[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Vadászlap: A Magyar VADÁSZLAP 2006 áprilisi száma március 21-tól kapható az újságárusoknál!
Dátum: 2006. 03. 14. Szerző: taki

Sajtófigyelő
 
 
 
 
 
Nyomdában a
 
áprilisi száma
 
Nem véletlen, hogy egy bütykös hattyú került az áprilisi lapszám címlapjára, ugyanis a madárinfluenza H5N1-es vírusát az elhullott hattyúkból mutatták ki … s emiatt tiltották be a környező országokban a vadászatot. Magyarországon egyelőre részleges a tilalom: 


A vadászati tilalom – lapzártánkkor -  öt megyében 43 vadászatra jogosultat érint. A korlátozás Pest megyében március 31-éig, máshol visszavonásig marad érvényben.
Baranya megyében a három érintett Dunaszekcső környéki településen elrendelt tiltás csak a Gemenc Zrt. Béda-Karapancsai vadászterületét érinti.
Bács-Kiskun megyében Dunapataj, Ordas, Géderlak, Dunaszentbenedek, Uszód, Kalocsa, Foktő, Baja, Bátmonostor, Vaskút, Dunafalva, Nagybaracska, Csátalja, Dávod, Gara, Bácsszentgyörgy, Hercegszántó települések érintettek.
Fejér megyében Martonvásár, Ráckeresztúr, Ercsi vonzáskörzetében két vadásztársaság teljes területén, három jogosultnak pedig a területük egy részén tilos szalonkázni.
Pest megyében a Csepel sziget, a Szentendrei sziget és a Duna két oldalán fekvő települések közigazgatási határait, 17 vadászatra jogosult területét érinti a tilalom:
A fővárostól északra Pilisborosjenő, Pomáz, Szentendre, Leányfalú, Csobánka, Pilisszentkereszt, Tahi, Tahitótfalú, Horány, Pócsmegyer, Szigetmonostor, valamint Csomád, Dunakeszi, Fót, Alsógöd, Göd, Felsőgöd, Sződ, Sződliget az érintett. Budapesttől délre Diósd, Érd, Tárnok, Százhalombatta, a Csepel szigeten
Szigetszentmiklós, Szigethalom, Halásztelek, Tököl, Szigetcsép, valamint
Majosháza az érintettek.
Tolna megyében a Dunakömlőd, Paks, Dunaszentgyörgy, és Báta által határolt vadászterületeken nem szabad szárnyasvadat lőni.”

A lapszám másik aktuális témája, hogy Kire szavazzunk? c. összeállítás, amelyben megszólalnak a pártok képviselőit, milyen elképzeléseik vannak a vadászattal-vadgazdálkodással kapcsolatban?
„…összességében megállapítható, hogy egyetlen pártnak sincs a magyar vadászatról-vadgazdálkodásról kialakult, végiggondolt, hivatalos véleménye, álláspontja … merthogy nem tekintik politikai kérdésnek. Ez lehet jó és lehet kevésbé jó számunkra.” – foglalja össze a szerkesztőség Herbály Imre(MSZP), dr.Kis Zoltán (SzDSZ), Szabó Ferenc (Fidesz), Karsai Péter (MDF) és Farkas Lajos (Miép) nyilatkozatait.

Két neves szakember dr.Páll Endre és Hidvégi Béla írja meg kifogásait az új – bolgár – világrekord gímszarvas aganccsal kapcsolatosan… a 13. oldalon. Kifogásuk lényege, szinte teljesen egyértelmű, hogy a bika ezt az agancsot kertben – tuningolva - s nem szabad területen rakta fel, ugyanakkor a nemzetközi bírálaton a C.I.C. szabadterületű világrekordnak fogadta el.

 
Jobb volt, mint a tavalyi – ezt a címet kapta az a mozaik-riport, amely az idei FeHoVa kiállításról számol be. Kedvcsinálónak néhány mozaik:
 
A kiállítás legszebb standja - A FeHoVa legszebb standja címet nyerte el a Holland & Holland, KEMEL stand, ahol a ferlachi fegyverműhelyek közül a Hauptmann cég is képviseltette magát. Szollár András már a tavalyi FeHoVa-t is jónak értékelte, több mint 80 minőségi fegyvert értékesítettek és idén ennél több vásárlásra szóló előjegyzést rögzíthettek. A legnagyobb érdeklődés a billenő csövű, tripla golyós puska iránt mutatkozott, amit tényleg még így a kiállításon is izgalmas érzés volt kézbe venni, hát még milyen lenne lőni, vadászni vele. Nem véletlen, hogy a cég fegyvereit szívesen használják a sportlövők, ugyanis a fegyvereket a sok lövést leadó sportlövők tapasztalatai alapján fejlesztik, alakítják, módosítják - miközben szigorúan ragaszkodnak az évszázados hagyományokhoz, a tökéletes minőségű elsütő és zárszerkezethez.

Először Magyarországon - Az SCI standján szerényen állt egy vitrin, benne mindössze öt fegyver volt látható. Sokan rápillantottak, majd továbbmentek. A „vájt fülű” vadászok azonban néha ki is várták, hogy kézbe vehessék a királyi fegyverek, a Purdey puskák egyikét.Nigel Beaumont igazgatótól néhány érdekességet is megtudtunk. Évente 160 puskán dolgoznak egy időben, zömében sörétes fegyvert készítenek 12-es kaliberben. Öt duplagolyós és öt záras ismétlő fegyver egészíti ki a kontingenst. 1814 óta sorszámozzák a Purdey puskákat, most úgy 30 300 körül tartanak. Peter Blaine szerint jó döntés volt, hogy eljöttek a FeHoVa-ra – egyúttal először Kelet-Európába – mert érezhetően van vásárlóerő ezekben az országokban is. (Híreink szerint komoly érdeklődő is megfordult a Purdeynél, nincs kizárva, hogy megrendel egy 110 ezer eurós fegyvert.) A Purdey fegyvereket egyébként Londonban „szokás” megrendelni, ahol ezer szempont figyelembevételével a megrendelő egyéni igényeinek és ízlésének megfelelően készítik el… egy évnél is hosszabb idő alatt.

A jövő nemzedéke - Mindössze nyolc esztendős volt az a kisfiú, aki a kiállításon lépett be a Vadászati Kulturális Egyesület Ifjúsági Tagozatába. Az ajándékba kapott jelvényt és a VADÁSZLAPOT büszkén mutogatta édesapjának, miután saját kezűleg kitöltötte a belépési nyilatkozatot. És nem ő volt az egyetlen... Sőt, nagyon sokan – főleg vadászszülők gyermekei – kérték meg őseiket, hadd csatlakozhassanak ők is a VKE vadászpalántáihoz. Magam is fültanúja voltam annak a beszélgetésnek, amelyet két tízéves forma kisfiú folytatott a Diana Vadászhölgy Klub trófeakiállításánál. Egymás szavába vágva próbálták magyarázni, hogy a bemutatott gímagancsok közül melyik hány kilós lehet, mennyi idős lehetett a terítékre került szarvas, illetve hogy golyóra érett volt-e a bika vagy sem. Szinte természetes, hogy mindkettőjük mellén ott csillogott a VKE repülő sólymot ábrázoló kitűzője...

Két szakmai témával is találkozhatnak az Olvasók, Homonnay Zsombor a hazai őzgazdálkodás változásait írta meg „tényképekeben”, míg Rakk Tamás a Zárt Rendszerű Vadgazdálkodás eredményeiről számol be.
 

„2000 – 2005
Bár volt rá valami halvány szándék, tervezték, de valamiért elmarad az üzemtervek ötéves, „félidős” értékelése.” - írja Homonnay – „Pótolhatatlan kár, mert az üzemtervek végrehajtása, az évenkénti kötelező „feltöltése”, a dokumentáció lefűzése – ha netán valaki ellenőrizte volna - hatalmas meglepetéseket okozott volna. Csak később, 2003-ban hagyják hivatalosan jóvá a körzetterveket, ezen belül a mínuszpontok alapján a trófeabírálat szempontjait, amelyeknek értelemszerűen meghatározó jelentőségük lett volna még a lövés előtti bírálatban is. A büntetések körüli vita egyre inkább élesedik, a tönk széle felé sodródó, elszegényedő vadászatra jogosultak „elvonásai” egyre elviselhetetlenebb, súlyos terheket jelentenek. A konzekvenciáktól való érthető félelem jelentősen befolyásolja, sőt sokhelyütt kimondottan akadályozza a szükséges létszámcsökkentést, de még a szakszerű korosztályi szabályozást is.”
Rakk cíkkének konklúziója: „Az elért és nagyon röviden ismertetett eredmények fényesen illusztrálják egyben azt is, hogy micsoda óriási adottságai, megújulási ereje, értéktermelő képessége van a magyarországi gímszarvasnak, csupán a megfelelő körülményeket kell számára biztosítani.

Levél Ausztráliából


Minden szerkesztőség örömére szolgál, ha az Olvasói „visszaigazolják” tevékenységét. Nemrég egy kengurus bélyeggel ellátott levelet bonthattunk fel, amelyet Ausztráliában adtak postára, ebből idézünk:
„Tisztelt Szerkesztőség!
Ezúton szeretnénk gratulálni a megújult, színvonalas VADÁSZLAP-hoz! Egy megjelenésében, terjedelmében és tartalmában a magyar vadászatot, a magyar vadászati kultúrát magas szinten képviselő lap előtt, még a különböző földrészek sem szabhatnak határt! Ezt bizonyítja az is, hogy a jelenleg Ausztráliában élő három magyar vadászbarát (Bohus Szabolcs, Bohus János és Nagy László) minden hónapban izgatottan várja az otthonról érkező VADÁSZLAP-ot! Egyébként mindhárman a minőségi vadászatokról jól ismert békéscsabai Nimród Vadásztársaságnál vadászunk.”

Cseterki Imre a vaddisznóhajtások disznóságaira hívja fel a figyelmet:
A Safari Club tagjainak az a véleménye, itt az ideje, hogy a vadért és a vadászokért felelősséget érzők összefogásával elkészüljön a vaddisznóhajtások általános szabályzata, amely morális törvényként foglalja össze azokat a tennivalókat, amelyeket minden ilyen vadászati módot szervező és gyakorló be kell tartson. Sürgősen szükség lenne egy etikai kódexre, mielőtt a dolgok végleg rossz irányba fordulnak.  Addig is, amíg ez elkészül, minden disznóhajtást szervező jól és felelősséggel gondolja át, miként készíti elő és bonyolítja majd le a vadászatot és azt is, hogy kiket fogad ezeken a vadászatokon.”

Dr.Kordos László „Évezredek bizonyítékai” sorozatában az üregi nyúl családfájáról esik szó. A szerző ezt írja bevezetőjében:
Bevallom, hogy vadon élő üregi nyulat még életemben nem láttam, csak a belőlük kitenyésztett, hihetetlenül változatos házi nyulakat. Őslénykutatóként – természetesen, sokkal inkább az állatok csontjait, semmint a „bundájukat” ismerem. Köszönhetem ezt egykori tanítómesteremnek, a közelmúltban elhunyt Dr. Jánossy Dénes professzornak, aki elárulta annak a titkát, hogy miként lehet megkülönböztetni az üregit a mezei nyúltól. Őt egykoron Éhik Gyula professzor avatta be a „titokba”, amely szerint: ha a koponya szájpadlásán lévő résbe befér a kisujjunk, akkor üregi nyúl van a kezünkben, ha pedig nem, akkor mezei nyúl. Ez a jellegzetesség még akkor is igaz, ha az óriás belga nyulat, vagy az össze-visszakereszteződött húsvéti nyulak földi maradványait tanulmányozzuk…

Békés Sándor „Vadászok, vadászotthonok” sorozatában ezúttal dr.Zoltán János fővárosi lakásába látogatott el. A riport a neves vadász, vadászíró és gyűjtő vallomásával fejeződik be:
„- Álmomban minden este Kisszékelyben járok!  Vadásztam az egykori Egyetértés és Zalka vadásztársaságok területein - és külföldön, Isten tudja, hány helyen - ám képzeletem és álmaim visszatérő helyszíne Kisszékely.  Az ottani vadásztársaságot dr. Jakabházy Istvánnal 1957-ben alakítottuk. Esténként fél kilenckor menetrendszerű pontossággal lefekszem. Lehunyom a szememet, és máris Kisszékelyen vagyok. Azt élem át újra meg újra, hogy a vadászházból elindulok egyik kedvelt lesem felé. Ballagok, nézelődök, élvezem a tájat. És amikor elérkezem a leshez, felkapaszkodok, elrendezem a holmimat, s ezzel a kis ceremóniával aztán a képzeletet fel is váltja az álom. Szép álmaim vannak…
       
Az irodalmi rovatban Krúdy Gyula: Egy vadász irataiból c. írását találhatják meg. Zsigárcsik Gyula  az elmúlt esztendőben kezdett el publikálni a VADÁSZLAP-ban, írásai, vadásztörténetei mellett – Vadászopera három felvonásban - ezúttal egy róla készült portrét is olvashatnak.
A negyvenes, magas, szakállas, szemüveges férfi Pozsonyban él, és – mint ez egyébként írásaiból nyilvánvaló  – szenvedélyes vadász. Édesapja mellett vált vadásszá, aki a Pozsony melletti Dögellő - színmagyar falu - környékén vadászott.  Mindössze 10 éves volt, amikor először a kezébe vehette édesapja 20-as puskáját, és aznap 9 kakast lőtt. A következő évben már első bakját is elejtette.
Hivatalosan 1983-ban lett vadász, s az elkövetkezendő években lassacskán végigpróbálta Szlovákia összes vadászati lehetőségeit.


Humor … Ufó-finanszírozás a címe HoZso írásának, amelyből a befejezést idézzük:
Lobogtatjuk a pályázati kiírást, és próbáljuk túlélni az utófinanszírozást, amit most tudományosan is el fogok magyarázni: nos,
kedves gyerekek, ez olyan, mint ha egy gyertyafényes pezsgős vacsorára hívom meg azt, akinek kedveskedni akarok. Fizetni viszont majd csak akkor fogok, ha a vacsora passzírozott, analizált és orvosilag igazolt végtermékével - hitelt érdemlő módon - be tudom bizonyítani előre kitervelt szándékaim teljes beteljesülését.


Egy különleges vadászautóról és egy „különleges” vadászról szól A „tarka” című írás:  „A 36 éves Szabó Zsolt különleges autószerelő mester. Megszállott vadász és a Subaruk szerelmese. Veszprémi és kádártai műhelyének udvarán jelenleg 17 Subaru Legacy, Leone, Justy vár bontásra, átalakításra. Autómentésre egy megemelt, megerősített, automata váltójú Legacyt használ, de a kedvence a „tarka”… ez a terepszínűre festett, egyedi tervei alapján átalakított és levizsgáztatott valamikori „Turizmo”. Olyan vadászautó, amelyben egy 140 lóerős boxer-motor dohog, az állandó négykerék meghajtást elől-hátul – saját konstrukciójú, elektromosan külön kapcsolható – differenciálzár segíti a nehéz terepen, hidraulikus és elektromos csörlő rejtőzködik az orrában és ami a legfontosabb: 34 centi magasan van a legalacsonyabb pontja a földtől… miközben megőrizte a stabilitását, mert az egyébként is jó súlyelosztású motor és a váltó csak 10-, a kaszni 30 centiméterrel került magasabbra.”

„Vizeink védelmében” – írta meg gondolatait a Horgász rovat vezetője, Zákonyi Botond: „Szlovénia, Horvátország és Magyarország határ menti területei nagyszerű célpontjai lehetnek a horgászatnak, és a vizekkel kapcsolatos természeti turizmusnak. Hazai részről a Mura, a Dráva, a Zala és a környezetükhöz tartozó számos kisebb tó kínál remek kalandot az ideérkezőknek, horvát oldalon a Kopácsi rét különleges szépsége varázsolhatja el az odaérkezőt, Szlovénia határközeli pisztrángos vizei pedig a műlegyezés elkötelezettjeinek kínálnak remek sportélményt.” 
 
 
 

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.082 másodperc