[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Reg.híradó: Dósförgepatony 2006 február 24 – A vadászok évzárója
Dátum: 2006. 02. 25. Szerző: taki

PZ
 
 
 
 
Már több mint egy évtizedes szokás, hogy a patonyföldi a vadászok az értékelő tagsági összejövetelüket minden évben,  február utolsó péntekén a késődélutáni órákban tartják.  


Az egyenruhás vadászokon kívül a gyűlésen részt vettek civilruhás vendégek is, akik a polgármesterek, a közbirtokossági társaságok elnökei- képviselőéi és több helyi magángazda földtulajdonos közül kerültek ki. Az évzáró összejöveteleinket évek óta megtisztelik jelenlétükkel azok a fiatalok - a vadászat ifjú barátai is, akik ott vannak minden vadászati megmozduláson, legyen az vadászat, vadetetés, etetőépítés vagy vadszámlálás.

Az értékelő gyűlés meghallgatta a vadásztársaság funkciósai által előterjesztett értékelő beszámolókat, és a jövőre tett javaslatokat. A vitában több olyan  határozatra tett javaslat hangzott el, amely ha bedolgozásra kerül a házirendbe a jövőben befolyásolni fogja a vadászszervezet menetét.  Élénk vita alakult ki a tagjelöltek jogainak és kötelességeinek a meghatározásában. Az évzáró ide vonatkozó határozatainak az értelmében, minden tagjelölt sorsa a jövőben a saját kezében van. A tagjelölteknek azon kívül, hogy joguk van minden vadásztársasági akción ott lenniük a tegnapi nappal jogot kaptak korlátlan károsvad vadászatra – melyet csak tagok jelenlétében – kíséretében gyakorolhatnak. Azon kívül minden tagjelöltnek a jövőben joga van évente 10 vízivad vadászaton és egy fácán vagy nyúl esetleg vegyes vadászaton részt venni, mint puskásnak. A vadásztársaság köteles minden tagjelölt tevékenységét csakúgy mint a tagokét évente a házirend értelmében kiértékelni. Ha a tagjelölt évi értékelése eléri a +100 pontot, akkor kap további 10 kacsa- vagy libavadászati lehetőséget és ha az értékelésben +200 pontot teljesít akkor részt vehet további fácán, nyúl vagy vegyesvadászaton. A – (mínusz) pontos tevékenységre értékelt tagjelölt a károsvad vadászatát kivéve, elveszti a jogát mindennemű más vadászat gyakorlására és abban az évben amelyikben  – (mínusz) pontos az értékelése nem lehet a tagjelöltet taggá felvenni.  
Nem kisebb változások lettek foganasítva a károsvad vadászatának az értékelésében. Pl. a rókák elejtéséért odaítélt pontok jelentősen meg lettek emelve + 30 pontra, mely az eddigi pontok háromszorosa. Viszont az elejtési körülményektől függően diferenciálva lett az értékelés. A munkaigényes kotorékozáskor, a kevésbé eredményes egyéni leseken és híváskor elejtett rókáért 30 pont jár, de az apróvadra tartott társasvadászatokon véletlenül befutott róka elejtéséért nem jár pont! A speciálisan dúvadra rendezett társasvadászatok alkalmával meglőtt rókára az egyik tagtársunk javasolta a +15 pont megítélését,  amit a javasló bizottság a határozati javaslatában felemelt +30 pontra, amit az évzáró összejövetel szavazással jóvá is hagyott és ezzel határozattá vált.

Vitafelszólalásában a dióspatonyi polgármester LELKES Vince magasan értékelte a helyi vadászok tevékenységét, és hangsúlyozta, hogy a vadásztársaságot a községi vezetés nemcsak úgy kezeli, mint a község területén működő társadalmi szervezetet, hanem igazi partnerként tartanak bennünket számon. A polgármester Úr átadta a képviselőtestület ajánlását,  azt a vadásztársaságnak nyújtott 15 000.- Sk készpénz  támogatást, melyet vadvédelemre, a vad környezetének a javítására és vérfrissítésre való vadvásárlásra költhetünk. A polgármester volt az, aki tavaly indítványozta a bérleti díjak elengedését a vadászszervezetnek a következő 10 évre. Az akkori felhívására évközben bekapcsolódott két közbirtokossági társaság és több magángazda is, aminek következtében 2015-ig mentesítve vagyunk az évi bérleti díj,  több mint 40 százalékának a fizetése alól.    

Az egyéb pontokban többek között ismertetésre került a Magyar Nemzeti Múzeum levele, minek alapján tudatva lett a társaság, hogy július 28-án Budapesten vadászfegyver-kiállítás nyílik  „Míves vadászfegyverek a 15. századtól napjainkig” – címmel. Az évzáró tagsági összejövetel egyértelműen elfogadta az elnök javaslatát, hogy a társaság közösen tervezett budapesti út keretében tekintse meg a kiállítást. Lelkes Vince polgármester erre az akcióra felajánlotta a község további segítségét, miszerint az utazást (buszköltségeket) a községi hivatal állja majd.
A vadászok megbízták a társaság elnökét, hogy vegye fel a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Múzeum Közművelődési Főosztályának a vezetőjével és egyeztessen vele, hogy a vadásztársaságunk milyen formában tudná támogatni a kiállítás megrendezését, vagy hogyan tudnánk közreműködni a kiállításhoz kapcsolódó rendezvények előkészítésében. Az értékelő vadásztársasági összejövetel ebben a kérdésben Takács Frigyes vadászelnöknek szabad kezet biztosított.
A gyűlést a vadászok balkézbe tartott vermuthos poharas  „Lovu zdar” (üdv a  vadászatnak) köszöntéssel zárták be. Utána következett a háromfogásos vacsora és finom borok kíséretében még soká – késő éjszakáig beszélgetett, szórakozott a társaság. Téma volt bőven, hiszen számunkra minden, ami a vadászattal kapcsolatos – kimeríthetetlen tárháza a társalgásnak.

Kép és szöveg – Takács Frigyes  


 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: PZ
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
PZ:

Dósförgepatony 2006 február 24 – A vadászok évzárója Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

PZ

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.056 másodperc