[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Magasles: Május 26-án jelenik meg a MAGASLES júniusi száma
Dátum: 2007. 05. 14. Szerző: taki

Sajtófigyelő

 
 
 
 
 
Május 26-én jelenik meg a
 legújabb - 2007 júniusi száma
  

Közép-Európához közeledve * Könnyű, mint a pehely * Igazi meglepetés * Pályázati felhívás * .22-es Blaser * Majdnem megölte magát * Cserélhető csövű Mannlicher * Vadászat = vadvédelem * Amit ma megtehet – május * Mi lesz veled, Nyúlország? * „Nem voltak elég éhesek” * Aki utoljára nevet… * Széllel bélelt gyakorlófegyver: Slavia 630 * Dupla golyós – dupla élvezet *  A hónap tölténye ……


Vadászmozaik

• Közép-Európához közeledve

• Könnyű, mint a pehely

• Igazi meglepetés

• Pályázati felhívás

• .22-es Blaser

• Majdnem megölte magát

• Cserélhető csövű Mannlicher

• Vadászat = vadvédelem

Júniusban vadászhatóErdőn, mezőn / Detrich János: Amit ma megtehet – május / Szent Iván havaA tavaszi hónapok szokatlan és szeszélyes időjárását megtapasztalva a nyár első hónapja is hozhat meglepő fordulatokat. A természet sok tekintetben már április közepén május eleji képet mutatott, de ne feledjük, hogy az élővilág törékeny egyensúlyának megbomlása súlyos következményekkel járhat.Balogh János: Mi lesz veled, Nyúlország?A mezei nyúl állománya az utóbbi években rohamosan csökkent, a 2006-os szezon végére sok vadászterületen megközelítette a kritikus szintet.
Detrich János: „Nem voltak elég éhesek” / Őzbakszezon kérdőjelekkelAz idei bakvadászati szezon kezdeti időszakának eredményei azt bizonyítják, hogy az őzállományok igen érzékenyen reagálnak minden váratlan, a szokásostól eltérő időjárási körülményre.Katona Károly: Aki utoljára nevet…

Biztosan sokunknak ismerős az érzés, amikor nem valamit szerettünk volna lőni, hanem egy konkrét vadat szemeltünk ki magunknak. Így voltam én is egy nagy kanommal.
Vadásztarisznya / Halmágyi Takács István: Felszerelkezve


Egy távoli rokonom – még a régi békeidőkben – felöltötte csontgombos lódenruházatát, hátára kanyarította degesz hátizsákját, és elindult „vadászni”. A nagy színjáték közepette azonban otthon felejtette a puskáját, ami neki ugyan nem hiányzott, de távollétében előkerült az ágy alól. Így a három nap múlva sárosan, fácánokkal dekoráltan hazatérő családfőt jókora botrány várta. E felmenőm tehát puska nélkül is tudott vadászni…

Kovács László: Széllel bélelt gyakorlófegyver: Slavia 630


Hivatalos becslések szerint ma kb. másfél millió (!) légpuska van Magyarországon. Ezek javarészt cseh, kisebb mértékben orosz, magyar, spanyol, német, kínai és a jó ég tudja, még milyen gyártmányok. Közülük most a vadászoknak lőgyakorlásra egyik legcélszerűbb választást, a cseh Česká Zbrojovka által több mint negyven esztendeje folyamatosan gyártott, Slavia 630-ast emelem ki és mutatom be a kedves olvasóknak.


Lőpor / A hónap témája / Rádupláztunk

Két cikk, két szerző, két cső. Az alábbiakban a duplagolyósokról írunk. Azokról a fegyverekről, amelyek egykor a fegyvergyártás csúcsát jelentették, és ma is nagy népszerűségnek örvendenek.


• Kovács László: Dupla golyós – dupla élvezet


Az 1910-es esztendők egyik felettébb tartalmas Holland & Holland katalógusában „the perfect stalking rifle”-ként, azaz a tökéletes cserkelőpuskaként jellemezték a különböző, de főleg persze saját gyártmányú duplagolyósaikat. Kilencvenöt évvel később egy jeles svéd nagyvadvadász saját keserű tapasztalatai alapján kissé cinikusan azt írta: „kétszer örültem az expresszemnek: egyszer, amikor megvettem, s talán még annál is jobban, amikor megszabadultam tőle!”

• Ugray Tamás: A dupla dicsérete


A duplagolyós a veszélyes vad vadászatának kelléke, sőt ma már mindinkább szimbóluma. Hajdan emberevő tigriseket, párducokat és oroszlánokat is zsákmányoltak vele, segítségével még a támadó elefántot és kafferbivalyt is meg lehetett állítani. A gyors második és egyben életmentő lövés lehetősége volt az, ami veszélyes helyzetekben nélkülözhetetlenné tette.

Kovács László: A hónap tölténye / A leggyakoribb háromszázas


Miként Európa legtöbb országában a 7 mm-es átmérőjű lövedékkel rendelkező golyós töltények bizonyultak mindenes célra a legnépszerűbbnek, úgy az Amerikai Egyesült Államokban inkább a 7,62 milliméteresek hódítanak.Négy keréken / Egy (k)vadmacska hátánKét év kemény nyüstölés után elhatároztam, hogy lecserélem a sokat látott 250-es Solarisomat egy igazi „terepjáróra”. Most is egyszerű szempontok vezéreltek: kapcsolható 4x4, japán technika, strapabíró hajtáslánc, maximum 400-as motor, inkább váltós, mint automata, és levegő- vagy olajhűtés (a vízzel mindig gond van, az a tapasztalatom)...
Múltidéző / A kedvenc kutya

Herman Ottó nevét minden természetbarátnak és vadásznak illik ismernie. Őt tartják az utolsó magyar polihisztornak, hiszen egyaránt volt a néprajz megszállottja, madarász, pókász, régész, nyelvész és politikus. És mint csaknem minden akkori természetvizsgáló, vadászott is.


Vadászpiac


Börze


Kedvezménykuponok


Előzetes / Júliusi számunkból...


Terjesztő partnereink


 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.095 másodperc