[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Vadászlap: Megjelent a MAGYAR VADÁSZLAP februári száma
Dátum: 2006. 01. 25. Szerző: taki

Sajtófigyelő
 
 
 
 
  
2006 január 25-én megjelent a
 
februári száma.
 


 
Tartalmából:
 
Jegyzet
Nem lehet elég korán kezdeni......65
Interjú
Equitatio et Venatio................67-68
Hírek, tudósítások...........69-75, 109 Behozható a medvebőr! ..............70
Új világrekord! .............................73
Alakul a VKE Ifjúsági Tagozata...111
13. oldal
Nem könnyűvelem barátkozni .....77
Vadászati gyakorlat
Előre disznó!...........................78-79
Aktuális
Hű, a kutyafáját... ........................80
Tucatnyi tanulság..........................81
Távol a húsosfazéktól .............84-85
Vadászturizmus
Átrendeződő piac ....................82-83
Földtulajdonosok oldala
Ha a rendeltetés különleges.........87
Oktatás
Nem várják a sültgalambot......88-89
Képriport
„Halászó” vadászok ................90-91
Évmilliók bizonyítékai
A lapátosok családfája ............92-93
Vadászok, vadászotthonok
Titkokkal vagyunk tele .............94-95
Művészportré
Aranyba foglalt emlékek...........96-97
Portré
A nyulak mentora .........................99
Életem
Az öngyil(kos) .............................101
Végzetes játék................ ...........101
Irodalom
Nekem is volt egy álmom........ ....102
Megvadult szótár.........................103
A remetesüldő.............................105
Safari
Kafferbivalyok támadása......106-107
Mikor - mi - mennyiért?
Szállás-ellátás-vadhús ...............112
Könyvismertetés
Bessenyei József: A Nádasdyak..113
Idlói Pál: Perőcsényi vadászatok
és egyebek .................................113
Gyerekeknek
Fekete István: Februári hírek .....114
Farsang.......................................115
Barkács
Lámpa és akku a puskán ............117
Módi
Premier a FeHoVa-n ....................119
Ízválasztó
Belsőségek és apróságok ..........121
Solymászat
A hagyományok tisztelete ..........123
Horgászat
A tengerek rejtelmei ...................125
Apróhirdetések ...........................127
Következő számunk tartalmából..128
Rovatok és vezetőik
Tudósítóink
 
 Előre disznó!

- Még egyszer a vaddisznóhajtásról... Bár véget ért a társas nagyvadvadászatok idénye, mégis érdemes fontolóra venni azokat a gyakorlati tapasztalatokon alapuló intelmeket, amelyeket DABIS Gábor tárt az olvasók elé. A közelmúlt sajnálatos vadászbalesetei – sajnos – aktuálissá – tették a disznóhajtások megrendezésének biztonságára vonatkozó kérdéseket.
DABIS Gábor remekbe szabott cikkével bevezeti az olvasót a disznóvadászat magasiskolájába a disznóhajtások világába. Keresse az írást a MAGYAR VADÁSZLAP februári számának 78. és 79. oldalán.  

A legjobb szórókat egész éven át etetve aztán most nyugodt lehet a vadász, hogy a hajtásra tervezett területen a disznó „ott van”, jól lövő hajtócsoportot sikerült szerezni, elegen is vannak, jól le lehet fogni velük a váltókat, de….
Azután ha fellángolnak a máglyák, és kicsit recsegve kezdi – mert hideg még – búcsúztatni a kürt az elejtett disznókat, azért büszkén lehet kalapot emelni, mert ott fekszik előttünk a szabad területen olyan nehezen produkálható, a hóból kifeketedő nagy teríték…..

 
 
Hű a kutyafáját ...
 
 
- Az utóbbi időben csillapodni látszottak a kedélyek a kóbor állatok elejtésére vonatkozó Legfelsőbb Bírósági határozattal és a vonatkozó rendelet hiányosságaival kapcsolatban. Nemrégen történt azonban egy szerencsétlen – és azóta is „ezer sebből vérző” – esemény. Egy hivatásos vadász kóbor ebnek nézett és lelőtt egy nemzetközi versenyeken többször kiválóan szereplő vérebet. A történtek tucatnyi tanulsággal szolgáltak. Nem is gondolnánk mennyiféle körülményt kell mérlegelni, mielőtt egy „vadat bizonyítottan űző” kutyára emelnénk fegyverünket. HOMONNAI Zsombor írása az Aktuálisban
 
A közelmúltban nagy fölháborodást keltett, hogy egy társasvadászaton a közeli telepről elcsatangolt négy kutyát a hajtásban lelőtték. A tévében megszólaltatott vadászelnök nyilatkozata megdöbbentő volt számomra – mintha az elmúlt években mi sem történt volna – mert azt mondta, hogy a vadásznak kötelessége (!) a kóbor kutyákat lelőnie. Márpedig ez így nem igaz. Egyfelől, mert az érvényes rendelet a lelövést meghatározott feltételekhez köti, másfelől pedig a feltételes mód használata egyáltalán nem véletlen……
Amelyiken nem volt kolonc, azt „hivatalosan” gazdátlannak kellett tekinteni, és eszerint kellett vele eljárni. Nagy viták ezek után nem voltak. Évszázadokon át ez volt az ősi törvény, amely ráadásul be is vált…..  
- A fegyvertartási rendelettel, és a sajátos jogértelmezéssel kapcsolatos ellentmondásokra hívja fel a figyelmet Homonnay Zsombor cikke.Tucatnyi tanulság
 
Januári számunk 23. oldalán hírt adtunk arról, hogy T.S. hivatásos vadász a SEFAG Rt. területén – november 23-án – lelőtte Tóth Pál hannoveri vérebét, a tavalyi nemzetközi vérebverseny győztesét. A SEFAG Rt. a hivatásos vadászt azonnal elbocsátotta. Időközben Tóth Pál feljelentésére lezajlott a rendőrségi vizsgálat, majd ezt követően megszületett a Barcsi Városi Ügyészség határozata, amely szerint a 40 éves Torma Sándor hivatásos vadász ellen az eljárástbüntethetőséget kizáró okból – megszüntették. A Somogy megyei vadászati hatóság is vizsgálódott az ügyben, a helyszíni szemle alapján rekonstruálták a történteket és elmarasztalták Tormát, első fokon 30 ezer forint pénzbüntetésre, valamint vadászjegyének egy évre történő bevonására büntették….   
A folytatást megtalálja CSEKŐ Sándor Tucatnyi  Tanulság írásában a  MAGYAR VADÁSZLAP   februári számának a 81. oldalán. NE HAGYJA KI!
„HALÁSZÓ“ VADÁSZOK
SOMFALVI Ervin írása


Gúth világhírű dámállománya sok vadgazdálkodónak csiklandozza a fantáziáját, hogy ha innen tudna szerezni „törzsanyagot”, akkor tán az õ gyengébb populációja is kacsingathatna e nemes cím felé – vagy legalábbis azzal kérkedhetne, hogy gúthi „vérfrissítéssel” javította a meglévőt. Így aztán van vevő, aki a vételárat hajlandó megfizetni a sértetlen, élve befogott és karanténozott dámokért – akár még a határokon túlról is.
A befogáshoz azonban sok körülménynek kell „összestimmelni”. Kell hozzá megfelelő nagyságú háló, amit az etetőhelyfölé kell kifeszíteni, elég magasan ahhoz, hogy a vad alá merjen menni, de elég alacsonyan, hogy saját súlyától gyorsan tudjon ráesni, mielőtt kiugrana alóla a rendkívül gyorsan reagáló dám………..


 
 
 
 
 
 
 
 

Aranyba foglalt emlékek – Művészportré
Lebilincselő portré MAREK József ötvösművészről – SOMFALVI Ervin tollából

 
A 47 éves ötvös fiatalon állattenyésztő szeretett volna lenni, de nem jutott be a főiskolára. Imádta a lovakat, ezért lovászfiú lett egy olyan istállónál, ahol még igazi öreg huszároktól leste el a szakmát. Itt értesült arról, hogy az Állami Pénzverde felvételt hirdetett ötvös tanulóknak, ahol két év múlva ezüstművesként végzett. A katonaságnál – ifjúkori balhéi ellenére – már munkáival „váltotta meg” a kimenőidőt, dísztárgyai a katonai főiskola relikviáit gyarapították….. 

Kafferbivalyok támadása

- Safari rovatunkban egy igazán különleges, kafferbivaly-támadással „fűszerezett” zambiai vadászkalandról olvashatnak
MOLNÁR Antal oly hitelesen mesél el egy bivalyvadászatot, hogy az olvasó átérzi annak minden izgalmát és veszélyét.  

…lenézve szabályos vérfürdő látványa borzolta a kedélyeket. A két, egyenként két és fél tonnás óriás vívta egymással ádáz küzdelmét a területért. Az óriási, tépett, vérző sebek szinte beborították testük teljes felületét,….
Amikor teljesen váratlanul, tőlünk 40 méterre szétvágódott a bokor, és a sebzett bivaly leszegett fejjel egyenesen nekünk rontott. Annyi időm volt, hogy felkaptam a puskát, és mivel célzásról szó sem lehetett, a platón állva egy kétségbeesett kapáslövést leadtam. A felénk vágtázó bika …..

NE HAGYJA KI! Keresse a MAGYAR VADÁSZLAP februári számának a 106. és 107-ik oldalán.Premier a FeHoVa-n

Rippert Ottó fázós, nehezen bírja a hideget. Egy-egy hidegebb esti-éjszakai lesre, órákig tartó ücsörgésre a magaslesen, netán nyúlbefogásra – ahol mozdulatlanul befogóként várja a háló mögött a nyulakat – alaposan felöltözik. Ahogy mondani szokták, ha a farkasok megtámadnák, sokáig csak 11-12 rétegű ruháit marcangolnák. Feltehetően ez a fázósság indította el a fantáziáját, hogy valami olyasmit találjon ki, ami enyhít a fagyoskodáson… és ez nem csak neki, a vadászoknak is jó! És ugyanígy gondolkodik Gyöngyösi Zsuzsa is, tervezett egy divatos kabátot, ami les-zsákká is alakítható.
A cikket megtalálja a MAGYAR VADÁSZLAPMódi rovatában.

SZABÓ László  
A hagyományok tisztelete


Manapság korántsem mondható ritkának, ha a vadászvendégeink ősi vadász hagyományoknak szeretnének hódolni. A szakirodalom meglehetősen szűkmarkúan bánik azokkal a tudnivalókkal, amelyeket a kísérőknek, a hivatásos és sportvadászoknak ilyen esetekben
szigorúan figyelembe kell venniük. Ehelyütt és egyfajta segítségül, ezeket a fontos és
hasznos tudnivalókat, az eltérő sajátosságokat kötöttük csokorba.

Solymászat

Még a vadászat megkezdése előtt tisztázni kell, hogy milyen vadászmadarakkal érkeznek a vendégek. A magasröptű madarakkal (sólymok) csak nyílt területen …..

Íjászat

A puskás vadászathoz ez kétségkívül közelebb van, mint a solymászat, de néhány fontos dolgot az íjjal érkező vendég esetében is figyelembe kell venni. A kísérést alapvetően meghatározza, hogy a lőtávolság csak jó 25-35 méter…..

- Őshonos-e Magyarországon a dám? Dr. Kordos László tudományos vizsgálata bebizonyítja, hogy igen. A fosszilis leletek –csontmaradványok, agancstöredékek, lenyomatok – egyértelműen mutatják, hogy már több ezer esztendővel ezelőtt is éltek lapátosok a Kárpát-medencében.
- Ahogy megszokhatták, számtalan érdekességet találnak februári hírrovatunkban is. Megtudhatják, hogy 2005-ben ki nyerte el a VADÁSZLAP „Év tudósítója” címet, és láthatják azt a szeptemberben, Bulgáriában terítékre került gímszarvas agancsot, amely a nemzetközi bírálat eredményeképpen a világranglista élére ugrott. Részletesen beszámolunk a megyei vadászkamarai választásokról, a VKE Ifjúsági Tagozatának megalakulásáról, valamint egy ritkaságnak számító „háromlapátos” dámbika elejtéséről. Ezen kívül természetesen szólunk a lapzárta után történt nógrádi vadászbaleset részleteiről – és várható következményeiről – is.


 
 
 
 
 
A sajtóelőzetesben megjelent fényképek terjesztése vagy publikálása a VADÁSZLAP szerkesztősége vagy a Vadászati Információs Adatbázis írásos engedélye nélkül TILOS!
 
 
Összeállította - TAKÁCS Frigyes

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.050 másodperc