[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

SPZ: IV. MAGYAR – SZLOVÁK VADÁSZNAP NAGYBÖRZSÖNYBEN
Dátum: 2007. 09. 16. Szerző: taki

SPZ_KamaraMár a nyár elején elkezdődtek az előkészületek a
IV. Magyar – Szlovák Vadásznap
megszervezésére.
Háromszor ülésezett  a magyarországi és szlovákiai szakemberekből álló szervezőbizottság. Találkoztunk Nagybörzsönyben, Budapesten majd az utolsó simításokat Szobon végeztük, ahol megtörtént a nemzetközi képzőművészeti pályázat értékelése is. Közben úgy a magyar, mint a szlovák csapat nagyon sok a saját kompetenciájába tartozó feladatot megoldott és a nemzetközi gárda elé már csak az eredmények kerültek. A rendezők figyelme kihatott minden apró részletre - semmit nem bíztak a véletlenre. Csak egy dologba nem volt beleszólásunk: az időjárásba.

Szeptember 8-án egyhangúan faltuk a kilométereket Nagybörzsöny irányába, miközben az eső kitartóan verte az autóbuszunk szélvédőjét. Nem sok okunk volt abban bízni, hogy ez változni fog, ugyanis Csallóközt akkor már három napja megállás nélkül áztatta az eső. Révkomáromban még kitartóan esett, de mikor átléptük Csallóköz keleti határát az eső gyengülni látszott és helyenként rövid időre el is állt.
A sátrak összerakásakor a hegyeket körülvevő esőfelhők még nem sok jót ígértek
Nagybörzsönybe már esőmentes idő fogadott bennünket. Az égieket ettől függetlenül senki sem merte letegezni, mert elég lett volna feléjük címezni egy félreérthető szót és zúdul is a nyakunkba az újabb égi áldás. Vadásztársaságommal érkeztem Dióspatonyból, akiket többségében családtagjaik is elkísértek. Gyorsan felállítottuk sátrainkat, összeállítottuk a főzőberendezéseket és a fiatal vadászjelöltjeink - vadásztársaságunk nevében -  bejelentkeztek a főzőversenybe.
A vadásznap hivatalos megnyitójára a napocska is elő-előbújt és kezdte felszárítani a saras és vizes helyszínt.  A megnyitóra pontban fél tízkor került sor. A vadásznapon ott voltak a magyar és a szlovák vadászati vezetés állami és társadalmi személyiségei. A szervezők hatékony munkájának elismeréseként,  jelenlétükkel megtisztelték az eseményt  nemvadász minisztériumi képviselők, kormánytagok és a diplomáciai testületek tagjai is. A nemzetközi vadásznap elválaszthatatlan műsorvezetője  Stohl András Jászai-díjas színművész, aki már a 4. alkalommal konferálta végig rendezvényeket. Stohl András szlovák hangja Dr. Kovács Péter a Vadászati Információs Adatbázis jogásza volt.Az ünnepséget egy gyönyörű Wass Albert verssel Benkő Péter Jászai-díjas színművész nyitotta meg. A vers-részlet hangfelvétele egérrel a képre kattintva meghallgatható:

Benkő Péter Jászai-díjas színművész Wass Albert verset szaval  - a vers-részlet hangfelvétele a képre kattintva letölthetőAz alábbi képekre kattintva meghallgathatók a IV. Magyar-Szlovák  vadásznap köszöntőbeszédeiből pár részlet:


Benedek Fülöp, az FVM szakállamtitkárának nyitóbeszédeSzentgyörgyi Zoltán, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma I. Európai Főosztálya
helyettes vezetőjének beszéde  Juraj Migaš, a Szlovák Köztársaság nagykövetének köszöntőjeRácz Gábor, az OMVK Fővárosi és Pest Megyei Területi Szervezete elnöke beszédet mondSuba Imre, a Szlovák Vadászszövetség ügyvezető igazgatójának beszéde
  


A megnyitó után következett a kitüntetések átadása:

A kitüntetések és elismerő oklevelek átadása egy Szlovákiát érintő elismeréssel kezdődött. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példamutató munkájáért -  Dr. SUBA Imrének a Szlovák Vadászszövetség ügyvezető igazgatójának odaítélte a NIMRÓD VADÁSZÉRMET. A Szlovákiából érkező nagyszámú vadász és nemvadász látogatók mindnyájan érezték, hogy ezzel a kitüntetéssel  Suba Imre személyén keresztül a szlovák vadászat is nagy elismerésben részesült. Ezek azok a momentumok, mikor érezzük, hogy bizonyos célok érdekében igenis érdemes dolgozni, mert munkánk eredményét mások is látják és értékelik is azt. 


A kitüntetések után kisorsolták a nemzetközi vérebversenyen résztvevő 4 véreb versenybeosztását. A nemzetközi vérebversenyt Buzgó József, a Magyar Vérebegylet elnöke irányította.
A vadásznap következő programja a Vadászmise volt a Nagybörzsönyi Szent István-templomnál. A misét Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálta.A vadászmise után 12.00 órakor kezdődött az estig tartó kulturális programsorozat. A nyitóbemutatót a Selmecbányáról érkezett Mgr. Pavol Michal  vezette solymászok tartották. Miško nem idegen a Nagybörzsönyi közönség előtt. Már második éven kápráztatja el a közönséget – kiváltképp a fiatalságot – bemutató társai felkészültségével és madarai tudásával. Bemutatójuk melyet a nap folyamán kétszer is megtartottak, az idén is rendkívüli sikert aratott.
A solymászok után következett a vizslások bemutatója. JÓZSA László a Szlovák Drótszőrű Vizslaklub elnöke vezetésével zajlott a bemutató, melybe bekapcsolódtak a Dunaszerdahelyi járásból érkezett kinológia szerelmesei is. Igyekeztek több fajta vizslát bemutatni – kitérve azok  fajtatulajdonságaikra és a vadászatban történő használhatóságaikra. Tekintettel arra, hogy vadászatra alkalmas ebek nélkül Szlovákiában sem engedélyezik a vadásztársaságoknak a vadászat gyakorlását, mindazt  amit Józsa Laci a bemutatón elmondott és a kollégái bemutattak, azt a nem kutyabarát vadásztársadalomnak is illik komolyan venni. Akik figyelmesen megtekintették a bemutatót, gondolom egyetértenek velem, hogy sok igazság van a mondásban, miszerint –„Eb a vadász kutya nélkül”.
Magyar vizsla rókát apportíroz  VARGA Ferenc Nyárasdról (Topoľniky) bemutatja többszörös munkagyőztes magyar vizsláját


 
JÓZSA László Alistálról (Dolný Štál) -
 híres pudelpointerével
A délután folyamán számos kulturális betét  szórakoztatta a közönséget, melyet sajnos nem volt időm megtekinteni és megörökíteni, mert lefoglaltak a tolmácskodással járó kötelezettségek. Mint tolmács részt vettem a főzőverseny produktumainak az értékelésében is, melyet szintén nemzetközi zsűri értékelt. A zsűriben olyan neves szakemberek is részt vettek, mint PÁLFFY István újságíró – ismert TV személyiség és KOVÁCS Ferenc nemzetközileg elismert mesterszakács és szlovák részről Ing. DUGOVIČ Leopold - Szlovákia Mezőgazdasági Minisztériuma Vadászati és Erdészeti Osztályának az igazgatója  - neves amatőr gasztronómus.

 A délután folyamán a magyar és szlovák vadászati vezetés emberei ellátogattak a vadásztársaságok sátroihoz. Szlovák és magyar vadásztársaságok voltak ott vegyesen lesátorozva és már reggeltől folyt a barátkozás – egymás ételeinek, italainak a kóstolgatása.

Vadásztársaságunk vendégei- balról: Doc. MVDr. Dušan RAJSKÝ, PhD a Dunaszerdahelyi járás állatorvosi és élelmiszeripari kamarájának az igazgatója, Dr. SUBA Imre a SzVSz ügyvezető igazgatója, TAKÁCS Frigyes (személyem), PECHTOL János az OMVK ügyvezető igazgatója, Dr. KÚN Edit jogi tanácsadó,  PINTÉR István az FVM vadászati, halászati és vízgazdálkodási főosztályának a helyettes vezetője.

Úgy a két nemzet állami vadászati vezetése, mint a vadászat társadalmi vezetői, kötetlen beszélgetések formájában szórakoztak a vadászokkal, és azok családtagjaikkal. Az egyéni vélemény nyilvánítás sem volt ritka, de úgy gondolom ez sokkal emberibbé, közvetlenebbé tette a beszélgetések hangulatát 

Vadásztársaságunk vendégei . balról: Ing. Leopold DUGOVIČ - Szlovákia Mezőgazdasági Minisztériuma Vadászati és Erdészeti Osztályának az igazgatója,
PÁLFFY István - újságíró, ismert TV személyiség


A falu központjában voltak kiállítva a nemzetközi képzőművészeti pályázatra beküldött rajzok és kisplasztikák, valamint a természetvédők kiállítása és a trófeakiállítás. A kiállított trófeák szintén megoszlottak magyarok és szlovákok között .


Délután 4,00 órakor került sor a versenyek eredményhirdetésére. A főzőversenyt Pálffy István a zsűri elnöke értékelte és a díjakat a pódiumon felsorakozott zsűri tagjai adták át. A főzőversenyt a Borostyán VT nyerte kapros, vargányás vaddisznópörköltjével. Nem kis meglepetésemre a II. díjat az általam vezetett vadásztársaság kapta a fiatal vadászjelöltek által főzött „vaddisznó pörkölt – knédlivel”  kompozícióért.
A képzőművészeti versenyt KEMENES Miklós az OMVK pest megyei tisztségviselője, és DÖMÖS Helga ékszertervező értékelte ki. A megjelent ifjú alkotóknak átadták a díjakat, melyet a közönség lelkes figyelme kísért mindvégig .  Szlovák vadászati vezetők a képzőművészeti kiállításon (Doc.Dr. Rajský és Ing. Dugovič)
Ezt követte a Fieszta és Charli koncertje melyet tetézett az esti tűzijáték. A tűzijáték után  a műsor nosztalgiabállal folytatódott.
Aki eljött Nagybörzsönybe, az nem bánta meg. Egy kötetlen hangulatú sztár allűröktől mentes társaságban szórakozhattunk egész nap. Az egész hasonlított egy olyan jól szervezett vadászathoz., ahol csupa törvény és vadászati kultúrát ismerő és tisztelő vadász van jelen. Én úgy láttam, hogy mindenki jól érezte magát.Szöveg: TAKÁCS Frigyes 
Képek:   DÖMÖS Helga és TAKÁCS Frigyes

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: SPZ_Kamara
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
SPZ_Kamara:

IV. MAGYAR – SZLOVÁK VADÁSZNAP NAGYBÖRZSÖNYBEN Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

SPZ_Kamara

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.055 másodperc