[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Erdészet: Hullott-agancsok szemléje Poľanán
Dátum: 2006. 05. 14. Szerző: taki

Erdészet
 
 
 
Poľanának szerves része a Poľanai Védett Vadászati Körzet, ahol 20 659 hektáron folyik koordinált vadgazdálkodás. A védett vadászati körzetben elsősorban a jó minőségű kárpáti szarvassal foglalkoznak és az itt található állományt tekinthetjük a szarvas egyik szlovákiai génalapjának.


 
  
 
Természetesen nagy figyelmet fordítanak a Poľanán található ökoszisztéma más képviselőnek is, így több veszélyeztetett vadfajjal is foglalkoznak Poľanán. Poľana természeti adottságairól és vadgazdálkodási jelentőségéről  bővebb információt találhat a kedves olvasó a következő linken: Magyarországi vadászati és idegenforgalmi vezetők látogatása Szlovákiában – POĽANA 
 
Az évente megrendezett szokásos és kötelező tenyészszemléken kívül, Poľanán bevezették a hullott agancsok évi szemléjét is. Amint azt KURIC Peter mérnök a Szlovák Erdészetek vadászati és halászati osztályának a vezetője megfogalmazta: „A hullott agancsok szemléje sokkal nagyabb vadgazdálkodási jelentőséggel bír, mint a szokásos trófeák seregszemléje. Addig míg a tenyészszemlék csupán az egyes vadfajok állományába történő behatásokat viszgálja, a hullott agancsok szemléje hű képet nyújt a meglévő – élő vadállományról.  A hullott agancsok szemléjén szerzett tapasztalatok alapján, könnyebb kitűzni a vadtenyésztési célokat.”  

 
  

 
 
Az ez évi szemle 2006 május 11-én volt megtartva. Helyszínéül a Kyslinka elnevezésű gyönyörű környezetben elterülő völgy szolgált. Az időjárás is kedvezett az akciónak – szép napos idő volt egész nap. A rendezvényen a Szlovák Erdészetek szakemberein kívül több rangos vendég is részt vett. A rendezők engedélyezték, hogy a hullott agancsok poľanai szemléjére meghívjak MO-i vendégeket is. Sajnos annak ellenére, hogy több - a magyar vadászati közélet és a vadászati sajtó képviselőjét is megszólítottam, senki nem élt a felkínált lehetőséggel. 
 
 
Kuric mérnök megnyitója és üdvözlőbeszéde után következett Ing. LEHOCKÝ Marcel, PhD. a Szlovák Erdészetek vadászati és halászati osztálya dolgozójának - a kárpáti szarvas nagy szakértőjének - lebilincselő előadása.
 
 
 
 
 
  
 
  
 
 
 
 
Osszesen 172  hullott szarvasagancs került bemutatásra. A rendezők mintegy mentségként hozták fel, hogy a Poľana körzetében élő 80-90 medve és jelentősen túlszaporodott farkasok is kivették részüket a csülkösvad szelekciójából. A bemutatott 172 hullott szarvasagancsból 95 db tartozott a II. tenyészkorosztályba (55%),  59 agancs a III. tenyészkorosztályba (76%) és 17 szarvas hullajtott agancsa a IV. tenyészkorosztályba (10%). Mindegyik hullott agancs a C.I.C. metódusai szerint lett lepontozva. A 172 szarvasból 117 lett továbbtenyésztésre alkalmasnak jelölve, ami a bemutatott agancsok 68%-át  teszi ki. A további tenyésztés szempontjából a 32 szarvas tenyészetben maradása lett nemkívánatosnak jelölve, ami az állomány 22 %-t teszi ki. Az elhullajtott agancsaik alapján 10 szarvast jelöltek meg, mint érett vadászható szarvasbikákat.  
Ami az agancsok minőségének, tagoltságának a kérdéseit illeti, több érdekes kritérium is elhangzott. Lehocký mérnök szavai szerint, Poľanán a 60-as években a szarvasok többségénél az agancs nem végződött koronában vagy a jobbik esetben csak az agancs egyik oldala volt koronás. Több évtizeden keresztül a vadászat elsősorban ezekre a szarvasbikákra irányult.
  
 
 
Elmondható, hogy a jelenlegi hullott agancsok bemutatóján a II. tenyészkorosztályú szarvasbikák 41%-a, a III. tenyészkorásztálynál a 95 %-a és a IV. tenyészkorosztályú bikák 100 %-a koronás agancsot épít. Ez is mutatja, hogy a szelektív vadászatnak hosszú távon van értelme. 
További örvendetes eredmény az érmes agancsok száma. A 172 szarvasagancsból 64 szarvasbika épített érmes agancsot, ami a bemutatott agancsok 37 %-a. Ebből 42 agancs bronz érmes, 19 ezüst és 3 arany. A III. tenyészkorosztályban 46 szarvasbika agancsa érte el  az érmes határokat (78%) és a IV. tenyészkorosztályban mindegyik agancs érmes lett (100%).
Ahogyan ezt Lehocký mérnök megjegyezte -  „csak az hiányzik az ilyen szemléken, hogy legalább 5 szarvasagancs átlépje a 220 pontos határt. Ezzel a problémával Poľana már sok éve küszködik.

A poľanai IV. tenyészkorosztályú szarvasbikák agancsánál a rózsák körméretei jók (átlag 28-30cm), az agancsszárak alsó körmérete átlagban 17-18 cm és az agancsszárak átlag hossza 106-110 cm. Az átlagos tagoltság 16-os. Ezekkel a paraméterekkel érik el a poľanai szarvasok a 200-205 C.I.C. pontértéket. Hasonló paraméterekkel, de nagyobb agancstagoltsággal a trófeák aranyérmesek lennének. Ez a gond már a III. tenyészkorosztálynál megmutatkozik, mikor sok ebbe a korosztályba tartozó szarvasbika csak egyszerű szimpla koronás agancsot épít. Az átlagos vadászterületeken ezek az eredmények akceptálhatók, de Poľanán nem. Lehocky mérnök szerint a III. tenyészkorosztályba tartozó szarvasbikák vadászatánál a dupla koronás egyedeket kell elsősorban kímélni, amelyeknél előfeltétel az, hogy a IV. tenyészkorosztályba lépéskor az agancs eléri a 210 C.I.C. pontos értéket. Poľanai körülményeket szem előtt tartva, ha az egyszerű koronában végződő agancsosokat is kímélnék, akkor a III. tenyészkorosztályú bikák között nem lenne mire vadászni. Ugyanis 59 III. tenyészkorosztályba tartozó szarvas közül csak 3 volt korona nélküli vagy fél oldalú koronás. A jövőben a tenyészérték meghatározáskor szükséges lesz megkülönböztetni az egyszerű és a dupla koronás egyedeket. 
A II. tenyészkorosztályba tartozó szarvasoknál a jövőben szükséges lesz a tenyészetből kiiktatni a fejletlen agancsú hatos bikákat és azokat a nyolcas agancsot viselő bikákat, amelyeknél az agancs nincs villában befejezve. A vadászati tervet úgy kell felállítani, hogy ezeket a szarvasokat  bármikor a velük való találkozáskor meglőhesse a személyzet. A négyéves szarvasoknál a jelenlegi gyakorlat megengedi, hogy az olyan kétoldalas villában végződő nyolcas bikák a tenyészetben maradjanak, amelyek agancsa eléri a 130 C.I.C. pont értéket. Lehocký mérnök szerint ebben a kérdésben is szükséges lesz előbbre lépni. A négy éves szarvasbikáknál is szükséges lesz a tenyészetben maradáshoz, hogy a jövőben legalább egyoldalasan koronás agancsot rakjanak fel.  
  
  
  
 
A hullott agancsok szemléjén bemutatták két szarvasbikának az első agancsát. Mindkét esetben az első agancs kétoldalú koronában végződött. Ezekre az egyedekre kívánják építeni a poľanai szarvas jövőjét.

Végezetül, Lehocký mérnök kifejezte azon véleményét, hogy minél több helyen szorgalmazni kellene hasonló hullott agancs bemutatókat. Így lehetséges figyelemmel kísérni az állomány alakulását az nélkül, hogy akár csak egyszer is véletlenül kiszelektálnak olyan egyedet, amelyik hasznára válna még a populációnak. 
 
Ez után következett a petroveci dám állomány hullott lapátjainak a bemutatója. Erről szolgáljon ízelítőnek pár fénykép. A hullott dámlapátok között megtalálható volt az új SZLOVÁK ROKORD is 215, 83 C.I.C. ponttal. 


 
 
  
 
  
  
  
  
  
  
 
 
 
A hivatalos rész után következett a hullott agancsok egyéni szemléje, ami ízletes - vadból készült ebéddel lett befejezve.
Nagy örömünkre és nagy megtisztelésünkre a szlovák vadászat egyik nagy öregje – egy élő vadászlegenda – RAKYTA Emil, aki a Poľanai védett vadászati körzet megalapítója és kései nyugdíjazásáig  a vezetője volt , meghívott bennünket a lakására. A gyönyörű poľanai környezetben lévő erdészház tornácán, kellemes környezetben szilvórium, kávé és žinčica (birkasajt készítésének a mellékterméke) társaságában próbáltuk közelebbről megismerni ezt a rendkívül értékes VADÁSZEMBERT. Közben sok-sok adat hangzott el a Poľana múltjából, jelenéről és Emil mesélt a letűnt korok vadászatairól.  

 
   
 
 
 
 
Nagyon szép és eredményekben nagyon gazdag vadásznapot tudhattunk magunkének mikor elindultunk a több mint 200 km-re lévő otthonaink felé.
 
 
 
 
 
 

Szöveg és fotók - TAKÁCS Frigyes
 
 
 

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Erdészet
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Erdészet:

Hullott-agancsok szemléje Poľanán Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Erdészet

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.051 másodperc