[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

aktuális hírek: Megfigyelt települések a magyar-szlovák határon
Dátum: 2006. 02. 22. Szerző: taki

Veterinár
 
 
 
 
Védelmi intézkedéseket rendeltek el Szlovákiában a dunaszerdahelyi járásban, Bős (Gabčíkovo) községben, ahol egy vándor sólyomban kimutatták a madárinfluenza H5-ös vírusát.  
 


Mivel a madár tetemét az országhatárhoz közel találták meg, az ilyenkor szükséges védő-, illetve megfigyelési zóna egy része átterjed magyar területekre is.

A magyar állategészségügyi hatóságok a szlovák társszervezetektől kaptak értesítést arról, hogy a madárinfluenza szlovákiai megjelenése miatt védőzónát alakítanak ki Bős község három kilométeres körzetében. Ez azt jelenti, hogy a védőzóna egy része átterjed az országhatáron. E miatt a magyar hatóságoknak is intézkedniük kellett - áll a Batiz András kormányszóvivő által kiadott közleményben.

Magyarországon egyetlen település sincs a védelmi zóna területén, és állattartás sem zajlik ott: a Duna árterületéről és szigetes részéről van szó. A magyar szakhatóságok megtették a szükséges előkészületeket, ma reggel pedig összeült a megyei védelmi bizottság is, hogy a megelőző intézkedéseket meghozza.

A szakmai előírások szerint, ha megjelenik valahol a madárinfluenza vírusa, akkor a védelmi zónánál nagyobb, tíz kilométeres körzetben úgynevezett megfigyelési zónát alakítanak ki. Értelemszerűen ez is átterjed Magyarországra, és eléri nyolc település egyes részeit is. A nyolc település: Kisbodak, Püski, Dunaremete, Darnózseli, Lipót, Hédervár, Ásványráró és Mecsér.
A védelmi zónán belül szigorúbb intézkedések érvényesek, mint a megfigyelési zónában - lakott területeket azonban csak az utóbbiak érintenek. Az említett nyolc településen már zajlik a háziállatok, szárnyasok felmérése és regisztrálása. Felügyelni kell továbbá az állatok mozgását, és tilos vásárt, piacot, valamint állatbemutatót tartani, illetve tilos a vadászat is.
Az említett településekre a megfigyelési zóna felől bevezető utakon már felállították az ellenőrzési pontokat, ahol rendőrök segítségével felügyelik, hogy betartják-e a szükséges megelőző intézkedéseket. Ezzel párhuzamosan elindult a lakosság tájékoztatása is.

NAPI Online nyomán
 
 
 

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Veterinár
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Veterinár:

MADÁR INFLULENZA: A vírus alfaja még ismeretlen Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Veterinár

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.049 másodperc