[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

SPZ: A dunaszerdahelyi járásban zsákmányolt vadásztrófeák tenyészszemléje
Dátum: 2006. 03. 11. Szerző: taki

trofea kiállítások
 
 
 
 
 
Szlovákia minden járásában rendszeresen a tél végén kerülnek megrendezésre azok a tenyészszemlék, melyek az előző évben zsákmányolt vadak trófeáit hivatottak elbírálni és bemutatni.


Ezeken a kiállításokkal egybekötött tenyészszemléken értékelik az elejtés szakszerűségét és a trófeák minőségét. A dunaszerdahelyi járásban kiállított agancsokat, agyarakat és koponyákat a járási trófeabíráló bizottság értékelte, kiket a munkájukban segített a Szlovák Vadászszövetség Járási Tanácsának a vadászati szakbizottsága is. A bírálaton 174 őzagancsot, 31 szarvasagancsot, 1 vaddisznóagyart és 5 rókakoponyát értékeltek.
 
 
  
 Az őztrófeák értékelésekor megállapítatott, hogy a múlt évben 6 őzbak helytelenül lett elejtve, indokolt lett volna, hogy részt vegyenek még a további szaporításban. Három tévesen megítélt elejtés az I. tenyészkorosztályból került ki és három őzbak a II. tenyészkorosztályból származik.
 
 
 

 
A vadászok a villás bakoknál gyakran tévesztik az egyéves bakokat az idősebekkel. A I. tenyészkorosztályú őzbakoknál három egyértelmű megkülönböztető jelet ajánlatos figyelni. Ezek a test felépítése – a nyak vastagsága, a test nagysága és azt is figyeljük, hogy az 1. éves bakok agancsán a rózsák még nincsenek kifejlődve. A fiatal őzeket, a viselkedési szokásaik alapján is gyakran fel lehet ismerni,  mert még tudatlanok kevésbé félénkek és korábban járnak a legelőre. A II. tenyész korosztályú őzbakoknál a leggyakoribb tévedés a 4 és 5 éves őzeknél volt.
 
A leggyakoribb oka a korai elejtésnek a téves
 
A tenyészszemle mottója 
megítélés, de ide sorolható még a nem hozzáértés és az is, hogy vannak köztünk trófeaéhes vadászok. A vadászati szabály egyértelmű – ha nem vagy biztos abban, hogy a vad mennyi idős vagy nem tudod megfigyelni a trófeáját, vagy nem értesz hozzá – akkor ne lőj!
 
 
 
Pár esetben hiányként volt feltüntetve a trófea rossz kikészítése vagy az alsó álkapcsok hiánya.
Az a vadász, aki nem értékeli kellőképpen akár egy gombnyársas őz trófeáját is, az hagyja abba  a vadászatot, mert nem illik a mi sorainkba. Csak feleslegesen rontja a többi vadász hírét. Az előírás kimondja, hogy minden trófeát rendesen meg kell tisztítani és ki kell fehéríteni. Az alsó álkapcsok a vad életkorának a megállapítását szolgálják. A törvény ezért írja elő, hogy a tenyészszemlére leadott trófeához mellékelni kell az alsó álkapcsot is. A problémás trófeáknál nagyon gyakori az elveszett vagy eltűnt alsó álkapocs. A pontos életkort az alsó álkapcsok nélkül is meg lehet állapítani, úgyhogy a piros pontot senki nem kerüli el.
 
 
  
Orvvadászok által elejtett bak trófeája
a tenyészszemlén 
Orvvadászok által meglőt
őzbak novemberben
 
  
Orvvadászok által elejtett bak trófeája
a tenyészszemlén
Orvvadászok által áprilisban
meglőt őzbak 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A tenyészszemlén 12 őzbaktrófeát értékelt éremmel a bíráló bizottság. 6 trófeát bronz éremmel, 5 trófeát ezüst éremmel és egy trófea, amelyik 135,75 C.I.C. pontot ért el aranyérmes lett.

 
 
 
 
 
  
 
  
 
A szarvasnál hat esetben volt bizonyított a korai elejtés. Ez a szám a bemutatott szarvas trófeák 20 %-a. Két esetben az I. tenyészkorosztályba besorolt szarvasbikák elejtésénél ítélték meg tévesen a trófeát viselő vadat. Két esetben a II. tenyészkorosztályban tartozó vad vadászatánál húzták meg túl korán a ravaszt és két esetben a III. tenyész korosztályba tartozó szakszerűtlenül megítélt és elejtett szarvas trófeáját bírálta a trófeabíráló bizottság. Az utóbbi esetben mindkét szarvasbika trófeája bronzérmes lett, ami igen nagy kár! A járási trófeabíráló bizottság azt üzeni a dunamenti vadászoknak, hogy legyenek türelmesebbek! Hagyják megöregedni a szarvasokat! Ha így folytatják csak a szakma bírálatát és megvetését fogják kikövetelni maguknak. A dunai szarvas génalapja megfelelő ahhoz, hogy aranyérmes trófeát produkálhasson. Hagyjuk megöregedni az arra alkalmas egyedeket a IV. tenyészkorosztályba. Csak így érhető el, hogy a Duna menti társaságoknál a jövőben aranyérmes trófeájú szarvasbikákat ejtsenek el.
Az értékelt 31 szarvasagancsból 3 trófea bírálatánál lett érem odaítélve. Mindhárom esetben bronzérem. Ebből két szarvasagancs tenyészbikától származik – tehát piros pontos lett. Egy esetben a bírált szarvasagancs elhullott szarvastól származik – amúgy ez is tenyészbika volt.
 
 
  
  
 
 
 
 
 2006. március 10-én                                   Ing. KOPFMAHLER René
                                                                 A járási trófeabíráló bizottság elnöke


Itt megtekinthető a dunaszerdahelyi járás vadászati tenyészszemléjén összeállított 2005-ös évi trófeakatalógus.
 
Kattints a képekre az egér bal gobjával!

  
I. rész  II. rész

 
Szöveg - Ing. KOPFMAHLER René a járási trófeabíráló bizottság elnöke
 
Képek   - Takács Frigyes 
 
Minden fénykép az egér bal gombjával a képre kattintva kinagyítható!
 
 
 

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: trofea kiállítások
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
trofea kiállítások:

A dunaszerdahelyi járásban zsákmányolt vadásztrófeák tenyészszemléje Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

trofea kiállítások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.049 másodperc