[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Környezetvédelem: Király sasok műholdas jelkövető rendszerrel történő megfigyelései
Dátum: 2005. 07. 28. Szerző: taki

Dunamenti tájvédelmi körzet

 
 
 
 
 
 
Király sas – Európa egyik legveszélyeztetettebb ragadozó madara. Közép-Európában csak Magyarországon és Szlovákiában fészkel. Míg Magyarországon 80 párra becsülik a számukat, Szlovákiában ennek mindegy felét – 40 pár fészkelését jegyezik. 


 
„ A király sas védelme a Kárpátokban” elnevezéssel  sikerült az Európa unió szakbizottságával  két kapcsolódó projektet elfogadtatni. Ezen tervezetek gyakorlatba történő megvalósítása jól szolgálja az értékes király sas állományának a megőrzését.  A projekteket úgy Magyarországon, mint Szlovákiában 2003-tól párhuzamosan realizálják.
 
 
   
 
 
Szlovákiában a programba bekapcsolódik a Szlovák Ragadozómadár Védelem  (RPS), a Szlovák Állami Természetvédelem  (ŠOP SR) és a Nyugat-Szlovákiai Áramszolgáltató Vállalat. Azon kívül, hogy tervezet részletesen foglalkozik a ragadozó madarak élőhelyének védelmével, az élelem és a préda élőhelyének a kérdéseivel  stb., az idén először használtak a szakemberek a ragadozó madarak megfigyelésére műholdas - követő rendszert. A kicsi elektronikus berendezéseket, teflon szalagokkal erősítik a madarak hátára. A berendezés időnként rádiójeleket bocsát ki, mely jelek tartalmazzák megjelölt madár tartózkodásának a GPS koordinátáit. A rádiójeleket műholdak fogják be és továbbítják az internet hálózatba, honnét letölthetik a projekt kivitelezői. A madarak tartózkodását ill. repülési útjuk koordinátáit a GIS (Geografikai Információs Rendszer) számítógépes program dolgozza fel, mely program a fészekből történő kirepüléstől képes figyelni a madarak mozgásának az útvonalát.  
 
A fészekhagyás és az azt követő időszak a legveszélyesebb a ragadozó madarak életében. Az eddig begyűjtött információk bizonyítsák, hogy a fiatal madarak leggyakrabban a 22 KV-os villamos vezetékekkel való ütközés következtében hullnak el. Sok fiatal madár esik áldozatául, törvénytelen lelövésnek is. A Szlovákiában ismert 40 fészek közül 5 fészek lett kiválasztva és a fiatal sasokra fel lettek erősítve az elektronikus berendezések. Két év után, mikor a készülékek elemei lemerülnek, a tartó szalagok meglazulnak és a madár megszabadul a „poggyászától”.  
  

 

Minden fiatal király sas, a készülék felerősítésekor nevet is kapott. A neveket azoknak a szakembereknek a nevei után kapták, akik a készüléket a madár hátára felerősítették.
A pici rádióadók az éterbe fogják sugározni, hogy a madarat, akinek a szélesre feszített szárnyai között a repült útvonalat, és a pillanatnyi tartózkodási helyét mérik és jelzik úgy hívják, hogy - Gabi, Michal, Stefani, Monika vagy Jozef.
A várhatóan értékes információkról a nyilvánosságot a médiákon keresztül fogjuk informálni. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bővebb információt  a 0903 768394, 02 64283984 telefonszámon nyújtunk.


Chavko Jozef,  Szlovák Állami természetvédelem

Magyar nyelvre fordította a szerkesztő – Takács Frigyes
 
 
 

 

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Dunamenti tájvédelmi körzet
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Dunamenti tájvédelmi körzet:

Varjúfiókák, mint könnyen hozzáférhető céltáblák …. Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Dunamenti tájvédelmi körzet

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.053 másodperc