[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Környezetvédelem: A dunaszerdahelyi járásban egy megsebesített kerecsen sólymot találtak
Dátum: 2004. 12. 23. Szerző: taki

Dunamenti tájvédelmi körzet A Duna-melléki tájvédelmi körzet dunaszerdahelyi irodájának az alkalmazottjai, (Lengyel Jozef és Vincze Ignác) folyó év november 8-án, Dióspatonyban átvettek egy sérült kerecsensólymot (Falco cherrug). A sérült sólyomról az átvételkor megállapították, hogy egy kifejlett hím példány. A sólymot egy magát megnevezni nem óhajtó úr találta, még 2004 november 5-én a késődélutáni (16.00) órákban, az egyik szentmihályfai kertben a földön vergődve.

A sólyom teljesen repképtelen volt. Az egyik lábán ornitológiai gyűrűt viselt „N. Muzeum Slovakia, D 535 „ – számú felirattal. A madarat Chavko Jozef professzionális ornitológus gyűrűzte meg 2002.május 10-én, Csallóköz délnyugati részén. Az átvétel napján a kerecsenről fotodokumentációt készítettek és elszállították Dunaszerdahelyre, hol azonnali állatorvosi vizsgálatnak vetették alá. A vizsgálatokat MVDr. Rózsa J. és MVDr. Horinko végezték. A vizsgálat megállapította, hogy a madár jobb szárnyának felső részén egy pár napos nem-vérző seb van. A röntgenfelvétel kimutatta, hogy sörét okozta sérülésből kifolyólag a szárnycsont teljesen szilánkosra tört. Ezt a RTG felvételt, mint mellékletet mutatjuk be.A RTG felvételen még az is megállapítható, hogy egy 3 mm-es sörét bal láb combjában van betokozódva. A sörétek nem értek életszükségletű szerveket. A lövés okozta sérülés valószínűleg pár nappal a kerecsensólyom megtalálása előtt (2004. november 5-e előtt) érhette a madarat. A 2004.11.9-én kiadott 91104/1-es számú állatorvosi látlelet leszögezi, hogy a sólyom sérüléseit egyértelműen sörétes lőfegyverrel okozták. Két anonim a Szlovák vadászszövetség kötelékébe tartozó vadász véleménynyilvánításai alapján, a sörétek elhelyezéséből ítélve a madárra nagyobb távolságról sörétes fegyverrel lőttek, 3 mm-es söréttel.
Tekintettel arra, hogy a kerecsensólyom a fokozottan védett madarak listáján szerepel, az esetet a dunaszerdehelyi rendőrkapitányság vizsgálótisztjei próbálják felderíteni.
A 24/2003 számú törvény értelmében a kerecsensólyom eszmei értéke 100 000.- Sk. Ha sikerül a tettest felkutatni, és tettét bizonyítani, az illető köteles lesz a büntetés teljes összegét megtéríteni.
A vadászati törvényekből eredően, a kerecsensólyom nem tartozik a vadászható madarak csoportjába, és külön engedéllyel sem vadászható.
A kerecsensólyom természetes tápláléka a kisebb és közepes emlősök, mint pl. az ürge (Citellus citellus), vagy a hörcsög (Cricetus cricetus) . A kisebb emlősök közül elsősorban pockok és egerek (Microtus arvalis, Mus spicillegus) nagy pusztítója. Néha elfog pár kisebb és közepes madarat is, elsősorban a mezei énekesmadarak közül. A nagyobbak közül fokozott veszélyt jelent az elvadult házigalambra, de azokat is inkább a nagyobb városok, mint. Pl. Pozsony peremkerületeiben vadássza.
Tekintettel a vadászati érdekekre, semmilyen indok nem létezik, ami a vadászok szemében ellenségessé tehetné a kerecsensólymot. A vadászható fajokat, mint pl. a fácán vagy a mezei nyúl a kerecsensólyom nem bántja. Ezen állításokat megerősítik CHAVKO Jozef úrnak az állami természetvédelem munkatársának, a ragadozómadarak expertjének a kutatási eredményei, mely eredményeket a köpetek, fészkek és a fészkek környékeinek a többéves vizsgálataival támasztotta alá.
A kerecsensólyom a mezőgazdászok nagy segítője. Segít a mezőgazdasági károkozók gyérítésében . Az elvadult galambok ritkításával pedig állategészségügyi szerepet tölt be azzal, hogy a madárbetegségek egyik legnagyobb hordozóját fogja el táplálékának.

A kerecsensólyom megérdemli a teljes védelmet. Semmilyen indok nem támaszthatja alá azt, hogy valaki fegyvert emeljen eme nemes madárra. Az sem utolsó érv a kerecsensólyom fokozott védelmére, hogy az egyik legjobban veszélyeztetett ragadozó madarunk egész Európában. Szlovákiában kevesebb, mint 20 db kerecsensólyom él.

Jozef Lengyel

Az Állami Természetvédelmi Hivatal
Duna-melléki tájvédelmi körzet
Zoológusa
Dunaszerdahely
2004.december 7-én
(Magyar nyelvre fordította a szerkesztő)


 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Dunamenti tájvédelmi körzet
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Dunamenti tájvédelmi körzet:

Varjúfiókák, mint könnyen hozzáférhető céltáblák …. Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.052 másodperc