[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Nimród: ELŐZETES A JÚNIUSI NIMRÓDBÓL
Dátum: 2007. 05. 15. Szerző: taki

Sajtófigyelő

 
 
 
 
 Gazdag tartalommal készül a júniusi
 
 
vadászújság
 

Ha kell demonstrálunk *  Földesi rekordbak * Szent – György napi vadászünnep * Jogász válaszol * Miért is ütközünk a vaddal? * Fegyverengedélyezés, ellenőrzés * Az őzbak duplája * Vadászmúzeum Nagyapponyban * Vadászéletek * Búcsú Kis-Gemenctől * Francia fegyverkülönlegesség * MagLite * Kaszó kupa * Rapsictörténet * A vadász szemével .....
– Milyen ajánlatokkal várja Szerbia a magyarországi vadászokat?
Nagy örömmel várjuk a magyar vadászokat. Téli időszakban fácánra és nyúlra lehet elsősorban vadászni, sokfelé vaddisznóra is, és a mostani időszakban őzbakra. Továbbá farkas, fajdkakas és zerge vadászatára is lehetőség van.
– Vadászott-e már Magyarországon?
A Pintér Művek meghívására már alkalmam volt önöknél vaddisznóra vadászni. Egyébként farkasra szeretek legjobban vadászni, nagyon kedvelem az olykor veszélyes vad elejtését, amihez szükség van némi bátorságra és kitartásra.


Hozzászólásában Pechtol János, a Kamara főtitkára is azt hangsúlyozta, hogy fogy a vad, alig folyik apróvadtenyésztés, az ország legnagyobb részén nagyvad sincs olyan sok, mint hiszik sokan. Egyáltalán mitől lesz vad az olyan szépen megfogalmazott programokhoz? – tette fel a kérdést.
A jogszabályi szigorítások szándékát egyenesen felháborítónak ítélte, különösen azt, hogy összemossák a sportvadászokat a fegyveres testületek, az őrző-védő vállalkozások tagjaival, és mindenki mással, akinek ilyen vagy olyan okból fegyver kerülhet a kezébe. Az ellen pedig, ha kell, még demonstrációt is szervezünk, hogy rendszeres pszichológiai vizsgálatra kötelezzenek bennünket! – jelentette ki.Ez volt az idény első elejtett bakja a területükön – április 18-án lőtte Földes határában egy pécsi vendégvadász, Halasi Károly. Az imponáló súlyadat mellett érdemes megemlíteni 340 cm3-es térfogatát is.
A szépségpontokból is csaknem maximumot érdemelt a hivatásos vadász szerint hatéves bak agancsa. A végső összesítés nyomán 202,45 IP pontot kapott, amivel 10. a magyar és 13. a nemzetközi ranglistán, Földesen és környékén természetesen minden idők legjobbja.

Ragyogó napsütés és madárdal fogadta ez év április 13-án a dr. Szederjei Ákos szoboravatására nagy számban összegyűlt hazai és külföldi vadászokat, tisztelőket és barátokat. Az OMVK vadászkürtegyüttese nyitotta meg az ünnepséget a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészet szoborparkjában, ahol a szobor a magyar vadászat jeles képviselőinek képmása között, Maderspach Viktor mellett kapott helyet. Az ünnepélyes alkalomból felszólalók mindegyike annak idején – ki diákként, ki egyetemistaként vagy munkatársként – személyes kapcsolatban állt a magyar vadászat és zoológia egykori kiemelkedő személyiségével.

Nos, az idilli hangulatba idén bele-belekeveredtek csikorgó megjegyzések, elégedetlenségre, sértődöttségre utaló gesztusok. Aki belülről ismeri ezt a világot, pontosan tudja a nehezen csillapodó feszültség okát. Az újabb tízéves vadászati bérleti ciklust bizony olykor elfajuló, kőkemény viták előzték meg. A területhatárokat ide-oda tologatták, és a matematikai műveletek közül inkább az osztás
(mármint a felosztás) és a kivonás volt a népszerűbb, nem az összeadás. A végleges egyezség sokfelé még korántsem jött létre, ami érezhető volt ezen a kellemesen meleg tavaszi napon is.


Az Országgyűlés 2007. március 26-án elfogadta a 2007. évi XVI. törvényt az egyes agrár tárgyú törvények módosításáról. A törvény összevontan módosítja az állattenyésztésről, az erdőről és az erdő védelméről, a növényvédelemről, a szőlő termesztéséről és a borgazdálkodásról, valamint a vad védelméről, a vadgazdálkodásról és vadászatról szóló törvényeket, külön- külön alfejezetekre bontva. A törvény a Magyar Közlöny 38. számában 2007. március 30-án jelent meg azzal, hogy egyes rendelkezései a kihirdetést követő 15. napon, tehát 2007. április 15-én, más rendelkezései a kihirdetést követő 47. napon, tehát 2007. május 16-án lépnek hatályba.
HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt., és egy új világba csöppen. A MÚOSZ Erdészeti, Természetvédelmi és Vadászati Szakosztálya kihelyezett ülésének résztvevői Lovasberényben Keresztes György vezérigazgató-helyettes előadásából megismerhették az Erdőgazdaság munkáját, de főleg azt, hogy ide is betört a piacgazdaság: a saját feladatok ellátása mellett az egyes üzemeik, részlegeik szabadon vállalkozhatnak. A korábban szigorúan zárt vadászházai üdülőket is fogadnak, a faapríték tüzelésű fűtőerőmű egy falunyi ember energiaszükségletét (hő és áram) termeli meg. Az erdőterületeiken található, mintegy 4 millió köbméter élőfa adja az alapanyagot a fakitermeléshez, a kitermelt anyag legnagyobb részétb tűzifaként értékesítik.……A véletlen vadelütésért egyébként nem bírságolnak. Általában helyszíni jegyzőkönyvet vesznek föl, és mindenki viseli a saját kárát, kivéve, ha valamelyik félnek felróható okokból történt az ütközés. Az erre vonatkozó szabályok meglehetősen bonyolultak, de érdemes megismerni azokat. S legvégül egy tanács: soha ne hagyjuk ott a vadat az út szélén, mindenképpen jelentsük a rendőrségnek, illetve a területen a vadászati jogot gyakorlónak.

Szabó Árpád– A Csongrád megyei rendőrök jó kapcsolatot alakítottak ki a vadászati érdekképviseletekkel, így az új engedélyeztetési eljárás és az ezzel járó átállás eddig nem okozott különösebb gondot – mondta Dobó Márton rendőr alezredes. Abban az esetben azonban, ha a vadász késne, külön igazolási kérelmet kell benyújtania, a késés magyarázatával, amelyet 2200 Ft-os okmánybélyeggel kell ellátnia. Ilyenkor szigorúan, mindenre kiterjedően megvizsgálják a kérelmet, és csak abban az esetben fogadják el, ha az indok valóban helytálló.A szegedi székhelyű Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola és Kollégium legrangosabb éves eseménye a Kiss Ferenc-nap, amikor az oktatási intézmény tiszteleg névadója emléke előtt. Ő teremtette meg a gyakorlati Alföld-fásítás alapjait. Különösen jelentős érdemei vannak a szegedi homokterületek fásításában,
ezért Móra Ferenc a „szegedi erdők atyjának” nevezte. E napon a délelőtti órákban, a hagyományokhoz híven, a hallgatók tartanak előadást kedvenc témáikból. Idén kilenc szekcióban 89 előadás hangzott el, és összesen 160 diák vett részt a munkában, ami az iskola hallgatóinak felét teszi ki.


A java még csak most következett. A bak elülső lábával kaparni kezdett, és hirtelen dirr-durr, megszólalt a puska. A sörétek a két stüszi vadász között szántották a nádast. A szemből érkezők lapos lövést reklamáltak, bár ők még szerencsére messze voltak. A fiúknak elállt a lélegzetük, ijedtükben azt sem tudták, hogy ki a vadász hármójuk közül. Bár eme kérdést a bak egyértelműen eldöntötte. Amikor a srácok felocsúdtak, gyorsan áttapogatták magukat, hogy nincs-e rajtuk néhány lyukkal több a kelleténél. Mázlijuk volt, mert az őznek még nem volt gyakorlata, de ezentúl már van.
Apponyi Henrik 1885. január 1-én született Bécsben, gyermekkorát természetesen Nagyapponyban töltötte, állítólag atyja, gróf Apponyi Gyula (1849– 1909) és bátyjai nem voltak vadászok, de benne már zsenge gyermekkora óta motoszkált a vadászszenvedély. Már tízévesen részt vett a nagyvadászatokon. A sokat emlegetett szentlőrinci céllövő versenyen – Szemere Miklós rendezte főiskolai verseny volt az – az első helyen végzett. Később aztán Oxfordban tanult, és onnan származtak angol, sőt indiai kapcsolatai. Ismerői tudták, hogy két dolgot szeretett életében: az utazást és a vadászatot. Lehetőleg mindkettőt egybekötötte, így járt Afrikában, Indiában és Ázsia egyéb tájain.….A környéken lezajlott híres vadászatokat a történelmi Kemény család szervezte a közeli Kelemen-, Borgói- és Gyergyói- havasokban. Ezekben az erdőkben most is nagy számban él szarvas, őz, vaddisznó, medve, farkas, vadmacska, császármadár és siketfajd, vagy ahogyan szokták nevezni a Székelyföldön: vadpáva. A vécsi nagyvadászatok emlékét fénykép őrzi: a kastély belső udvarán tablóként van elrendezve a 16 barnamedve képe, amely háromnapos vadászat eredménye volt. Kemény János az Amerikai Egyesült Államokban, Pittsburghban született 1903. szeptember 1-jén, de megözvegyült édesanyja már egyéves korában Magyarországra hozta. Az első világháború után nagybátyjától örökölte a vécsi kastélyt és a hozzá tartozó birtokokat, erdőket a Galonya-, a Bisztra-patakkal és Istenszékével együtt.


Hódmezővásárhelyen, a két nagy vadásztársaságból 2006- ban hét különálló társaság született, s kezdte el a gazdálkodást márciusban. A hódmezővásárhelyi vadászok évtizedek óta a Mártélyi-, Körtvélyesiholtágra,
Tisza-ártérre – ahogy emlegetik – Kis-Gemencre jártak szalonkázni. A Mártélyi Gazdák Vt. ezért idén úgy döntött, hogy szeretettel várja a másik hat Vt.-ben vadászó régi cimborákat egy búcsúszalonkázásra.
Ezúttal nagyon átgondolt, számos, már korábban bevált technikai fogás alkalmazásával, kiforrt, úgynevezett „Take- Down” rendszerű, azaz szétszedhető forgó-tolózáras ismétlőpuskát terveztek.
A Chapuis Arms által kifejlesztett Challenger ismétlőfegyverhez, amelynek szétszedéséhez semmilyen segédeszközt nem kell használnunk: erre bőségesen alkalmas a puszta két kezünk, még akár a komplett elsütőszerkezet cseréjéhez, eltávolításához is. A tesztfegyver csöve bordázott kivitelű, 9,3x62-es kaliberű, amely véleményem szerint esztétikus, de a vadászatban – a varmint- (távoli kis célpontokra történő) lövészet kivételével – inkább csak esztétikai, valamint minimális súlycsökkentési szereppel bír.
Újdonsággal mutatkozott be az olasz ORIZO cég.A folyamatos fejlesztéseknek és kutatásoknak köszönhetően, sikerült piacra hozni olyan lábbeliket, amelyek teljesen vízhatlanok, de ennek ellenére mégis maximálisan lélegzőképesek, puhák és könynyűek, a melegebb évszakokra.
A Mag Charger kifejezetten a professzionális felhasználók számára készült. Rendszeresített felszerelési tárgy a rendfenntartó és a katonai szervezeteknél (pl. NATO, Kfor, Sfor, az amerikai rendőrség és hadsereg). Nagyságra leginkább a 4 db D-cellás kivitelűhöz hasonlít, mégis jól megkülönbözteti mindegyik más lámpától, hogy ezen a nyomógomb alatt kettős krómgyűrűt találunk. Belül a csőtestben helyezték el a fél D cellaméretű NiCd akkumulátorokat (zsugorcsőben 5 db van egybeszerelve). A lámpa 6 V-os feszültséggel üzemel, a töltési kapacitása 2,5 Ah. Az összes MagLite lámpa Amerikában készül, és örök garancia jár hozzá (az izzók és az akkumulátorok kivételével).Az idei fővizsga nagy eseménye Tóth Réka, az első női versenyző első helyezése.A rendkívül csinos, törékeny hölgy és kutyája a lábon talált süldő csapájának kidolgozása során bizonyította, hogy az utánkeresés nehéz feladatát a gyengébb nem is teljesíteni tudja.Volt is nézőközönsége szép számmal. Hosszú kocsikonvoj kísérte a munka színhelyére. Nyúl András is emlékezetes teljesítménnyel ajándékozta meg bíróit és kísérőit azzal, hogy kutyájával négy olyan sebzett vad nyomát is ki tudta dolgozni, amit az előtte induló vérebvezetők kutyái feladtak.
A hetvenes évek végére tehető a történet kezdete. Egy profi orvvadászról szól, aki nem utolsósorban előrelátásának, óvatosságának, szakértelmének köszönhetően harmadik évtizede pusztítja az állatokat: halat, őzet, nyulat, fácánt, kutyát, macskát, énekesmadarat egyaránt – hurokkal, puskával, méreggel, csapdával vagy karóval a szárazon, „gereblyével” (háromágú nagy horog), varsával a vízen. Már hétvégi házának megtervezése is alaposságról, szó szerint körültekintésről tanúskodik. Húsz négyzetméteres épületének minden oldalán van ablak vagy ajtó. Bármerre kilát távcsővel a lábakra épített hétvégi házából, tudja, mi történik a területen, ki van még a kertekben, lehet-e már indulni, ellenőrizni a hurkokat, jönnek-e már az ártérről az őzek, nyulak a kertek alá legelni.
Április 24-én Zalakaroson egy dél-tiroli vadászvendég (prof. Richard Sinn) a hajnali cserkelés alkalmával különleges őzbakot ejtett el. Homlokán fehér sáv látható, és mindkét hátsó lábán is fehér „zoknit” viselt.A kísérő hivatásos vadász korábban már több alkalommal látta a bakot, és a kedves vendégnek szánta.
Zettisch Róbert is vallja a rokonságot vadászat és természetfotózás között. „A vadász szemével nézek, a vadászat szemszögéből igyekszem fotózni – mondja a kecskédi fotós. – Bár nem vagyok vadász, szeretem a vadászatot, s fotózás közben igazán át tudom érezni a hangulatát és a vadászlázat”. Róbert két éve kezdett el komolyabban foglalkozni a vadfotózással, azóta minden hazai nagyvadat sikerült lencsvégre kapnia. „Fotós vadászterülete” elsősorban a Vértes és a Gerecse, legkedvesebb „fotóalanya” a szarvas.
Kedves barátunk meghívására utaztunk Ausztriába, a március 31-től április 3-ig tartó nemzetközi Field Trial versenyre, amelyet angol és kontinentális vizslák részére rendeztek. A verseny rendezője az Österreichischer Klub für Englische Vorstehhunde (Osztrák Angol Vizsla Klub) volt. A vadászterület Kittsee mellett, az osztrák–szlovák államhatár közelében húzódott. A területen gazdálkodó vadásztársaság a hely vadmegtartó képességét a feltöltött etetőkkel és a gabonaparcellákat elválasztó tiszta árkok csapadékvizével, valamint a makulátlan erdősávokkal fokozza. A szélerőművek, a közeli autóutak zavaró tényezői láthatóan nem befolyásolják az itt élő vad életét.


*************  
 
 
 
A NIMRÓD szerkesztõség telefonszámai:

Tel.: 225-0748, 225-0749, 225-0750
Fax: 212-0340, 225-0746, 225-0747
Cím: 1027 Budapest, Medve u. 34–40.

E-mail: nimrodvu@t-online.hu

Tájékoztatjuk tisztelt Olvasóinkat. hogy a Nimród ára az elárusítóhelyeken 495 Ft, előfizetőknek 450 Ft.
Lapunk iránti bizalmukért köszönetünket fejezzük ki.
Azok részére, kik már előfizettek a lapra, az előfizetési időszakuk végéig nem változik az előfizetési díj.

Szlovákiából is előfizethető a NIMRÓD Vadászújság
Tájékoztatom a tisztelt szlovákiai olvasókat, hogy a Nimródot egyszerű módon előfizethetik, csupán meg kell küldeni az előfizető nevét és címét a szerkesztőség részére (cím: Nimród Vadászújság, 1027 Budapest, Medve u. 34-40., e-mail: nimrodvu@t-online.hu)
Szerkesztőségünk a központi terjesztővel számlát küldet, amelynek a kiegyenlítése után a lapot a megadott szlovákiai címre küldik.
Külföldi előfizetési díj 1 évre: 9.120,- Ft
Elsőbbségi küldeményként: 10.440,- Ft
Olvasóink bizalmát előre is köszönöm,

Dr.Zoltán Attila
főszerkesztő

Előfizetés megrendelése Magyarországon

Megjelenik minden hónap elején.
A Nimród Vadászújság működését az FVM Vadgazdálkodási Alap támogatja
 
A sajtóelőzetesben megjelent fényképek terjesztése vagy publikálása a NIMRÓD szerkesztősége vagy a Vadászati Információs Adatbázis írásos engedélye nélkül TILOS!
 
Az előzetest összeállította - Takács Frigyes
  
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.099 másodperc