[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

aktuális hírek: Újra megjelent az EURÓPAI HÓD
Dátum: 2006. 01. 29. Szerző: taki

Élőhelyfejlesztés
 
 
 
 
Szokásos hétvégi hajtóvadászatunkat tartottuk ragadozókra, mikor a Kis Duna partján a folyót befedő 15 -20 cm jégpáncélnak köszönhetően bejutottunk olyan helyekre is, amelyek egyébként csak ladikon járhatóak -  azzal is csak nehezen.  
 


 
Egyik kollégám az izgalomtól kipirulva csúszkált  felém és hívott, hogy – „Gyere elnök ezt neked is látnod kell!” Mintegy 10 perc jégen történő közelítés után a Pörös (Kis Duna ártéri erdejének az egyik legvadregényesebb része) egyik eldugott zugában ezt találtuk:

  
  
  
  


Hááát – ez aztán vadászélmény a javából! Több,  mint 100 év után Diósförgepatonyba visszatértek a HÓDOK. Megilletődve szemléltük az „ácsmesterek” munkájának a nyomait.
A hód őshonos volt a Csallóközben, de már régen kipusztult vagy elhagyta a valamikor mocsarakkal, vízerekkel és lokális tavakkal bővelkedő környéket. A közeli község HODOS - régi nevén HÓDOS  település elnevezése is enged következtetni a hódok néhai jelenlétére környékünkön. Tehát újra ITT VANNAK. Az Isten hozta őket!
 
 
 
A vadásznap további részében újabb érdekes felfedezés ért bennünket. Mint már írtam róla a területünkön nagyon elterjedt a nutria.
 
 
 
Nem igen vadásszuk őket – meg az igazat megvallva nem is tartozik a vad közé. Ott van mindenhol. Megtalálható a  Kis-Dunán a kanálisokon a bögölypatonyi halastavakon és olyan helyeken is ahol víz nincs is a közelben. Az apróvadas etetőket is rendszeresen látogatják a nutriák, és mivel a váltójához megrögzötten ragaszkodik könnyen megfigyelhetők.
Tegnap is a nádasban olyan helyen fogtak egyet a kutyák ahol az év jelentős részében nyoma sincsen a víznek. Mikor megvizsgáltam a kb. két éves állatot akkor ért csak nem kis meglepetés. A nutria farka ami rendes esetben pikkelyes és csupasz  a kutyák által megölt példánynál jelentősen be volt szőrösödve. Ez azért érdekes, mert az amúgy jó hőszigetelő bundával rendelkező nutriának az ilyen komolyabb hidegben  (-10, -15 C fok) a farka szokta vesztét okozni, mert lefagyott.
Volt úgy, hogy tartós kemény fagyok alatt a nutriaállomány 70-80 %-ka kipusztult. Néhány példány, ha át is vészelte a telet a farka lefagyott,. Láttam már  farok nélküli nutriamamát, amint vízre vitte a kölykeit - tehát egyébként jó egészségnek örvendett. A tegnap készített képet és a leírást elküldöm a Közép-Európai vadökológia intézetnek, hátha vonnak le ebből valamilyen következtetést. 
Lehet, hogy a nutria kezd alkalmazkodni a környezetéhez a Közép-Európa időjárási klímájához?
 

Foto és szöveg - Takács Frigyes
 

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Élőhelyfejlesztés
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Élőhelyfejlesztés:

A fűz (Salix sp.) jelentősége a vad élőhelyének a fejlesztésében Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Élőhelyfejlesztés

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.047 másodperc