[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Tudnivalók vadászoknak: Hosszú a tél, a vadnak szüksége van ránk …..
Dátum: 2005. 03. 9. Szerző: taki

ÉlőhelyfejlesztésMár jócskán benne vagyunk a márciusban, de a tavaszról még semmi hír.
Az erős éjszakai fagyok a kemény télre jellemzőek. A napsugár által megolvasztott felső hórétegek éjszaka áthatolhatatlan páncéllá fagynak. Hiába van alatta értékes táplálék  a vad nem tud hozzáférni. Ha valamiről elmondható, hogy a nyomor időszaka, akkor a vad szemszögéből ez most az. Most van az ideje annak, hogy a vad minden segítséget megkapjon ahhoz, hogy a számára kilátástalan helyzetet valahogy átvészelje.


A mezei nyulak nagy része már bekapcsolódott a reprodukciós folyomatba. Az enyhe január felébresztette bennük a párzás ösztöneit. A sikeres januári nyúlszerelem eredménye  a napokban jön a világra.
Ha már az időjárást nem tudjuk befolyásolni, legalább a negatív hatásait próbáljuk meg mérsékelni. A vad számára felvehető folyadékból most van mindenhol elég. Etessük a vadat lucerna szénával, csöves kukoricával, de helyezhetünk ki lédús takarmányt is. Ebben viszont jóval kevesebb a tápérték. A mezei nyúlnál az emésztőrendszernek megfelelően telítve kell, hogy legyen ahhoz, hogy az emésztési folyamtok rendben végbemehessenek. Van a területünkön annyi takarmány, hogy a mezei nyulak naponta jóllakhatnak? Jut az anyáknak annyi táplálék, hogy szoptatni is tudják a kisnyulakat?


Abból a takarmányból, amit a mezei nyulaknak szánunk profitálhatnak azok az őzek is, amelyek vagy a gidáikat hordják magukban, vagy a robbanásszerűen megindult agancsfejlődéssel kapcsolatos anyagcsere  teszi próbára a szervezetüket. A gondoskodásunkat ki kel, hogy terjesszük a szárnyas vadunkra is. A kihelyezett ocsút nem árt feljavítani tiszta búzával vagy kukoricával. Vigyázzunk a penészes, befülledt, összeállt romlott eleségre. Az csak a szemétre való.

 Foto - Zdeno Janoška
Az erdei területeken az etetőket töltjük fel szálas takarmánnyal. A minőséges széna tartalmaz mindent, amire csülkös vadnak szüksége van. A szarvasok is már előrehaladott hasas állapotban vannak és a fejlődő szaporulat végett sokkal több tápanyag felvételt igényelnek.
        Ha a vadásztársaságnak nincsen elég szálas takarmány, akkor az elsődleges feladat legyen az, hogy gyorsan vásárolnak. Addig, amíg nem késő! Ne sajnálják a pénzt, mert ezekben a napokban odaveszhet minden! Tegyünk meg mindent azért, hogy a vad a lehető legjobb kondícióban érje meg a tavaszt.
        Hamarosan itt van a tavaszi vadszámlálás- vadbecslés időszaka. Végezzük nagy felelőséggel, mert csak így tudjuk megítélni, hogyan telelt át  a vadállomány. A csülkösvad vadászati tervének az összeállításakor vegyük figyelembe az időjárás valós és várt negatív hatásait. Azzal is számoljunk, hogy az utakon a járművekkel való ütközéskor is hullik el vad. Számoljunk a mezőgazdasági termények betakarításakor elszenvedett vadelhullással, a ragadozók okozta és betegségek előidézte pusztulással is. Tervezzünk és vadásszunk úgy, hogy a következő tavaszon elmondhatjuk magunkról, hogy jó gazdák voltunk.

Slamečka Jaroslav, Állatenyésztési Kutatóállamás Nyitra.

Foto - szerkesztő


 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Élőhelyfejlesztés
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Élőhelyfejlesztés:

A fűz (Salix sp.) jelentősége a vad élőhelyének a fejlesztésében Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Élőhelyfejlesztés

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.059 másodperc