[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Rendezvények: SZAKMAI NAP A SZLOVÁK ÁLLAMI ERDŐKEZELŐ VÁLLALATNÁL
Dátum: 2007. 04. 8. Szerző: taki

Erdészet2007. március 23-án a Lévai Vadásznapok rendezvénysorozat keretében és a Szlovák Állami Erdőkezelő Vállalat szervezésében a VADÁSZAT  A  VILÁGBAN  ÉS  A  VADÁSZATI  TURIZMUS JELENTŐSÉGE szakszeminárium előadói valamint a média kiemelt képviselői egy szakmai bemutatón vehettek részt.

Léváról egy minibusszal indultunk Zólyomra (Zvolen), hol vendéglátóink vártak ránk és ott csatlakozott hozzánk a uhračkáról egy másik minibusszal odaszállított előadók csapata is. A Cseh, Horvát, Szerb és Orosz delegációnak nem nagyon volt szükségük tolmácsra, a magyar résztvevők tájékoztatását a nap eseményeiről a szervezők pedig rám bízták. Ezért a Magyarországról érkezett vendégek még Zólyomban átültek a mi kisbuszunkban és együtt utaztunk tovább a bemutató első színhelyéül szolgáló Požanára a Požanai Védett Vadászati Körzetbe. Magyarországot a szakmai bemutatón FEISZT Ottó az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, PÁLL Tamás a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője,  DEITRICH János a Magasles munkatársa és  IGNÁCZ Magdolna a Nimród szerkesztőségének a munkatársa képviselte. Sajnos az időjárás nem nagyon fogadott bennünket a kegyeibe. Egész nap kellemetlen szeles idő volt és állandóan szemerkélt az eső.                                                 
                                                                             

Miután megérkeztünk Požanára a požanai kráter 450 m tengerszint feletti fenekében az eső átváltott kitartó havazásra. Ezért mikor kiszálltunk a bennünket szállító járművekből a vendéglátóink Szlovákiai Erdészetek á.v. logóval ellátott jó nagy, zöld színű esernyőkkel ajándékoztak meg bennünket. Ezek az esernyők az egész napos program alatt nagyon praktikus kellékeknek bizonyultak.

Požanán a vendéglátóink bemutatták a Požanai Védett Vadászati Körzet jelentőségét a Szlovák Vadászatban. Beszámolójukban méltatták az elmúlt 4 évtized eredményeit és beszéltek azokról a gondokról is, amit a vadászat komerciozálódása, a klímaváltozás, a ragadozók túlzott védelme és az erősen eltúlzott természetvédelmi aktivitások okoznak a szlovákiai vadászatnak.
A rövid de annál tartalmasabb előadás és a kérdések megválaszolása után tettünk egy körutazást Požanán és megtekintettünk néhány vadászati berendezést is. Mivel Požanán még igazi tél volt a látottak alapján még teljes ütemben folyt a vad téli takarmányozása és még mindig élesítve voltak a vad befogására hivatott befogó berendezések is.  A tavasz közelettére egyedül az engedett némiképp következtetni, hogy Požanai medvék, már nagyon is aktívak voltak. Igaz a nyáron lépten nyomon útban lévő ürülékükkel most nem nagyon kellett foglalkozni, mert mint a vendéglátóink elmondták – „nincsen mit enniük, ilyenkor a medvék éheznek”.
Ez etetőknél és vadbefogó berendezések körül mindenhol ott voltak a nyomaik, és láttuk azt is hogyan csinál a medve tűzifát egy fedett vadetetőből  - csak úgy szórakozásból. A 6 km széles és 12 km hosszú kráterben elhelyezkedő Požanán 65-70 db medve él. Az állományuk állandóan növekszik és a  vadászatra jogosultak örülnek annak, ha évente 1 db medvére kapnak rendkívüli vadászati engedélyt. Tavaly pl. nem kaptak egyre se. A vadbefogók úgy vannak építve, hogy ha a maci belemegy (mert belemegy!) akkor a vadbefogó nyitott tetején  keresztül simán kimászhasson. Az már csak a dologhoz tartozik, hogy a medve ilyenkor – mintegy bosszúból - alaposan átrendezi a vadbefogó berendezéseket.


Požana vadászati felügyelője mutatott nekünk egy olyan elhullajtott agancspárt amelynek a viselője egy 18 éves szarvasbika. 8 évre vannak meg visszamenőleg a bika elhullajtott agancsai és bizonyított tény, hogy a szarvasbika agancsa évről-évre erősebb. A požanai szakemberek szerint érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyi az igazság 12 éves korban kulmináló szarvas trófeában? Legalábbis az mindképpen elgondolkoztató, hogy ez igaz-e mindig és mindenhol?   Balról: DETRICH János a Magasles munkatársa, Dr. IGNÁCZ Magdolna a Nimródot képviselte, FEISZT Otto az OMVK elnöke és PÁLL Tamás a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője


Elhagyva a havas Požanát ebédre megálltunk Besztercebányán. Ebéd előtt megtekintettük a Szlovák Állami Erdőkezelő Vállalat vezérigazgatóságának az adminisztratív épületét, melyet most újítanak fel. Az épület számos magyar nyelvű emléktáblát és feliratot tartalmaz melyeket a felújítás folyamán mindenhol meghagytak eredetiben, és az emléküket minden ottani erdész  ismeri és maximálisan tiszteletben tartja.


Utunk következő állomása Kistapolcsán (Topolčianky) volt. Látogatásunkat a Kistapolcsányi Vadászkastélynál kezdtük A Hild József alkotta remekmű idén májusban ünnepli fennállásának a 100-ik évfordulóját. Szemerkélő esőben de viszonylag jó fényviszonyok között  megnézhettük és lefényképezhettük azt a  3 szoborhírséget melyek a kistapolcsányi kastélyparkot díszítik. A három STRÓBL alkotás a kutyával harcoló vadkan, a haldokló szarvasbika és a zsákmányát védelmező medve minden vadász szívét megdobogtatják.

Arról a medveszoborról van szó, amely helyrehozására a OMVK Kulturális Bizottsága és a Vadászati Kulturális Egyesület szervezésében gyűjtést rendeztek Magyarországon és az ezzel kapcsolatos felhívás megjelent szinte valamennyi vadászati témájú folyóiratban Magyarországon. Miközben a felhívásban megfogalmazott – „Ehhez szeretnénk az igaz szívű, önzetlen, segítőkész, a vadászati kultúra ápolásáért áldozni is hajlandó vadászok támogatását, és hozzájárulását kérni, hogy a méltán híres Strobl-féle medveszobor ismét a helyére, a kastély parkjába kerülhessen, és hirdethesse hazánk gazdag vadászati hagyományait, vadászati kultúráját” – biztatással az igaz szívű, önzetlen, segítőkész és hiszékeny magyar vadászok körében még mindig folyik a gyűjtés,  addig amint a kép is bizonyítja a medveszobor már teljesen felújítva újra a kistapolcsányi kastélyparkot díszíti.
Illetve csak a szobor plasztikus másolata. Az eredeti bronzszobor természetesen felújítva, a kastély folyosóján látható az őt megillető és biztos helyen. A szobor felújítását a Szlovák állam finanszírozta és amint ezt a bemutatón kihangsúlyozták, a Szlovák Állami Erdőkezelő Vállalat felelős képviselőivel soha senki nem tárgyalt a gyűjtésről, vagy a medveszobor felújítását érintő segítségnyújtásról. 

A park megtekintése után a szakmai nap további részében megtekintettük a bölényrezervátumot. Jelenleg 12 bölényről gondoskodnak Kistapolcsányban. Vannak köztük tavaly augusztusban született borjak és testes bikák is. Bölényéknél a bikák súlya nagyjából annyi mázsának felel meg, ahány évesek az állatok. Egy 15 éves csapatbika súlya megközelítőleg 15 métermázsa (1,5 tonna). A beteg, öreg és megvadult verekedős bölényeket vadászokkal lövetik le. Egy bölény elejtési díja 2000 – 6000 Euro között mozog.A késődélutáni órákban beutaztuk a József Ágost főherceg alapította kistapolcsányi vadasparkot, melynek területe 11 000 hektár. Főleg muflon állományáról híres példásan kezelt terület a szürke felhőkbe burkolódzva - esőáztatottan is nagyon impozáns látványt nyújtott.A vacsorát a Kistapolcsányi Vadászkastély társalgójában szolgálták fel. A pár éve felújított vadászkastély csodálatosan van berendezve és közel 600 db vadásztrófeával van díszítve. A trófeák precízen vannak megválogatva és olyan ötletesen vannak széthelyezve, hogy még véletlenül se keltik a túlzsúfoltság látszatát.

Kölcsönös köszöntők és kiadós vacsora után 3 jókedvű zenész kezdte szórakoztatni a társaságot. 
A zalaiakkal félre vonultunk a csendesebb dohányzó helységbe és csak úgy pipafüst  nélkül  gyönyörködtünk a rengeteg trófeában. Feiszt Ottó és Páll Tamás szemei hamarosan egy szarvasagancson akadtak meg. Elmeséltem nekik, hogy ez az ú.n. „ismeretlen elejtő trófeája” mely pontértéke alapján az ötvenes években lehetett volna világrekord is. A szlovákok mindent elkövettek azért, hogy kiderítsék a trófea eredetét.Sajnos sikertelenül. A szarvas agancsot 1945-ben találták Požanán egy volt partizán búvóhelyen. A bikát valószínűleg fejszével ejtették el, és szinte biztos, hogy nem a trófea hanem az állat húsa volt hozzá a motiváció. A trófea eredetének a kutatásakor sok egyszerű, de több a képtelenebbnél - képtelenebb mese is napvilágot látott. A történészek viszont elvetették mind. Pedig ha találtak volna hozzá egy szaftos vadásztörténetet, akkor a szarvasagancs egy néhai világrekord szarvas trófea név alatt lenne ma emlegetve. De így maradt az „ismeretlen elejtő trófeája”. Miközben élveztük az agancsokból készült fotelek meglehetősen kényelmes vendégszeretetét sokat beszélgettünk a szlovák és magyar vadászat sajátosságairól.
Közben megakadt a szemem egy preparált fogoly páron, amelyre meglehetősen elrejtve a dohányzóhelység sarkában találtam rá. Nehezen tudtam megállni, hogy nem simogassam meg a számomra oly kedves madarakat. Én még a foglyokon kezdtem el vadászni. Feltűrt ujjú ingben vadásztuk a foglyot és százával lőttük őket az augusztusi – szeptemberi kukoricásokban. A preparált fogolypár láttán most is az orromba éreztem nyári kukoricás illatát és fülemben csengett a szétszéledt fogolycsatot összegyűjtő fogolykakas cserregése is. Sajnos ma jó ha van belőlük a  területünkön 30-40 db.
        Közben öreg este lett, és a szakmai nap meghívott vendégei visszatértek Lévára és Žuhračkára pihenni.    


Képek és szöveg – Takács Frigyes 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Erdészet
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Erdészet:

Hullott-agancsok szemléje Požanán Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Erdészet

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.055 másodperc