[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Vadászélmények: VADÁSZAT CSÁSZÁRMADÁRRA
Dátum: 2006. 10. 15. Szerző: taki

Vadászélmények
 
 
 
 
 
Októberben elkezdődött a császármadár vadászati idénye Szlovákiában. A Vadászati Információs Adatbázis szervezésében vendégvadászok érkeztek Magyarországról, kik a Szlovák Erdészetek vadászterületein vadásztak erre a legtöbb sportvadász előtt ismeretlen vadmadárra.


 
A vadászat színhelyéül a csodálatos környezetben elterülő Poľanát választottuk,  mely Szlovákia egyedüli védett vadászati körzete, és aki oda akár vadászati akár csak turisztikai célból  bejut már eleve a  szerencse kegyeltjének nevezheti magát.
 
  
Szálláshely a Kárpátok mélyén Császármadár ország 

A császármadarat hazánkban október 1-től - november 15-ig vadásszák. Vadászati idényének az első felébe esik ennek a fajdnak a dürgése. Kis testű madár a fogolynál csak valamivel nagyobb. Nincs belőlük sok, gyors sikerre és több madaras terítékre senki nem számíthat. Ha valakinek 5 napos vadászat alatt sikerül megpillantani egy-egy példányát a nemcsak ritka, hanem rendkívül óvatos – magára nagyon is vigyázni tudó kis testű fajdnak az igazán bővében jár a vadászszerencsének. Akinek netalántán sikerül elejteni is a madarat, az elégedett lehet önmaga sorsával. Dürgési időben, mikor a császármadarak felkeresik azokat a helyeket, ahol napközben a párzásuk folyik a számuk koncentrálódik és ezzel némiképp nőnek a vadászati esélyeink is. Vadászhatunk rájuk cserkeléssel vagy lesvadászattal. Azok, akik ismerik a császármadarak dürgő hangjait - a tyúkok hívóhangját van rá némi esély, hogy behívhatnak egy-egy szerelmi mámortól elkábított, óvatlan kakast. Söréttel vadásszuk. Miután sikerült kijátszani a rendkívül óvatos madarak éberségét és végre lövéshez jutunk, még mindig ott van sörétlövés találati faktora, mely császármadár esetében jó ha 1:10 arányba belefér. Az esetek többségében csak az elrepülő madarat észleljük és fegyverünk nemhogy néma marad, hanem a legtöbb esetben arra sincs időnk, hogy a puskát felemeljük – célra tartjuk. 
 
 
Balról: SOMFALVI Ervin, KORITA Tünde, KORITA Mihály 
Hárman érkeztek az óhazából, hogy szerencsét próbáljanak. Mihály a gyakorlott vadász és a magát kezdő vadásznak mondó csinos lánya Tünde asszony. A harmadik vadászvendég az egyik magyarországi vadászújság újságírója, hazája ismert vadbiológusa S. Ervin volt.
Sajnos, csak két és fél napot tudtak áldozni a vadászatra.
Gyönyörű környezetben található kényelmes vadászházban voltak a vendégek elszállásolva.
Érkezésük napján és még másnap hajnalban is meg-meg szólalt egy-egy bőgő bika. A kifűtött vadászházból kitelepedve az esti harmat áztatta rétre hol felettünk a Kárpátok hűvös, tiszta magaslati levegőjű egén csillagok milliói ragyogtak, és a szinte hallható csendben mennyei muzsikaként kilométerek távolságából is áthallatszott a bőgő szarvasok egy-egy orgona strófája. Vadászember ennél szebb esti búcsúztatót nem kívánhat.
 
Balról: Tünde, KIRNER Károly, kísérő,
Mihály, kísérő, Ervin 
 
Az erdészeti üzem két profi. kísérőt biztosított a vadászathoz és egy kísérő az én közbenjárásomra és kérésemre az a idős KIRNER Karcsi bácsi volt, aki évtizedeken át a Szlovák Vadászszövetség  vadászati és vadgazdálkodási osztályát vezette és érti a császármadár vadászati módjait és jól bánik a csalsíppal is. Karcsi bácsinak hosszú vadászélete alatt ez idáig 8 db császármadarat sikerült elejteni. Jó jelnek bizonyult, hogy háromszori vadászkirándulás alatt szinte mindegyik csoport látott madarat. Igaz minden esetben a megfigyelt császármadarak az  ú.n. – „arra sincs időnk, hogy a puskát felemeljük – célra tartjuk„ - kategóriába tartoztak.
 
Az utolsó vadászkirándulásuk alatt Mihálynak sikerült egy óvatlan madarat meglőnie. A császármadár elhagyva a számára biztonságot adó fiatalost, kiballagott a cserkészútra és ott érte Őt Mihály sörétlövése. Nagy volt az öröm az ilyenkor szokásos ünneplés. Az újdonsült császármadárvadászt Palo MIHÁĽ a kriványi erdészeti üzem vadászati előadója avatta fel CSASZÁRMADÁR  VADÁSSZÁ.  
 
 
  
 
 
 
Szöveg: TAKÁCS Frigyes 
 
Képek:   SOMFALVI Ervin, TAKÁCS Frigyes 

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Vadászélmények
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Vadászélmények:

A DISZNÓSKERTBEN A DISZNÓ AZ ÚR ! Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Vadászélmények

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.051 másodperc