[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Erdészet: FARKAS ÉS VADDISZNÓ VADÁSZAT SZOBRANCON
Dátum: 2006. 12. 7. Szerző: taki

Erdészet
 
 
 
 
  
 
Farkas és vaddisznóvadászati sorozatunk másik állomása a Szlovákia leg-keletebbi  részén található Szobrancon volt.


Az eddigi gyakorlattól eltérően az elszállásolásunk a Zempléni Vízduzzasztó (Zemplínská Šírava) mellett volt megoldva. 18 magyarországi vendéget vártunk, de anélkül, hogy előzőleg vagy utólag exkuzálták volna magukat a vadászaton ketten nem jelentek meg. Kellemetlen helyzet volt, mert a gyülekezőnél órákon át feleslegesen vártunk rájuk és azon idegeskedtünk, hogy netalán-tán eltévedhettek. Az egyik nem volt elérhető telefonon, míg a másik jelentkező nagy sokára felvette a telefont és valami zagyvaságra beszélte ki magát, hogy valaki, akit Ő megbízott lemondta a vadászaton való részvételt. A Szlovák Erdészetek kártérítést fog követelni mindkettőjüktől, de számomra így is lógva maradnak az egy hetes szlovákia vadászjegy és a felelősség biztosítás nem kevés díjával. Az sem elhanyagolható tény, hogy hány MO-i érdeklődőt kellett elutasítanom csak azért, mert a vadászaton részt vehető puskások maximált száma hónapokkal ezelőtt betelt. A Szlovák Erdészetek a.v.  nem kér előleget, mert olyat, hogy valaki leadja az adatait a vadászengedélyhez - biztosításhoz, elfogadja a hetekkel korábban kiküldött hitelesített aláírással ellátott meghívólevelet és magyarázat nélkül nem jelenik meg a vadászaton - a magyar vendégeken kívül ez idáig  nem engedett meg magának senki. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sorakozó Lőállás sorsolása 
 

Vadászatunk első napja a Szobranc közelében található Beszkidi tengerszem  (Morské oko) vadászterületen zajlott. Itt is számok voltak sorsolva és a puskások standolása a kihúzott számok alapján történt. Három hajtást rendeztek számunkra. Szlovákiában nem kötelező és kevésbé praktizált a különböző megkülönböztető színű mellények és kalapszalagok használata. Mivel a külföldi vadászok nem egyszer ragaszkodtak ezekhez az undorító dolgokhoz a Szlovák Erdészetek a.v. kérésre teljesíti úgy a hajtók narancsszínű mellénnyel mint az elálló vadászok narancsszínű kalapszalaggal történő megjelölését. Az első hajtás rémzsinórokkal volt lekerítve és kimondottan farkasra szólt. Sajnos eredménytelenül. Két disznó sebzést jelentettek abból az egyik bizonyított láblövéses volt.
 
  
Tízórai Tízórai  (Kókai fivérek)
 
 
 
 
Lajka - egyik azon kevés kutyák közül, akik akkor is bemennek a hajtásba, ha érzik a farkas jelenlétét

Lajka - kemény de intelligens kutyák
 
 

  

Nagy Gábor - Dr. Nagy Endre unokaöccse
Nagy Imre - Dr. Nagy Endre unokaöccse
 
  
A második hajtás azon a területen történt ahol tavaly a magyar vendégek előtt lépett meg 3 db farkas. Nagyon ígéretes helyet fogtam ki. Az alattam csörgedező patak minden zajt elnyomott és a környező bükkerdőben messze és tisztán lehetett látni. Volt velem egy kísérő – egy fiatal jogász, aki hozzám van beosztva vadászgyakornokként és árnyékként követ mindenhová – legyen az kacsázás, apróvadvadászat, vadászbál vagy mint most - farkas és disznóhajtás. A mellettem látottakat és hallottakat ill. tapasztaltakat majd a vadászvizsgán ill. remélem, hogy az életben fogja majd kamatoztatni. Úgy állítom le őt a közelemben, hogy mindig lássam, de semmilyen helyzetben ne zavarjon a lövésben. Kezébe nyomtam a fotomasinámat, hogy amit jónak lát, azt fényképezze.
 
A duplagolyósom egy új céltávcsövet kapott egy MEOSTAR R1 1-4x22 RD jelzéssel ellátott modelt. Ez a céltávcső kimondottan hajtásokra lett kifejlesztve. Egyesre állítva semmit nem nagyít és rendkívül széles látómezőt nyújt a lövőnek. Nem zavarja a vadászt sem a célzótüske sem pedig a célzókereszt, ugyanis ezek teljesen hiányoznak. Csupán egy kis T alakú  célzóalakzattal rendelkezik, mely meg van világítva. A megvilágításnak 8 fokozata van és egy a fényviszonyok függvényében automatikusan dolgozó célmegvilágító rezsim található rajta. A célzásnál a piros „pont” (T) szinte rászívódik a célra. Na gyere csak farkas!
 
 
Előttem megmozdult a sűrű és minden figyelmemet arra összpontosítottam. Hosszú hallgatózás után bal oldalról alig hallható nesz üti meg fülemet. Odatekintve a kísérőm ajkát csücsörítve gesztikulál, hogy farkas. Hol? Fejével mutat, hogy itt ment át alig 50 méterre és eltűnt a sűrűben. De honnét jött? Végigtekintek a területen és kizártnak tartom, hogy úgy megtudjon jelenni, hogy én nem láttam. Alig vártam, hogy befejeződjön a hajtás. Mondtam a srácnak, hogy ne lázítson feleslegesen, majd csendben utána nézünk. Kérdésemre hogyan nézett ki – azt válaszolta, hogy mint egy lajka csak még egyszer akkora. Megjött a vadászatvezető és miután közöltem vele a srác „látomását” odaballagtunk a sűrűhöz, ahol az állítólagos farkas beváltott. A anyját! Az összegyúrt sáros úton a csizmáink nyomában tenyérnyi farkas nyomok, és bükklevélből kialakult szőnyegen a sötétebb foltok mutatták a helyet, ahol a farkaslábak felforgatták a leveleket és a nedvesebb-sötétebb réteg került a felszínre. Kb. 20 méter hosszan mutatta magát a farkas, és a legény szerint olyan gyorsan történt az egész, hogy kevés lett volna az idő a puskát felemelni. Mivel a hajtásban dörrent vagy 25-30 lövés kezdtem bizakodni, hogy valahol megcsíphették a párját vagy falka többi tagját. De nem.
 
  
 
Csak 2 disznó esett és az elmondásokból ítélve szinte mindenki „sebzett”. A hazaiak aprólékosan megvizsgálták minden „sebzés” helyét és kutyákkal kerestették a disznókat. Sajnos a megannyi „felvonító vagy támolygó disznó” látványának ellenére a helyi a vadászok egyet se találtak meg a „sebzettek” közül. Az első nap harmadik egyben utolsó hajtása elég rövid volt és egy három éves kanocska került belőle a terítékre.
 
  
 
A vadásznap végén teríték mellett értékeltük a napot. Az aznapi eredmény 3 disznó és egy róka volt.
 
 
Másnap szombaton hazánk - legtávolabbi területein folytattuk a vadászatot. Ez már jóval igényesebb terep volt, mint a Beszkidi tengerszemet körülvevő „dombocskák”.
 
  
Jelentésadás a vadászat vezetőjének
A lőállások kisorsolása
 
A felsorakozás és az eligazítás után az újra sorsolt számok alapján két csoportra osztották a társaságot. A csoport felét terepjárókkal felszállították a gerincre hol mintegy 100 méterre voltunk csak az ukrán határtól. A csoport másik felét lent a völgyben standolták be. Egyik budapesti kollégámmal közvetlen a gerincen álltunk és mintegy páholyból követtük az alattunk zajló vadászati „hadműveletet”.
Később mellém szegődött a vadászat vezetője az Erdészeti üzem termelési igazgatója, aki sok érdekességet mesélt a környékről a környék gyakran kalandregényekbe illő mindennapjairól. Érdekes volt látni az előkészített utakat – kb. két méter széles irtásokat és karvastag ágakból rögtönzött ádhidalásokat, ahol a hó megérkezte után a határőrök fogják járni a területet motoros szánokon. Megszólaltak a puskák. A környező hegyek úgy felerősítették a lövéseket, hogy egy-egy kitározás alkalmával olyan volt a hanghatás, mintha vadászrepülőgép húzott volna át a völgy felett. Minél több lövés hangzott el, az igazgató annál nyugodtabbnak látszott. Mintegy 60-70 lövés után a ritmus megtorpant és néhány egyes lövés után - lassan elcsendesedett minden. Az igazgatóval terepjáróra ültünk és legurultunk a völgybe. Az út mellett a mosolygó vadászok jelentették az elégedettséget és a sikert. A terepjáró csomagtartójából kiosztott tízórai és a forró tea mellett a vadászok hangosan mesélték az élményeiket. A hajtásban 12 db disznó esett, és „természetesen” sok sebzés is lett jelentve, de az utánkeresések csak 1 esetben igazolták a feltevést. Az utolsó hajtás egy vágás előtt álló bükkösben folyt. Én élveztem a 2. sorszám nyújtotta előnyt és egyhangúan teázgattam a lőálláson, míg a hajtás el nem indult. Aki viszont a 18-as számot húzta annak 400 méteres magassági szintet kellett áthidalni, ami bizony embert próbáló feladat. Ja, a kárpáti vadászat az ilyen! Ebben a hajtásban csak 1 disznó esett egy 3 év körüli kan.
 
  
A teríték A szerencsés vadászok felsorakoznak a töret átvételéhez 
 
 
 

 
 

A töret  átadása
A töret  átadása
 
A terítéknek kijelölt terület teljesen megtelt az aznapi zsákmánnyal. Következett a töretek átadása és a végén kinevezték a vadászkirályt és a két vadásznap legpechesebb vadászát.
 
  
A vadászkirály
A vigaszdíj átadása
  
Az eredményei lapján a vadászkirály a KORITA Mihály lett. A legpechesebb vadász megnevezést a hibázásai és sebzései alapján SZABÓ József érdemelte ki. Mindketten emlékcsomagot vehettek át a vadászat szervezőitől. A vadászat után még résztvettünk egy vacsorán és még aznap este nekivágtunk a több, mint 500 kilométeres hazavezető útnak.
 
 
 
Kép és szöveg – TAKÁCS Frigyes                  
 
 
 
 
 


 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Erdészet
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Erdészet:

Hullott-agancsok szemléje Poľanán Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Erdészet

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.053 másodperc