[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Halali: Bemutatkozik a HALALI TV magazin
Dátum: 2005. 03. 13. Szerző: taki

Halali TV magazin





Halali – TV magazin a természetről

1, A TV adás címe

HALALI– francia eredetű szó a  „Ha-la-lit“ szóból ered. Így nevezték azokat az ünnepi harsonásokat, akik a régmúlt vadászatokon az erdők sarkain, jelző szignálokat fújtak. Napjainkban az elejtett vadnak tisztelgünk harsonaszóval.


A televíziós adásunkban a „Halali”,  a szlovák természetnek tiszteleg és tiszteleg azoknak az embereknek, akik természet közelében élnek, dolgoznak és gondját viselik annak. Teszik ezt annak az érdekében, hogy megőrizzék a  természetet betöltő növény és állatvilág  egyedi szépségét és átmentsék azt az utókor számára.

A TV adás címe:

Halali – TV magazin a természetről


2. A TV adás terjedelme és időpontjai:

Az eddigi ismereteinkből kiindulva és alapozva a nézőink véleményeire, az adás idejét és gyakoriságát havi 2 adásban javasoljuk.

A Halali TV magazin 2005-ös évi adásainak az időpontjai:

PremierIsmétlés
15.01 20.01
29.01 03.02
12.02 17.02
26.02 03.03
12.03 17.03
26.03 31.03
09.04 14.04
23.04 28.04
07.05 12.05
21.05 26.05
04.06 09.06
18.06 23.06
10.09 15.09
24.09 29.09
08.10 13.10
22.10 27.10
05.11 10.11
19.11 24.11
03.12 08.12
17.12 22.12

Egy-egy adás időtartama: 26 perc/adás


3. A műsor célja:

Hogy bevonja a laikus nézőt is a szakma képviselőinek szóló továbbképzésre ill. nevelésre is alkalmas témákba.

Többek között:
- az életkörnyezet kialakításai és annak védelme - témába
- természetvédelembe
- enviromentális politikába (új törvény készül a mezőgazdasági termőföld védelméről, amely már nem csak a talaj produkciós funkcióinak megőrzésére koncentrál majd, hanem a termőföld multifunkciós jellege alapján enviromentális környezetvédelmi funkciók szabályozását is felvállalja. A talajok komplex funkcióinak és minőségének megőrzését, javítását célzó jogszabály olyan intézményrendszer kidolgozására tesz javaslatot, amely kialakítja a földről való gondoskodás alapvető elemeit, új rendszert hoz létre a termőföld kisajátításának kérdésében és olyan folyamatos ellenőrzési rendszert alakít ki a talajokról való gondoskodásban, amely működőképes lesz.)
- az erdő és földalap gazdaságos kihasználásába
- a természetben gyakorolt érdek és professzionális tevékenységekbe


Az egyes riportok úgy vannak megszerkesztve, hogy ne csak a laikus tömegeket tájékoztassák a professzionális és érdekszervezetek aktivitásairól ( Állami Természetvédelem alkalmazottai, erdészek, vadászok, stb ). A riportokon keresztül igyekszünk a professzionális szervezeteknek a figyelmét is ráirányítani olyan tervezetek megismeréséhez, és egyben olyan motivációkat is szolgáltatni, amelyek hatására képesek elsajátítani, illetve megvalósítani olyan célokat, amelyek a természetvédelmet, környezetünk jobbá tételét és a faunánk, és flóránk megőrzését szolgálják.


Jó példája a fentiekben foglaltaknak a GYEREKEK A TERMÉSZETBEN (DETI V PRÍRODE) versenysorozat első évfolyama, amelyet a Szlovák Vadászszövetséggel, a Természetvédelem Szlovákiai Agentúrájával és a Szlovákiai Erdésznők Egyesületével karöltve sikerült megrendeznünk. A verseny nagyon sikeres volt, így már a következő évfolyam előkészítésén s összehívásán dolgozunk, mely a SEV MODRA Harmóniában kerül megrendezésre 2005 szeptemberében.



4. A TV adás tematikus felépítése a 2005- ös évben:

- az életkörnyezetünk védelme, össz szlovákiai és regionális enviromentális jellegű rendezvények (Envirofilm 2004, Szent Hubertus napok, a Fák napja stb..)
- az életkörnyezetünk kialakítása és védelme, a vidékfejlesztés figyelembevételével: vadászat, agrárturisztika, vadgazdálkodás, lótenyésztés, méhészet, az erdei termékek felhasználása és feldolgozása…
- Szlovákia nemzetközi megítélése a természetvédelem, a környezetvédelem, az erdészet, a vadászat és az agrárturisztika területén.

5, A Halali televíziós magazin karakterisztikája:

- a Halali TV adás a saját és egyedi, másrészt célirányos, ugyanakkor magas szakmaiságot képviselő műsoraival képes a nézőket nevelni. Főként a fiatal generációra van nagy hatással, őket alakítja leginkább. A nevelés célja a természet szeretete és annak fokozott védelme.

- a Halai TV, képes műsorain keresztül a lakosság ökológiai gondolkodásmódjára hatni. Segít a pedagógusoknak abban, hogy az oktatás keretein belül, rá tudjanak mutatni Szlovákia növény és állatvilágának a kapcsolatára. Másrészt azoknak riportoknak az anyagaiból, amelyek a természet és környezetbarát erdőgazdálkodást mutatják be, még a professzionális erdőgazdák is meríthetnek újdonságokat, és használható ismereteket.

- a Halali TV magazin a gyakoriságával és témájának összeállításával egyedülálló a környező országok között.

- A Halai TV magazin a vadat a természetes környezetében mutatja be, nem szépíti, nem misztifikálja a természetben betöltött szerepét, igyekszik reális képet festeni róla, ugyanakkor kiforgatja és elemzi az olyan nézeteket, amelyek a vadat érdemtelenül és teljesen természetellenes módon „hasznos” vagy „káros” vadként emlegetik.

- A Halali TV magazin igyekszik megfelelni mindazon a követelményeknek, amelyek a közszolgálati műsorsugárzásból hárulnak rá. Megkísérli azt, hogy a Szlovák erdészet egyik nagy úttörőjének Jozef Dekret Matejov eszméjének – „az erdőt az utódoknak védjük”, megfeleljen!

- A Halali TV adás szerkesztői rendszeresen együttműködnek az olyan személyekkel és szervezetekkel, amelyek és akik, az erdészet, vadászat és a természetvédelem területén tevékenykednek.

6. A nézők véleménye és levelei:

A Halali Tv magazin szerkesztőinek az egyik fő célja, hogy az adások szerkesztésekor lehetőleg a nézői igényeket is szem előtt tartsák. Az adások megindulása óta (2000 április) megközelítőleg 100 ezer nézői levelet kaptunk, amelyek legnagyobb részét a fiatal generáció képviselői írták.

A Halai TV magazin, a 2005. februári felmérések alapján, a 3. leglátogatottabb TV műsor volt a STV 2 csatornáján.



A Halali munkatársai a forgatások alatt sokszor kerülnek veszélyes helyzetekbe. Pl. a tátrai zergék filmezése nemcsak fizikai és szellemi kitartást igényel, de az operatőrnek a terepen is nagyon ügyesnek kell lennie. A vad filmezése nem csupán időigényes feladat, hanem komoly szakmai kihívás is.






A HALALI szerkesztősége:








Kamerával „elejteni” egy vadat, iszonyatos feladat, ugyanakkor felemelő siker. 100 próbálkozásból, talán egyszer, ha sikerül. Más  technika szükséges egy vad fényképezéséhez, másképpen kell egy növény, illetve egy  élettelen szikla fotózásához hozzálátni. A természetfotózás akkor jó, ha a kép „beszél, ill. beszéltet” !



A vidéki turizmust bemutató felvételek, amelybe a vadászatról, az erdészetről és a természet védelméről szóló anyagok tartoznak nagyrészt bele.. A TV a műsorát tekintve nem próbálja mindezt egymástól függetlenül tárgyalni. Ellenkezőleg, igyekszik kifürkészni annak az utánozhatatlan labirintusnak az útjait, amelyek össze kötik a vad és a növényzet életét, az ember sorsával.



A Halali TV magazin fő témái:



„ A természet szeretete az emberek szeretete. Ennek a fordítottja már nem kell, hogy igaz legyen!” A természet szeretetére való tanítást, már az óvodába járó gyermekekkel is el kell kezdeni, amely egyáltalán nem egyszerű és könnyű feladat. A Halali szerkesztői ismerik a „az erdőt az utódoknak védjük” mondás jelentését és jelentőségét, bizonyítván ezt azzal is, hogy a TV tevékeny résztvevője volt annak az ifjúsági verseny megrendezésének, amelyet a Szlovák Vadászszövetséggel, a Természetvédelem Szlovákiai Agentúrájával és a Szlovákiai Erdésznők Egyesületével karöltve sikerült megvalósítani. Ezen kívül minden fiatal, aki a szerkesztőségnek beküld egy a természetről szóló verset vagy rajzot, az a fiatal elnyer egy, „Zver Slovenska” pexesot.



Képek a gyerekekről:




A Halali szerkesztőség kollektívája nevében:                     Kľúčik Ľubo
                                                                                          főszerkesztő

Foto - Halali szerkesztősége

Magyarra fordította a szerkesztő.




 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Halali TV magazin
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Halali TV magazin:

Előzetes a Halali – TV magazin december 17-i adásából



 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Halali TV magazin

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.053 másodperc