[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Fegyverrovat: CZ - ČESKÁ ZBROJOVKA fegyverbemutatója
Dátum: 2006. 04. 20. Szerző: taki

Česká Zbrojovka
 
 
 
 
 
 
Pár kollégámmal egyetemben meghívást kaptunk az  Uhorský Brodi  Cseh Fegyvergyár  (ČZ) termékbemutatójára.  


Szlovákiába nincs olyan vadász, aki valamilyen formában ne találkozott volna a ČZ fegyverekkel. Vadászgenerációk használták és használják a mai napig a gyár termékeit és megkockáztatom a kijelentést, hogy általános megelégedéssel.

A bemutatóra a HERMES fegyverüzlet pozsonyi lőterén került sor, és a fegyvereket  Ing. Peter MIKULÁŠEK  a fegyvergyár üzleti szakembere  mutatta be. A lőtér klubhelységében vette kezdetét az előadás, majd a jobb fényképezési viszonyok miatt áthelyeződött az udvarra és végül a praktikus fegyverpróbák a lőboxokban és az alagútban folytatódtak.

A két termet betöltő fegyverek, azok tartozékai és a propagációs agyag úgy a szemnek, mint a kéznek mindenki számára hozzáférhető volt. Nem voltunk sokan. Vendéglátóink a HUBERTLOV a POĽOVNÍCTVO A RYBÁRSTVO vadászati folyóiratok képviselőit, a STRELECKY REVU  (Lövész revű) szakfolyóirat újságíróit a SZLOVÁK VADÁSZSZŐVETSÉG  képviselőjét és személyemet hívták meg. A termékbemutató nagyon kényelmes tempóban folyt. Mindenre és mindenkire jutott idő bőven, a szakemberek válaszoltak a legképtelenebbnek tűnő kérdésekre is. Minden résztvevő megkapta a fegyvergyár teljes propagációs anyagát. Kaptunk nagyméretű kemény kartonból készült plakátokat – mely plakátok tartalmazzák a ČZ fegyvergyár által valaha is gyártott fegyvermodellek  képeit a kezdetektől egészen a napjainkig.
Az újabb és népszerűbb modellekből kaptunk műszaki rajzokat - ú.n. „röntgen” képeket. Átvettük a gyár legújabb katalógusát és engem magajándékoztak három CD-vel is. Az egyik CD tartalmazza a fegyvergyár teljes történelmét egészen az 1913-as kezdetektől, a másik CD-n egy lukratív DVD található a fegyverek gyártási folyamatairól, míg a harmadik CD a ČZ katalógust tartalmazza  elektronikus formában (.pdf) és mellékelve van még sok-sok fénykép. A CD-ken található anyagokra a Vadászati Információs Adatbázis és a Poľovnícka informačná databáza megkapta a közlési jogokat is. Megegyeztünk a ČZ képviselőjével, hogy a jövőben ezen a honlapon egy önálló blokk fogja bemutatni a Cseh Fegyvergyárat (ČZ) és a gyár termékeit.

Először a pisztolyokat vettük vizsgálat alá. A rövid fegyverek között a legszembetűnőbb és egyben legszebb fegyver volt az alábbi képeken látható ó-egyiptomi mintákkal díszített CZ 96 B típusú, .45 auto kaliberű személyi fegyver. Beszéljenek róla a képek:  

  
  
  

A pisztolyok területén a CZ gyár legszélesebb termékskáláját a CZ 75 típusok teszik ki. 17 altípusát gyártják ennek a személyi fegyvernek - kétfajta kaliberben. A legelterjedtebb a 9 mm Luger  (9x21) kaliber, de a CZ 75 Kadet és a CZ 75 Adapter Kadet  típusok  .22 Long Rifle töltényekhez készülnek. A képeken látható pisztolyra szerelhető világító eszköz nem egy optikai célzó berendezés, hanem egy egyszerűen felhelyezhető, könnyen kezelhető jó erős fegyverlámpa. Akit esetleg nem elégít ki a CZ 75 típusok széles választéka, az különböző fogású, különböző anyagú és nem utolsósorban különböző színű markolatokkal teheti még egyedibbé a fegyverét. Markolatokból egy nagy utazótáskára valót mutattak be vendéglátóink, és bemutatták azt is, hogy milyen gyorsan lehet elvégezni a markolatok cseréjét.

  
CZ 75 SP - 01 CZ 75 SP - 01
  
CZ 75 SP - 01
CZ 75 B
  
CZ 75 SP egyéni markolattal 
CZ 75 Taktical A beszámolóhoz mellékelt CZ fegyverek katalógusa részletesen bemutatja az egyes típusok és altípusok jellemző tulajdonságait. A katalógus ITT letölthető.


Engem a sport és vadászfegyverek egy picit jobban érdekeltek. A gyár ezekből is elég szép számmal sorakoztatott fel.

  
 
 
 
Érdekes fegyver volt a CZ 750 S1 M1 Sport típus, melyet a gyár szállít  sport és hadászati célokra is mint mesterlövő puskát. A mechanikája egyezik a CZ 550 –es golyós fegyverével. Az agyazása egyedi formájú, anyaga speciális műanyag és minden irányban állítható. A .308 Winchester kaliberre fúrt cső robosztus és csőszájfékkel van ellátva. Az előagyra könnyen és gyorsan felszerelhető kettős támaszték a fegyver szériatartozéka. A fegyverhez láttam egy nagyon komoly céltávcsövet, melynek a hátsó része (kisebbik lencséje) szétkapcsolás után kihúzható és helyettesíthető egy elektronikus adapterrel az éjszakai látásra. Az adapter behelyezése után az optikai változathoz képest sem a távcső hosszmérete sem pedig a céltávcső formája nem változik.
 
 
  
  

 
 
 

A szalag, amit a cső felett látunk kifeszítve a fegyver szériatartozéka. A funkciója nem más mint az, hogy a lövések vagy a napsugár felmelegítette cső felett a cirkuláló levegő ne remegtesse be a célképet.
 
 
 
 
 
 
 A CZ 750 S1 M1 Sport típusnak van egy könnyített változata is, mely formailag jobban hasonlít egy klasszikus golyós puskához. Nincs csőszájfékkel szerelve, de a ventilációs ablakokkal ellátott előagyra ennél a típusnál is szerelhető kétlábú kitámasztó és a fekete szalag is szériatartozék. Ami a fegyver paramétereit illeti, a könnyített változat is ugyanazt tudja, mint a CZ 750-es robosztusabb változata. 800 méterig adhatóak le vele célzott lövések.  A CZ vadászfegyverek áttekinthetők az ITT letölthető fegyverkatalógusban, ezért ezzel nem fogok bővebben foglalkozni. Volt a bemutatón egy rendkívül szép végigagyazott CZ 555- ös. A gyárnál nem régen bevezetett lézer technológiával volt gravírozva. Erről a puskáról azért teszek fel pár fényképet:


  
  

Végigagyazott CZ 555 jelenleg csak .308 és 30-06-os kaliberben gyártják


Érdekes és forradalmian új konstrukciókat mutatott be a CZ gyár a légfegyverekből. Több típust is megismerhettünk. A CZ 200 S és a  CZ 200 T csak az agyazás különbözteti meg egymástól.
Mindegyik típus tölthető légtartályokkal működött. A tartályokat 200 – 250 bar nyomásra  ( 1 bar = 0,9869233  atmoszféra)  kellett tölteni és attól függően, hogy milyen  a légfegyver kalibere és milyen erősre van állítva a tartály egy feltöltésével 70 – 120 lövés adható le. Két fegyvert mutattak be. Az egyik .22  (5,5 mm),  míg a másik .177  (4,5 mm) kaliberű volt. Mindkét fegyver erősebbre volt állítva és a szakemberek szerint a .22 kaliber változat teljesítménye erősen közelíti a .22 kispuska erejét.
Azt én is tapasztaltam, hogy simán átütötte az 1 mm-es acéllemezt és a két collos (50 mm) fenyőpallót. Szabadon csak a 4.5 mm-es kaliberű változat vásárolható, az is csak az erősen butított 7,5 J torkolatenergiát leadó változatban. Mindkét kaliber igényelhető erősebb - 25 – 32 J  lövedék becsapódási energiára állított szereléssel is, de csak fegyvertartási engedélyre. Az erősebbik 5,5 milliméteres kaliberű  légfegyverrel többször lőttem az 50 méterre kihelyezett céltáblára, és mindnyájunkat sokkolta az ereje és a pontossága. A leürült tartályokat vagy palackból, vagy speciális kompresszorral vagy nemes egyszerűséggel egy kézi pumpával tudjuk feltölteni.
 
 
Kipróbáltam! A képen látható pumpával 240 bar nyomásra töltöttem fel a tartályt. A teljesítményem következménye az izzadságtól enyhén gyöngyöző homlok volt. A kicsit sem olcsó kézi pumpa szakszerű kezelésének az alapfeltétele a  min. 90 kg-os testsúly és a 42-es inggallér.

Az a „forradalmian új konstrukció” valójában nem is olyan új. Már a napóleoni háborúkban használtak hasonló műszaki megoldás alapján működő légfegyvereket. Igaz azok kalibere 13 mm volt és a tusukba rejtett légtartály egy felpumpállásával max. 20 lövés volt leadható. Állítólag ez is átütötte a 50 milliméteres fenyődeszkát és volt hozzá póttusban póttartály is. 
 
 
  

 
 
A termékbemutató fénypontja  a fegyverek kipróbálása volt. Mivel a lőtéren csak mi voltunk egyedül, bárki közülünk lefoglalhatott egy boxot és addig lövöldözhetett amíg meg nem unta, vagy bele nem fáradt. Először következtek a rövid fegyverek. Mindegyik pisztolyt kipróbáltam. Az én szememben a CZ 96 B volt a nyerő. Ez a fegyver elég súlyos ahhoz, hogy a lövő érezze, hogy valami van a kezében. Viszont annak ellenére, hogy .45- ös a kalibere olyan simán sül, hogy két kézzel egy kisgyerek is megtartaná. 50 méterre nagyon pontosan lő. A 9 milliméteres kistestvérek között volt ilyen is meg olyan is. Nekem egy   22. Magnum kaliberű revolverem van. A nagypofájú 9 milliméteresekért nem adnám oda, de lehet, hogy  a .45- ös  CZ 96-ra egyszer még lecserélem. Pisztolyokból mindenki annyit lőtt amennyit akart.  Én is leadtam nagyon sok lövést.  A csukló idővel kezdett fáradni és lankadt a összpontosító kézségünk is. Miután a golyók „megmagyarázatlan” okokból kezdtek mellé menni, nekem elegem lett belőle és átmentem a puskákhoz. 
 
  
  
  


Ehhez lementünk a tunelba (alagút) mert ott folyt a puskák gyötrése. Először egy kicicomázott .22-es kispuskát próbáltunk ki, egy CZ 452-es valamelyik díszített változatát. 100 méterre kicsit lerakta a lövéseket, de becsületére legyen mondva a szórást lelehetett volna fedni egy CD-vel.  Utána következett egy CZ 527 Carbine. Ezt a fegyvert két kaliberben gyártják. Az egyik és gyakoribb a .223 Rem, a másik és viszonylag ritkább a 7,62x39. Az utóbbi lőszert mint köztudott a hadsereg is használja a gépkarabélyokhoz. Az általunk kipróbált CZ 527-es is 7,62x39 volt. Simán sül, de 100 méteren 3 ujjnyit ez is a középpont alá rakta a golyókat. A következő egy klasszikus .308 kaliberű  CZ 550-es volt. Halálpontosan rakta 100 méterre a golyót golyó mellé a célpont közepébe.

  

Közben én felmentem tárgyalni MIKULÁŠEK úrral a CZ fegyvergyár üzleti szakemberével.
Kellemesen elbeszélgettünk és megegyeztünk abban, hogy úgy a Poľovnická informačná databáza, mint a  Vadászati Információs Adatbázis egy önálló blokkban fogja prezentálni a CZ gyárral kapcsolatos információkat. Mikulášek úr ígéretet tett arra is, hogy a közeljövőben lehetőséget fogunk kapni egy gyárlátogatásra, ahol megismerkedhetünk  a fegyvergyártás technológiájával és a látottakról majd fényképes beszámolót  közölhetünk le a honlapokon. Az is elhangzott, hogy a ČZ gyár látogatására majd  MO-ról is hívhatok meg szakembereket.
 
 
 
 
 
 

Képek és szöveg – TAKÁCS Frigyes

 


 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Česká Zbrojovka
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Česká Zbrojovka:

CZ - ČESKÁ ZBROJOVKA fegyverbemutatója Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Česká Zbrojovka

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.046 másodperc