[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Vadászlap: A Magyar VADÁSZLAP 2006 márciusi száma február 20-tól kapható az újságárusoknál!
Dátum: 2006. 02. 18. Szerző: taki

Sajtófigyelő
 
 
 

 
Megjelent a
 
márciusi száma
 
A márciusi Vadászlap főszereplője természetesen az erdei szalonka, ám erdeink királynéja mellett – nőnap környékén – kiemelten foglalkozunk a hölgyvadászok egyre népesebb és aktívabb táborával.


 
 Hírek, tudósítások

 
 
Minden maradt a régiben – olvasható a lap 133. oldalán az Országos Magyar Vadászkamara tisztújító küldött közgyűléséről szóló tudósításban.
 
 
 
 
  
Február 8-án Megalakult a VKE ifjúsági tagozata, hogy az elkövetkező években az iskolásoknak, a 25 éven aluliaknak is szervezett fórumuk legyen, beleszólhassanak a vadászat dolgaiba.
 
 
 
 
Két nagyszerű bálról – a hajdúszoboszlói Diana-, és a soproni megyei vadászbálról – olvasható tudósítás a 134. oldalon. A Hajdú-Bihar megyei dianák Fergeteges apáca-show-jukkal alaposan meglepték a bálozó közönséget.
 
 
 
 
 
 
Ugyancsak figyelemre méltó hír, hogy a keszthelyi Festetics Kastélymúzeum bővítési projektjének keretében önállóan, kétezer négyzetméteres területen kap helyet a vadászati múzeum.
 
 
13. oldal

Közigazgatás, jogos önvédelemből – adta írásának címét Homonnay Zsombor, melyben a hivatalok packázásait, ügyintézését vette górcső alá.  „A mi kis országunkban, a kalitkában vagy a ketrecben felcseperedett, vagy a már hetekkel azelőtt külföldön megdöglött élőlényeket védik a legelszántabban. Ha pedig ezt a „tévedést” különösebb agykárosodás nélkül nálunk is be tudnák látni, akkor nem kellene tengeri kígyóvá duzzadó aktahalmokkal és értelmetlen, súlyos előítéletekkel terhelt harcokat folytatnunk a hivatalokkal például a tenyészetekből behozott, jogszerűen vásárolt sólymokért, vagy a külföldi vadászkirándulások tárgyi emlékeiként kifizetett és teljesen legálisan zsákmányolt trófeákért.
Mennyivel terjed, vagy szaporodik rosszabbul a farkas, a medve, uram bocsá az elefánt, ha CITES engedéllyel, messzi földről hazahozva vadászemlékként szeretném megőrizni? Elitélendő bűnösként miért károsíthatná ezzel valaki a magyar természetet? Azt mondják, minden törvény annyit ér, amennyi abból megvalósul. Jogunk viszont – úgy tűnik – csak annyi lehet, amennyit a törvényadta lehetőségek közül számon tudunk kérni, vagy ha úgy tetszik: ki tudunk harcolni.

 
 


Kerek-asztal

Nagy „meccs” lesz! … 2007-ben, amikor a tízéves üzemtervi ciklus lejár, hiszen várhatóan megduplázódnak a vadászterületek. De vajon jó-e a jelenlegi törvényi szabályozás, mi-mindenen kellene változtatni ? Erről beszélgettek a kerek-asztal résztvevői. A beszélgetés lényégét összefoglaló 5 oldalas írásnak csupán két alcímét idézzük: „Ne a jegyző döntsön!” … „A pénz és a hatalom fog dönteni
 
 
 
 

 
 
Tényleg  - ez a címe Csekő Sándor jegyzetének, amelyben néhány ténnyel szembesíti az Olvasókat.  Tisztújító küldött közgyűlést tartott az Országos Magyar Vadászkamara.  A beszámolója hemzseg a tényektől, olvasható benne jó és rossz „tény” … lehetne belőle csemegézni, de csak egyetlen jó és rossz tényre van ehelyütt hely. A középtávú programban, mint iránymutató javaslat szerepel, idézem: „A Kamarának részt kell vállalnia a színvonalas vadászati kultúra ápolásában és népszerűsítésében, a vadászati rendezvények és ünnepek nívós megrendezésében.” Néhány oldallal később: „A 2006. évi vadásznapi rendezvények támogatására nincs forrásunk.” 
 
 
 
Ifjúsági tagozat alakult a Vadászati Kulturális Egyesületen belül. Ennek azok a vadászó, vagy csak a vadászat iránt érdeklődő fiatalok lehetnek a tagjai, aki 35 évesnél fiatalabbak. A tagozat alakuló üléséről, terveiről részletesen olvashatnak a lapban.
 
Egy asztalhoz ültettük le jogászokat, a földtulajdonosok és az erdőtulajdonosok képviselőit, hogy együtt latolgassuk, mi lesz 2007-ben. A jövőre lejáró 10 éves bérleti ciklus után ki és hogyan szerezhet vadászati jogosultságot, Mi lehet a földtulajdonosok és a haszonbérlők stratégiája?
 
 
 
 
 
Tavaly nagy sikert aratott a szalonka információs vonal, ezért az idén is működik ez a központ. Mostantól a Vodafone a szolgáltató. Híreket olvashatnak és mondhatnak az erdei szalonka magyarországi vonulásáról, az elejtett szalonkákról, az időjárásról és mindenről, ami a vadászokat érdekli. Újdonságként a vonalon szalonkavadászati lehetőséget lehet kínálni és keresni – térítésmentesen. 2005-ben több mint 5000 hívás érkezett a szalonkavonalra, az akkori híradások összefoglalóját, tanulságait most olvashatják a lapban csokorba szedve.
 
 
 
 
 
Idén is meghirdetjük a Törley Pezsgőgyárral közösen a Szalonka Dublé Díjat. Aki igazolja, hogy kétcsövű fegyverrel dublét lőtt, egy láda pezsgőt nyer. 


 
 
 
  
 
Telefonos vadászflotta alakul! A Vadászati Kulturális Egyesület megegyezett a Vodafone-nal, hogy ő lesz a vadászok mobilszolgáltatója! Vadászjegyünk vagy VKE tagsági igazolványunk felmutatásával kedvezményes Vodafone előfizetéshez juthatunk. A vadászok egymás között ingyen beszélhetne, és a külső hívások ára is igen kedvező. A részleteket a márciusi Vadászlapban olvashatják. 
  
Nesze semmi – így lehet összefoglalni a Vadgazdasági Termékek és Szolgáltatások Terméktanács sziszifuszi küzdelmét, amelyet a vadászat és vadgazdálkodás érdekében próbált kifejteni. „A beadványban olvasható, hogy a magyar vadhúságazat helyzete a jelenlegi, nem megfelelő jogszabályi környezet miatt hátrányban van a többi EU tagország termékpályájához képest. A feldolgozó üzemek 2004-ben veszteségesek lettek, tavaly pedig kritikusra fordult a helyzet, és az ágazat az összeomlás szélére sodródott. Segítséget nyújthatott volna az állami beavatkozás, vagy legalább a korábban ígért támogatások folyósítása.
Semmi sem történt. A terméktanács panaszos hangvételű levele süket fülekre talált, azaz válasz nélkül maradt. A támogatások teljesítése érdekében egyetlen lépést sem tett a szaktárca.”
 
 

 
 
 
 
 
Azt már sokan tudjuk, (mások csak sejtik, vagy még azt se…), hogy nálunk, embereknél valójában a nő akarata érvényesül - még, ha mi férfiak ennek ellenkezőjéről is szeretnénk meggyőzni magunkat, és ezt nőtársaink sokszor okosan hagyják is. De vajon hogyan működik ez az állatvilágban? Járjuk körül a témát, a szaporodásra összpontosítva, a nagyvadfajok példáján. A kiindulópont nem is lehetne más, mint az alap, a két ivar közötti különbség…… 
 
Az embereknél mindig a nő választ. De hogy van ez az állatvilágban?
 
  
 
 Szakmai rovatunkban Náhlik András a soproni egyetem tanára azt gondolta végig, milyen szaporodási stratégiát követnek nagyvadjaink és mi ebben a szerepe a nőivarú egyedeknek. Tudományos esszéje a szerkesztőségen belül is élénk reakciókat váltott ki, biztosak vagyunk benne, hogy olvasóink számára is gondolatébresztő lesz az írás. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Több vadászhölgy portréját rajzoljuk meg. Ellátogatunk Bán Beatrix otthonába. A Diana Vadászhölgy Klub elnöke ifjú kora ellenére már jelentős trófeagyűjteménnyel és élményanyaggal rendelkezik. Ezúttal egy törékeny ifjú lány vezeti magával az olvasót afrikai szafarijára. Megismerkedhetnek erdész, hivatásos vadász, koronglövő és pecásbajnok hölggyel is, és kalandos életéről mesél az ország alighanem legidősebb Dianája, a 81 éves Ani néni is. 
 
 
Érden vagyunk, Bán Beatrix otthonában. Vadászkörökben
egyre ismertebb ez a név. A Diana Vadászhölgy Klub elnökeként és a VKE alelnökeként a vadászati kulturális közélet egyik legaktívabb szereplője. Kitűnő szervezőkészségének, nyitott, toleráns és derűs természetének köszönhetően „sikerre van ítélve”. Közgazdász, egy tekintélyes útépítő cég társtulajdonosa és egyben gazdasági igazgatója. Ebben a minőségében is eredményes. A nappaliban beszélgetünk, az „Afrika-szobában”, a lakásnak abban a terében, ahol a tárgyak – trófeák, könyvek, fényképek és ajándék-mütyürkék – már önmagukban is sok mindent elárulnak a ház lakójáról.
 
 
 
 
– Az ott egy szárított virágcsokor?
– Elszáradt szegény és egyszerűen nem tudtam kidobni…….
– Szerelem?
– Tizenegy éves koromban voltam először szerelmes.
Lukács Andrásnak hívták a fiút. Lakótelepi szerelem volt….
– Minden nőnek van férfi-ideálja…
Az enyém őszinte, megbízható, családcentrikus és ezzel együtt olyan ember, aki igényli is és sugározza is a szeretetet…

– És persze vadász is…

– IGEN, AZ JÓ LENNE .....!

Bán Beatrixel  Békés Sándor beszélgetett. A riport a márciusi VADÁSZLAP 158-159-ik oldalain olvasható.
 
 
Szenvedély - apáról leányra
 
Aborsodi vadászok számára bizonyára nem ismeretlen Bótáné Batta Olga neve. A miskolci hölgy – akit januárban beválasztottak a megyei vadászkamara etikai bizottságába is – megalakulása óta alelnöke a Diana Vadászhölgy Klub helyi szervezetének. – Megyénkben 70 körül van a vadászjeggyel rendelkező hölgyek száma, de sajnos elég nehéz őket ……
 
 
 
 
 
Kamara, Védegylet, Vadászhölgy
 
Nem mindenki családi hagyomány nyomán jut el
a vadászatig. Bíró Gabriella famíliájában nem voltak puskaforgató emberek, neki mégis szenvedélye, sőt szakmája lett a vadászat. Az OMVK főmunkatársa
a Kertészeti Egyetemen szerzett diplomát, majd ezek után iratkozott be a vadgazda mérnöki szakra Gödöllőre. „Megfertőzésében” nagy szerepe volt a közelmúltban elhunyt Szabó Sándornak, akinek a budai Attila utcában volt preparátorműhelye. Hozzá járt sokat Gabi, s nála találkozott vadászokkal. Közben a preparálás mesterségét is kitanulta többé-kevésbé……..
 
 
Az erdészfiúkat is lepipálta

 
Ifjú hölgyekre nem illik fogadást kötni, de vannak kivételek. A 2004-es Országos Ifjúsági Vadászvetélkedőn a szegedi Kiss Ferenc Szakközépiskola szakoktatója például fogadást ajánlott tanártársainak: jövőre egy lány áll majd a dobogón. A kollégák megmosolyogták,
õ azonban állta a szavát. A 2005-ös versenyen ezüstérmet szerzett Juhász Lenke, az
iskola csapata pedig győzött.
– Az elmélet jól ment és nem volt gond a lövészettel sem, évek óta veszek részt korongvadász
versenyeken – meséli. – Amikor azonban a motorfűrész láncfeszességét is pillanatok alatt beállítottam, és …………
 
 
Barátnők lettünk
 
Jó kis csapat! – állapították meg az „idegenek” – férfiak és hölgyek(!) – a Hajdú-Bihar megyei vadászhölgyekről, akár a hortobágyi vadásznapokról, akár a budavári trófeakiállításról, akár az eddigi Diana-bálokról esik szó. A csapat egyik leglelkesebb szervezője, „motorja” Juhász Sándorné, Éva, aki a debreceni Harmónia vadászbolt eladója, és aki „már” tucatnyi éve vadászik, tagja a Hajdúszováti Vadásztársaságnak, ahol a férje hivatásos vadász.
– Az esküvő után kezdtem el vadászni ………..
 
Csekő Sándor írásai 
 
 
 
Erdészlány vadászdinasztiából
 
 

Sok vaddisznóskert van az országban, de olyan valószínűleg csak egy, ahol a vendéget egy ifjú, szőke, mosolygós lány fogadja. Nagy Enikő, a KEFAG Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészetének kerületvezető erdésze egy 1000 hektáros erdészkerületet és egyben a 600 hektáros kunbajai vaddisznóskertet is vezeti. Vadász-erdész dinasztia sarja, nagyapja, dédapja is vadászott, édesapja, Nagy Endre pedig ugyanennél az erdészetnél fővadász. Enikő itt született, itt nőtt fel, ezért értelmetlennek tartja a kérdést, hogy miért ezt a pályát választotta.
A bácsalmási középiskolai évek után a Soproni Egyetemen szerzett vadgazda mérnöki diplomát, majd a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolában erdész technikusi minősítést. A DALERD-nél kezdett irodai munkával, ám amikor 2001-ben szülőföldjén akadt egy „tő melletti” állás, nyomban azt választotta.
– Régebben az erdészek és a vadászok kizárólag ………….

M.T.
 
 
Vagány csajok
  

Bevallom férfiasan, az elején kissé tartottam tőlük és bizonyos fenntartásokkal kezeltem a női vadászokat. A Diana Vadászhölgy Klub megalakulásának hírére is csak morgolódtam magamban. Minek ez, kinek hiányoznak, miért nem maradnak otthon, főzni? Aztán jöttek az első fecskék és mind több fiatalasszonnyal találkoztam a vadászatokon, köztük nem egy olyannal, aki férfiakat megszégyenítő biztonsággal kezelte a puskát. Nem beszélve arról, hogy rá kellett jönnöm, a nők – csakúgy, mint az élet más területén – a vadászatban is pontosabbak, precízebbek és bizonyos helyzetekben kitartóbbak, mint mi férfiak.
Ám az igazi csapás az volt számomra, ……….      Agyaki Gábor írása

 
 
Interjú Ani nénivel … azaz a 81 éves Horváth Ferencnével, aki Botfán él és valószínűleg az ország legidősebb Dianája, aki 67 évesen tette le a magyar állami vadászvizsgát, pedig korábban külföldön már évtizedek óta vadászott. Az interjúból az is kiderül, hogyan vadásznak Marokkóban, hogyan működött Ani néni vadaskertje.
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 

 
 Fehéren, feketén
 
Egy szerényen mosolygó vadászhölgy - Dákay Zsuzsanna – látható a Fehéren, feketén c. úti-beszámoló fotóin, aki így vall élményeiről:  
 
2004 augusztusában sikerült először Afrika földjén vadásznom. Apukámmal utaztunk ki, aki már másodszor volt kint, és most engem is magával vitt. Nagy izgalommal indultam neki ennek a kalandnak, hiszen egykor Kittenberger Kálmán minden könyvét elolvastam. Kíváncsi voltam, hogy vajon ugyanazt fogom-e látni, érezni, mint amit Õ. Sokan mondták, akik már voltak Afrikában vadászni, hogy „meglásd, ha majd hazajössz, téged is elkap az AFRIKABETEGSÉG”. Akkor még nem értettem meg, hogy miről is beszélnek. Az utazás fárasztó és nagyon hosszú volt. A farm, ahol elszállásoltak minket ……..
 

…… Most így visszagondolva, már értem, hogy mi az AFRIKABETEGSÉG, amelyről olyan sokan meséltek nekem, és majd idővel engem is levesz a lábamról. Valóban így is lett. Biztos vagyok benne, hogy még visszatérek a fekete földrészre, és viszek valakit magammal, akit szintén utolér ez a furcsa, gyönyörű és örökre gyógyíthatatlan nyavalya.

DÁKAY ZSUZSANNA írása

 
 
 
 
 
  
A magyar vadászfestészet egyik legjelentősebb alakja Valaczkai Erzsébet. Nemigen kell őt bemutatni a Vadászlap olvasóinak, hisz 2000-ben egy éven át ő festette a címlapjainkat. Jól esik azonban gyönyörködni legújabb alkotásaiban, és megtudunk róla egy másik érdekességet is: a közelmúltban vadász lett, s immár nemcsak ecsettel, de puskával a kezében is „alkot”.
 
 
 
 
Színes ceruzák és vadászfegyver

C.I.C nemzetközi nagydíj, Csergezán Pál Díj, „Arany ecsettoll” művészeti nagydíj, FACE pályázat nyertese, „Hubertus Kereszt” arany fokozata… Ha csak e rangos kitüntetések listáját látja valaki, nyomban kalapot emel az alkotó munkássága előtt. Akkor is, ha nem tudja, ki az, aki mindezen díjakat kiérdemelte. Festésben megőszült szakállas aggastyán képe jelenhet meg lelki szemei előtt. Pedig az illető még ötven éves sincs. Ráadásul törékeny hölgy. És még vadász is…
Aki ismeri a hazai vadászfestőket, már tudja, hogy ez a leírás egyedül Valaczkai Erzsébetre illik. Ritka, hogy valaki előbb rajzolta, festette a vadat, vadászatot, mint hogy puskát vett volna a kezébe. Általában fordítva szokott történni. Kivéve, ha valaki kisgyerek korától benne él abban a természeti környezetben, amely naponta új csodák megismerésére készteti, s természetes módon éleszti fel benne a zsákmányolás vágyát, örömét. Mert nem csak az elejtett vad, a gombostűre felszúrt „kapitális” szarvasbogár, a növénygyűjteménybe eltett, ……….
 

….Nagy élménye volt, hogy Zalában festő kollégája, Rékasi Csaba lövette meg vele élete első szarvasbikáját – szalonkát viszont még nem lőtt, csak hibázott. Talán majd az idén......


Somfalvy Ervin riportja
 
 
 
 
 
 
 
Évezredek bizonyítékai

A dám és a muflon után ezúttal a fácán eredetéről írja le gondolatait dr.Kordos László, őslénykutató, egyetemi m. tanár. A cikk utolsó bekezdése: „Az a kérdés, hogy egykoron a fácán önmagától repült-e át Kis-Ázsiából a Balkánra, és onnan esetleg tovaterjedt, az teljes bizonyossággal el nem dönthető. Azt azonban tényként kellene elfogadni, hogy a vadászfácán az ember közreműködésével már legalább 2000 éve az európai madárfauna sikeresen alkalmazkodott, tökéletesen beilleszkedett képviselője.”  
 
 
Irodalom

Nem a véletlen műve, hogy a márciusi lapszám irodalmi válogatása a szalonkákról szól. Keszthelyi Jenő: Szerelem, első hallásra c. írása egy szerencsés esti húzás végét is elmeséli, Felsőeőri Nagy Gyula: Ecsettollas emlékeim – válogatás a szerző „Egy dudás két országban c. kötetéből, Kozma Sándor: Az első c. tárcája több, mint megbánás.
 
 
 
 
 
 


 
Ami gépkocsiban a Rolls-Royce, az fegyverben a Purdey. A patinás angol gyár remekmívű, jólépített, és méregdrága fegyvereit az idei FeHoVán is megcsodálhatjuk. Írásunkban a családi vállalkozás történetét foglaltuk össze, és megpróbáljuk kideríteni, mitől is világelső ez a cég a sörétes fegyverek gyártásában? 
 
Mitől Purdey a Purdey?


Id. James Purdey mindent tudott, ami egy sikeres vállalkozás beindításához és felvirágoztatásához kellett. Példátlan sikereket ért el a vadászfegyverek gyártásának és eladásának területén. Sikerének titka, hogy miután a kor legjobb fegyverkészítőinél elsajátította a szakma fogásait, a londoni elit legfelső rétegeiben befolyásos kapcsolatokat épített ki, hogy vállalkozásának támogatókat toborozzon. Tisztában volt vele, az üzleti életben a jó referencia busásan meghozza a maga hasznát. Az 1814-ben alapított fegyvergyár – mivel Viktória királynőnek is gyártott fegyvereket! – elérte, hogy 1868-ban  megkapta a királyi család garanciáját Wales hercegétől, a későbbi Edward királytól.
 
 
Többszöri megmérettetés után a mai napig birtokolja a vállalkozás II. Erzsébet királynőnek, valamint Wales és Edinbourgh hercegének a jótállását, amely garantálja a James Purdey & Sons Ltd. által gyártott fegyverek minőségét.
A vállalkozás kezdetén még elöltöltős, …………

Siklósi Kálmán írása 
 
 
 
 
 
 
 
Fórum

Többször, visszamenőleg – adja elő felháborító történetét dr. Rácz Tamás, merthogy gondjai támadtak fegyvertartási engedélyének meghosszabbításánál. „Úgy gondolom, nem vagyok egyedül a véleményemmel, hogy a jelenleg érvényben lévő fegyverrendelet erősen alkotmányellenes, mert visszamenőleg akár több tíz évre is hátrányos jogkövetkezménnyel jár, és még egyszer büntet egy ugyanazon cselekményért.

A Gyerekeknek rovat családi programnak ajánlja a FeHoVa kiállítás megtekintését és Cs.Gyenes Emese a márciushoz kötődő változásokról, szokásokról ír. „A meteorológiai tavaszt március 1-jétől számoljuk. Március 21. pedig a csillagászati tavasz kezdete, amely tavaszpontot követően a nappalok hossza meghaladja az éjszakákét - és a fény legyőzi a sötétséget! Ekkor kezdődik az új csillagászati év, amelynek első hónapja a Kos jegyében telik, ezért márciust a Kos havának is nevezik. Marshoz illően a Kos jegy eleme is a tűz. A tűzgyújtás általános tavaszünnepi szokás volt (gabona-áldozat, áldozati bárány).

Ha azt akarjuk, hogy legyen… és ha azt, hogy ne legyen alom – szakszerű választ kaphatnak a vadászkutyások K.Gyurkó Rita: Amikor a kutyák tüzelnek c. írásából.

Az „Izválasztó” rovat a Pilvax kávéházba látogatott el és a „Negyvennyolcas ínyencségek”-et tálalja, Zákonyi Botond pedig a Horgászat rovatban a vasi pisztrángozásról írt érdekes tudósítást: „Kínkeservesen sikerült biztonságos állást foglalni, ahonnan a patakba szaltózás elkerülhetőnek látszott, és megpróbáltuk a sodrással  a kisebb kövek takarásában megbúvó pisztrángok elé úsztatni a csalit, hogy az természetesnek hasson. Ami persze elég nagy ostobaság, mármint a feltételezés, hiszen szerencsétlen giliszta hogyan viselkedhet természetesen a rohanó jeges áradatban? Egyáltalán hogy kerül oda? No ezen nem sokat gondolkodott a kőszórás alól kivágódó pisztráng, úgy csapott rá a gilisztára, mint a tikkadt sivatagi vándor a sörre a Szahara oázisában. Nesze neked halélettan meg a különféle teóriák, a helyzet az, ha a hal éhes, nem filozofál, hanem eszik!

 
 
 
  
A sajtóelőzetesben megjelent fényképek terjesztése vagy publikálása a VADÁSZLAP szerkesztősége vagy a Vadászati Információs Adatbázis írásos engedélye nélkül TILOS!
 
 
Összeállította - TAKÁCS Frigyes
 
 
eeššww

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.053 másodperc