. Meglepően sok vadászati szaküzlet képviseltette magát, szlovák kereskedőkön kívül volt egy-két magyarországi kiskereskedő is.
Itt jegyzem meg - érdekességképpen -, hogy a Magyarországon, általam tapasztalt árakat a nyitrai kiállításon több óhazai kereskedő jelentősen csökkentette.
Péntek délelőtt és a szombaton zsúfolásig megtelt az A pavilon, olyannyira, hogy két pavilont is megtölthettek volna. A többi napon viszont kényelmesen elfértek ebben az egy helyiségben elhelyezett kiállítók is.

Aki megéhezett, a két csarnokot összekötő területen, vadból készült gulyásból és különböző vadspecialitásokból válogathatott. Többen kínálták a szlovákok elmaradhatatlan saslikját, de volt elég kolbász, sültpecsenye, és az ínyenceknek halételek - köztük sült pisztráng is. Üdítőnek a sör fogyott a legjobban és a sofőröket a kofola boldogította, amely a magyar gyomornak kicsit idegen, de mi hazaiak szeretjük. Pénteken és szombat délelőtt italt és ételt kivárni szinte reménytelen kísérlet volt, a többi napokhoz képest. Mivel én minden nap ott voltam nyitástól – zárásig tudom, hogy máskor várakozás nélkül lehetett enni és inni. Már szombat délben a legnagyobb látogatási hullám napján is megebédeltünk fél óra alatt!
 
 
 
   
   
   A kiállítás főbejárata mellett volt egy hatalmas szabadtéri színpad, ahol minden órában más-más műsort vette a kezdetét. A legtöbb időt a kinológusok bemutatója töltötte ki, de volt itt szarvasbőgő verseny, solymász bemutató, különféle zenei produkció és szinte egész napot betöltő íjász bemutatók. Az íj használatát a laikus közönség közül is bárki megpróbálhatta, ha hajlandó volt áldozni 4 lövésért 20.- Sk-t. A csütörtöki ifjúsági napon természetesen ez is ingyen működött.
 
 
Mindazt, amiért Nyitrára eljöttem az F pavilon rejtette, ebben volt a szakmai rész.
Ha  főbejáraton érkeztünk a csarnokba, akkor mindjárt a környező országok mutatták be a vadászati múltjukat és jelenüket.
  
 
   
   
 
A sort a bolgárok kezdték, melyet a lengyelek, horvátok, magyarok folytattak, és a csehek zárták. Egyedül  Horvátország nem állított ki trófeákat, mivel egyidőben náluk is hasonló kiállítás zajlott. Magyarországot a Magyar Mezőgazdasági Múzeum képviselte két bámulatos szarvas trófeával és sok más érdekességgel. A stand tapétázott falát szemet és lelket gyönyörködtető Szamosközi képek díszítették. Jómagam egy ilyen képet minden trófeánál többre értékelek. Előfordult, hogy olyan sok látogató fordult meg a standon – főleg a karapancsai szarvas trófea iránt -, hogy Török Henrik és társai a kiállítási stand sarkába szorultak. Mosolyukon viszont látszott, hogy örülnek a kitüntető érdeklődésnek. 
 
 
A Szlovénoknál volt egy nagyon érdekes őzagancs, amely azonkívül, hogy nagyon erős, egy igazi rarita.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
A cseh standon naponta többször szórakoztatták a látogatókat gyönyörű vadászmelódiákkal.A vadászati helyzetüket tekintve mufloncsigákban a csehek verhetetlenek! Nagy érdeklődés övezte nyugati szomszédunk által kiállított szika, Dybowski és virgíniai szarvasok trófeáit is.
 
 
 

 
   
   
 
 
 
Folytatva utunkat a csarnok központját gyűrűként övező kiállítási részen, elérkeztünk ahhoz a pódiumhoz - az ünnepélyes megnyitó is itt zajlott -, ahol óránként más-más műsorban gyönyörködhetett a látogató közönség. A pódium körül állították ki a világrekord vadásztrófeákat, ezért is volt mindig sok érdeklődő. A svéd világelső őzbak agancsát leszámítva, mindegyik - térségünkben valamit is számító - állatfaj trófeája megtalálható volt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
A pódiummal szemben a nemzeti rekordokat láthattuk, amelyeknél elég volt csak megfordulni, és azonnal összehasonlíthattam a különbséget a világ és a nemzeti rekord trófeák között. Bárki is volt a kiállítás művészeti vezetője – tudta, mit csinál, és én ebből a helyből gratulálok neki a gyakorlatban is bevált művéért.
 
 
 
 
Továbbhaladva a pavilon gyűrűjén a médiák standjai sorakoztak: a Halali, Hubertlov, Poľovníctvo a rybárstva stb. A sarokban - a kiállítás gazdájának -, a Szlovák Vadászszövetségnek a meglehetősen szerényre sikeredett standja. Dehogy volt szerény! Az egész kiállítás az ő érdemük! 
 
 
 
 
 
   
   
 
A Vadászszövetség mellett volt a moziterem, majd következtek az egyes klubok – mint a solymászok klubjának, a kinológiai kluboknak - köztük a szlovák vadászeb fajtáknak, a szlovák kopónak, a szlovák drótszőrű vizslák klubjának - a kiállító területe.  
 
 
 
Az erdészeti akadémiák - köztük a nagyhírű Selmecbányai Erdészeti Akadémia - külön standokon mutatták be a munkájukat és eredményeiket. A felsőfokú intézmények szintén bemutatkoztak a kiállításon. A sort a Vadászat Fiatal Barátainak a Klubja zárta, akiket a kiállításon a már ismerős lévaiak képviseltek, élükön egy kedves, elhivatott tanító bácsival. Naponta kísértem magyarországi vadászati médiát képviselő vendégeket, akik kötelességüknek érezték megállni a Vadászat Fiatal Barátainál; elbeszélgetni és megcsodálni azt a tüzet, ami ezekben a gyerekekben égett. Valahol itt kezdődik a vadászat! A Magyar Vadászati Kulturális Egyesület új elnöke Oláh Csaba komoly érdeklődéssel kezelte az ügyet. Szerintem Nyitrán, egy új szlovák-magyar együttműködés született.
 
 
 
   
   
 
A főbejárat és a kijárat között a Tátrai Nemzeti Park képviselte magát, valamint Szlovákia legnevesebb zoopreparátumának, a híres BAHNO műhelynek a termékeit bemutató kiállítást láthattuk.
 
 
 
 
 
 
 
 
A terem gyűrűjét alkotó sort egy garamszentkerszti fafaragó művész, HOMOLA úr impozáns munkái zárták.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ami ezen a kiállítási gyűrűn belül volt – az volt a szlovák vadászat elmúlt öt évének a története. Hosszú falak telis-tele szebbnél-szebb trófeákkal, régiók szerint osztályozva. A szekértő szemek láthatták, hogy az ország melyik kerületében, milyen a vadászati vezetés és hogyan sáfárkodnak a vadászat gyakorlásának a jogával. Természetesen sok minden függ a természeti adottságoktól is, de az igazi kihívás nem az, hogy minden adott és én csak kiaknázom. Az igazi tudomány az, hogy megteremtem a feltételeket hozzá, és így bebizonyítom, hogy értek is hozzá. Ebben sokat segíthet a szlovákiai vadászati tapasztalat, ahol köztudottan nem hivatásos gárda neveli a vadat, hanem majdnem minden vadász egyben vadgazda is. A szavak helyett beszéljenek inkább a képek:       
 
   
   
   
 
   
 

 
 
 
 
Folytatjuk .... 
 
 
Kép és szöveg - Takács Frigyes 
 
 
 
 
 
 

 

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Nyitra 2005
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Nyitra 2005:

Poľovníctvo a príroda Nitra 2005 (Vadászat és a természet, Nyitra 2005) – A TRÓFEÁK ELBÍRÁLÁSA Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Nyitra 2005

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.048 másodperc