[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Vadászlap: A Magyar VADÁSZLAP 2006 májusi száma április 23-tól kapható az újságárusoknál!
Dátum: 2006. 04. 20. Szerző: taki

Sajtófigyelő

 
 
 
 
 
Nyomdában a
 
májusi száma
 
Árvíz a Dunán*Csalás az új világrekord gímbika?*Megújulás 2007-ben*VKE majális*Élni és futni hagyni*Fiatalt, de milyent?*Lévai Vadásznapok*Az őzek szerteágazó családfája*Előre, a medve bőrére*Az új Suzuki Grand Vitara*Hirek-tudósítások.......   


Májusi számunk április 23-ától kapható az újságárusoknál. S mivel ügyelünk arra, hogy olvasóinkat ne rövidítsük meg a reklámok miatt, most 72 oldalas lapot vehetnek a kezükbe.

A májusi lap fő témája az őz – lett volna, ha közbe nem szól az utóbbi évtizedek legsúlyosabb tavaszi katasztrófája. Az árvíz a Dunán önmagában is elegendő veszélyt jelent az ártereken élő négylábúakra, ráadásul idén a Tisza vízgyűjtő rendszere is azonos időben kezdte szállítani a tavaszi vizeket másik nagy folyónkba, így e kettős duzzasztás hatása lapzártáig még nem volt felbecsülhető. (271-273. oldal)
 

 
 


 
 
 
 
Csalás az új világrekord gímbika ? Osztrák vadaskertből származó fotót kaptunk, amelyen – legnagyobb megdöbbenésünkre – a „bulgár” világrekord bika látható egy karámban, még barkás aganccsal, de félreismerhetetlenül azonosítható módon. Állítólag egy másik, hasonlóan kapitálisra „gyúrt” agancsút is „áttelepítettek” Csehországba... (275.oldal)
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 

Robbanásszerűen megindult az új területek kialakításának előkészítése, sok megyében már tucatnyi a vadászati hatóság „faliújságjára” kifüggesztett határkijelölés. Megújulás 2007-ben lesz, de nem mindegy, hogy milyen arányban készülnek a bonyolult törvényi előírásoknak mindenben megfelelő területkijelölő kérelmek. Hogy minél kevesebb ilyen beadványt utasítson el a vadászati hatóság, szerzőink részletes útmutatóval segítik a leendő vadászterület-tulajdonosokat. (278-280. oldal)
 
 
 
 

Vadászati rendezvényeink egyik jeles napja lesz a VKE majális május 19-20-án Balatonmáriafürdőn, ami helyet ad az V. Nemzetközi Vadászkürtös Fesztiválnak, a III. Országos Bársony István ifjúsági prózamondó versenynek, a Vadászlap fotópályázatára érkezett képek kiállításának, az „Életem...” trófeakiállításnak és számos más rendezvénynek, bemutatónak, vásárnak. A VKE éves közgyűlésére is itt kerül sor, az előző év tevékenységéről – Majálistól majálisig – Oláh Csaba elnök számol be. (269. oldal)
 


Ugyancsak közérdeklődést elégít ki az Országos Magyar Vadászkamara területi szervezeteinek titkárai-t tartalmazó név-, cím-, telefon- és e-mail címlistja, s hogy a vadászok ne csak a nevét ismerjék meg érdekképviselőjüknek, arcképüket is közöljük. (284-286.oldal)
 


 
 
 
 
Élni és futni hagyni – ezzel a címmel morgolódik 13. oldalunkon olvasószerkesztőnk a hazai „igazságszolgáltatás” újabb, dicséretesnek éppen nem nevezhető eljárásán és sokakban felemás kérdéseket megfogalmazó végzésén. Egy minden szempontból törvénytelen orvvadász-história végén a (felmentett) bűnösök vigyorogva tovább vadásznak – a többiek (az állam) fizetnek... (277. oldal)

 
 
 
  


 
 
 
Az őzbak-idény elején nemigen jut „szóhoz” az a hazai vadász, aki nem tudja megfizetni az eladni kívánt kategóriájú bakok kedvezményesnek alig nevezhető árát. Így aztán az éves „keret” javát elviszik a kül- és belföldi bérvadászok, ami marad a „közvadásznak”, az szinte csak a fiatal korosztályból kerülhet terítékre. Fiatalt, de milyent ? – ez a fő kérdés május közepétől a bakvadászati lehetőséget kapott vadászoknak (281-283.oldal)
 
 
 
 
  A hazai és nemzetközi trófeabírálat „nagy öregje”, Szidnai László és felesége otthonát mutatjuk be, ahol a régi vadászati relikviák, kisplasztikák és a trófeagyűjtemény társaságához harmonikusan illeszkedik Ági asszony népi kerámia-gyűjteménye. Az otthon mindig árulkodik lakói életfelfogásáról, s minden részében visszaköszön a házigazda filozófiája, amely szerint A vadászat nem nélkülözheti a romantikát. (288-289.oldal) 
 
 
 

Helikopterek és sportautók oldalára levegő-pisztollyal festett Boris Vallejo ihletésű színorgiákat, ugyanakkor kedvenc festőjének, Munkácsi Mihálynak az egyik leghíresebb alkotását másolta hálószobája falára Fodor Zoltán. Az egyébként kovácsoltvas-munkákból élő autodidakta fegyvervésnök e havi művészportrénk alanya, vadászjelenetek, Acélvirágok, tölgylomb-koszorúk és aranyberakásos címerek adnak új formát és értéket önmagukban is jeles fegyvereknek. (290-291.oldal)
 
 
 
 
 
 
 

Két kiállításról is rövid tudósítást olvashatnak a lapban. Az IWA & Outdoor Classics a legnagyobb európai fegyverbörze, ahol idén különösen a rövidített hüvelyű „short-magnumok” térhódítása volt szembetűnő, míg a „csak” regionális Lévai Vadásznapok szlovákiai rendezvényein a magas szakmai színvonalú vadgazdálkodás bemutatása, gyermekrajz- és irodalmi kiállítás és a két magyar sikert is hozó nemzetközi videofilm fesztivál érdemelt kiemelt figyelmet. (293-295.oldal)
 
 
 

Csongrádon működik az első – és eddig egyetlen – vadászati képzést nyújtó magániskola, ahol felnőtt korú hallgatók oktatása folyik. Az oktatógárda - jórészt  óraadóként - neves vadászati szakemberekből áll, itt megjelenik Diana a katedrán, s egyedül az országban itt képeznek vadász-puskaműveseket. Idén kezdik el a vadászat-vezetői szakoktatást, ami nagy segítséget jelenthet az újonnan alakuló vadászterületek szakszerű irányításához, kezeléséhez. (iskola.jpg)
 
 
 
 
 
 
 
Az őzek szerteágazó családfája számos érdekességet mutat a régészek által azonosított maradványok alapján. Így a mai európai őzek őse leginkább a muntják-szarvas család rokonságát mutatta megnyúlt, magas agancstövével. (298-299.oldal)

 
 
 
 
 
 
 
 
  

Azt mondják a tapasztalt, öreg vadászok, hogy nem szerencsés dolog inni Előre, a medve bőrére. A romániai medvevadászat mai módja és a hazai rendeletek EU-s „igazítása” miatt ezt a közmondást szinte elfelejthetjük, ha kellő anyagiakkal rendelkezünk. A tél végére kiéhezett, minden táplálékot megkereső, etetőre járó medvék könnyen megszerezhető bőrére - előre - megkérhetjük a behozatali engedélyt a természetvédelmi hatóságtól... (302-303.oldal)
 
 
 
 

Nimród vagy Ménrót a nagy magyar vadász ? Ezt a történelmi dilemmát több különböző úton próbálták a múltbéli és mai történészek megfejteni. Írásunkban rengeteg olyan adatot közöl a szerző, amely – talán – segít eligazodni az évezredek, évszázadok hézagosan fennmaradt írott emlékezetében. (304-305.oldal)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Irodalmi rovatunkban nagy klasszikusunk, Fekete István: Májusi üzenet című novellájának részletét olvashatják, bájos leírását annak, hogy nem mindig lehet „megrendelésre” bakot lőni... (306-307)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
Vadászautó vagy „városi terepjáró” Az új Suzuki Grand Vitara ? Nem túl goromba terepen „teszteletük” ezt a jó megjelenésű gépkocsit, s a vélemény nem mentes a szubjektív elemektől sem. (309.oldal)
 
 
 

Most sem hiányzik a 100 jó tanács sörétlövőknek, ahol azok most az öltözetről és a célzás gyakorlásáról szólnak. (311. oldal)
 
 
 

Az ügyvéd vett részt a vadásztársaság közgyűlésén a tag helyett – ez az apropója Korkép vagy kór-kép? című jegyzetünknek (319.oldal)
 
 

A vaddisznó egyéni vadászatának napi árainak szélső(séges) értékeit tárja az érdeklődők elé a Mikor-mi-mennyiért? rovat, s az apróvad mesterséges állománynövelésében érdekelteknek a fácántojások, napos és előnevelt csibék valamint a tartáshoz, neveléshez szükséges tápok beszerzési árát közli. (321.oldal)
 
 
 


Hirek-tudósítások most 9 oldalon olvashatók, de nem folyamatosan, hanem több különálló blokkban, aktualitásáról csak annyit, hogy az utolsó hír érkezésének időpontja április 13-a volt. (270., 274-275., 312-317., 330.oldal)
Természetesen mostani számunkban is van gyerekrovat, de találnak videó és könyvkritikát, könyvismertetést, recepteket és barkácsolási lehetőséget, s a horgászok is megtalálják a májusra szóló jó tanácsokat. (323-333.oldal)

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

SajtófigyelőAll logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.078 másodperc