[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Vadászlap: A Magyar Vadászlap januári számának a tartalmából
Dátum: 2006. 01. 3. Szerző: taki

Sajtófigyelő
 
 
 
 
 
 
 
 
 A januári szám tartalmából:


 
 
 

- Gyilkos kan vetett szomorú véget 9 kutya életének Fancsal határában. A nem mindennapi eset „elkövetője” egy 100 kilós zsigerelt súlyú, 19 centis agyarral felfegyverzett sebzett kan volt, amely első alkalommal november 5-én hajtás közben ölt meg 2 kutyát, 3 pedig súlyos sérüléseket szenvedett. December 3-án, a szomszéd vadászterületen rendeztek hajtást, ahol a sebzett kan újabb 7 kutyát ölt meg, és még 8 vált harcképtelenné, mire sikerült terítékre hozni.


- A lektorálásról szól Homonnay Zsombor morgolódása. Sorra-rendre jelennek meg vadászati témájú könyvek, hol irodalomnak, hol szakkönyvnek beharangozva, melyekben ordító szakmai, fordítási és stilisztikai hibák rettentik a jobb sorsra érdemes olvasót. Mi (lenne) a dolga a lektornak (ha lenne…), miért adnak ki olvashatatlan, sőt téves információkat tartalmazó könyveket – erre keresi a választ a cikk szerzője.


- Milyen egy parádés fácánhajtás hangulata? Hogyan kell, hogyan lehet egy vadásznapon kétezres terítéket elérni – minőségi, jól repülő fácánokból? Siklósi Kálmán képriportja e felsőfokon szervezett vadászat jellemző és jellegzetes pillanatait mutatja be.

 
 
 
 
 
 
- Rablógazdálkodás folyik a magyar szarvassal – állítja hiteles adatokkal alátámasztva dr. Bán István erdőmérnök-biomatematikus, aki harminc éven keresztül „hivatalból” foglalkozott az erdei vadkárral. Matematikai alapon bizonyítja, hogy a hibás becslés alapján megállapított kilencvenezres szarvaslétszám a gyakorlatban az ötvenezret sem éri el. A bikák elfiatalodása, a téves úton járó gazdálkodás már a magyar szarvas nimbuszát veszélyezteti..


- Milyen vadfajok éltek az elmúlt évezredekben, évmilliókban a Kárpát medencében ? Ezt a legtöbb vadász által semennyire sem ismert témát boncolgatja új sorozatunk, mely tágabb lakhelyünk „állati őstörténetével” foglalkozik. A sorban elsőként a „tájidegennek” kikiáltott muflon itt élt ősének fosszilis leleteit mutatjuk be, mely alapjaiban kérdőjelezi meg a „hivatalból megállapított” őshonosság valóságalapját, mai megítélését.
 
 

 
 

- Könnycseppek… Ez a lírai címe Agyaki Gábor érzelmes, de cseppet sem érzelgős írásának, amely egy vadász környezetben nevelkedett gyermek férfivá érését meséli el. Hasonlóan szép, érzelemmel teli gondolatokat közvetítenek Mészáros András lírai képei – ő Művészporté rovatunk mostani főszereplője. Mi a közös a két írásban ? Az, hogy mindkettőnél azonos a motiváció: a vadászat, amelyet ugyanolyan megszállottsággal, szívből-lélekből lehet csak jól csinálni, mindegy, hogy puska, vagy fényképezőgép van a kézben.
 
 
Szlovákiában a folyóirat előfizethető a következő címen:

ÁBEL Gábor
Hviezdoslavová 41
93701 Želiezovce


Tel.: 0905 407017
 
Előfizetési díj 1 évre  -  1000.- Sk
 
 
 
 

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.061 másodperc