[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Fegyverek: .45/70Gov + .45/70Gov + .22 Hornet kaliberű - Krutý golyós drilling
Dátum: 2008. 02. 11. Szerző: taki

Fegyverek

Az internetes vadászfórumokon gyakori vitatéma az, hogy mivel előnyösebb vadászni - egy ismétlő golyós fegyverrel vagy egy kombinált csövű puskával? Vannak olyan kollégák, akik egy golyós - vagy egy sörétes fegyverrel vadásszák végig az egész életüket. Ezt is lehet – sőt nagyon is tiszteletre méltó életút.

Minden attól függ, hogy milyen gyakran, milyen körülmények közt, milyen stílussal és milyen vadra vadászunk. A jelenlegi fegyveráraknál az is dönthet a feltett kérdés megválaszolásában, hogy a vadász milyen anyagi lehetőségekkel rendelkezik. A gyakorlott vadászok abban viszont egyetértenek, hogy minden vadászat és minden elejtendő vad a fegyverrel kapcsolatban különleges követelményeket támaszt. Gyakran pont ezért vagyunk kénytelenek belemenni különböző kompromisszumokba. Az ilyen megalkuvások gyakori eredményei a hibázások, sebzés utáni vadkeresés vagy a vadhús gusztustalan megrongálása csak azért, mert az adott vadászatot nem a vadhoz vagy vadászati módhoz arányos kaliberű fegyverrel gyakoroltuk.

Egy drilling tulajdonosának lenni azt jelenti, hogy a vadásznak több lehetősége van a vadászati stílusát hozzáalakítani a vadászat követelményeihez. Egy arra alkalmas kézben a drilling adu a vadászatban. Főleg a régebbi drillingek a legelegánsabb fegyverek közé tartoztak és akinek a szívéhez nőtt egy ilyen fegyver az nem csak szép fegyverrel vadászott hanem az egyik legsokoldalúbb vadászfegyvert is a magáénak mondhatta.

Egy drilling műszaki megoldása és zárrendszere a legkülönfélébb csővariációkra ad lehetőséget. Az a rókavadász, aki nem bírja kivárni az első fagyot, hogy végre hódolhasson a szenvedélyének nagyon is tudja értékelni a két sörétes cső alá bújtatott kisebb kaliberű golyóscsövet. A lehetőséget, hogy a sörétes csövekkel gyorsan duplázhat, de ha a körülmény úgy kívánja, akkor ugyanazon fegyverből tehet biztos lövést nagyobb távolságra is – nem lehet eléggé értékelni.

A következő lehetséges drillink csőelrendezés egy olyan háromcsövű fegyver ahol két egyforma golyós kaliberhez egy sörétes cső is társul. Nagyon jó kombináció a vaddisznó és nagyragadozók társas vadászatára. Amennyiben a sörétes csőbe is „egységes” lövedéket pl. Brenneckét vagy S-ball-t teszünk, három lövést adhatunk le a nélkül, hogy a fegyver célratartását megszakítjuk. Ennél gyorsabb és praktikusabb ismétlési lehetőséget jelenleg nem ismerünk. Ha társasvadászaton róka vagy nyest elejtése is szóba jöhet a drillingünk sörétes csövét a rendeltetésének megfelelően sörétes tölténnyel töltjük meg. Ez a csőkombináció a hozzáadott sörétes csővel, jelentősen emeli a duplagolyósok népszerűségét és előnyét.

Létezik olyan csőelrendezésű drilling is amelynél a két golyós cső különböző kaliberben van készítve pl. 5,6x52R és 8x57 JRS míg a harmadik cső standard sörétes kaliberek valamelyike pl. 12/70. Egy ilyen csőelrendezésű fegyver nagy előnye az, hogy a lesvadászaton vagy a cserkeléskor bármilyen vadászható vaddal találkozhatunk, az elejtéséhez a megfelelő lövedékkel rendelkezünk. Egy modern lehetőleg variálható céltávcső az ilyen drillingek gyakorlati értékén jelentősen tud emelni! A két különböző golyós kaliber kiválasztásánál nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nem elég az, hogy a töltények műszaki adatai az egymáshoz lehető legközelebbi ballisztikai görbével rendelkeznek, hanem a kaliberek egyéb a gyártók által megadott adatainak is minél jobban kell hasonlítani egymáshoz. Ugyanis a gyakorlatban elég valamelyik lőszernél egy típus csere és a csövek az addig megszokott pár cm-es szórása már a múlté marad.

A további drilling variáció – a gyártásilag és a vadász számára anyagilag is az egyik legigényesebb „háromcsövű” golyós drilling. Ez a fajta drilling lehet három egyforma kaliberű golyós csővel szerelni, vagy a két nagyobb kaliberű csőhöz egy kisebb pl. 5,6 kaliberű csövet szerelni. Ezeknél a fegyvereknél nagyon nehéz megoldani azt, hogy a három cső összelövése 100 méteren beleférjen 5-8 centiméteres körbe. Ha ez sikerül, ezt az egyes fegyvermesterek művészetnek, de van köztük olyan is, aki  ezt csodának nevezi.


A vadászember számára egy új fegyver vásárlása egy életre szóló élmény. Viszont részt venni egy fegyver gyártási procedúrájában – ott lenni a kezdetektől és bábáskodni a megszületésnél – semmivel össze nem hasonlítható kaland. Egy ilyen fegyvert a vadász minden részletében a saját igényeinek megfelelően alakíthat. Nem csak a kalibereket javasolhatja hanem megbeszélheti a csövek hosszát, a távcső felfogatását, az agyazást és belebeszélhet mindenbe aminek nem szab szigorú határt a fizika törvénye vagy a meglehetősen szigorú fegyverelőírások. Immár második alkalommal volt módom megismerkedni a fegyvergyártás igényes technológiájával és elkészülte után az ember teljesen másként viszonyul egy ilyen fegyverhez, mint ahhoz, amit a kereskedelemben csak úgy megvásárol. 

Bemutatom Önöknek a malženicei  KRUTÝ Milan  műhelyében készült, nagyon érdekes golyós drillinget. KRUTÝ mester fegyverműhelye 1998-ban alakult és kombinált csövű fegyverek gyártására, átalakítására specializálta magát.
 

Kiinduló alapként egy régi drilling lakat és zárredszer a speciális zárolású Herkules lett felhasználva a gyártáshoz.

A régi fegyvert szerény de ízléses gravírozás díszítette, amely az egyik oldalán egy vadkant a másikon agy szarvast ábrázolt. Az eredeti csövek 16/16 sörétes dupla és 9,3x72R voltak. Az új csőkombinációnak a kétszer .45-70 GOV és alul középen .22 Hornet kaliberű csöveket választottam. A  .45-70 GOV egy olyan kaliber, amely a Federal (vagy WINCHESTER) lőszerrel a 300 grain (19,2 g) golyója  573 m/s csőtorkolati sebességgel kezd  és az optimális belövési távolsága 126 méter. Amennyiben a harmadik – kis kaliberű csövet a .22 Hornetet válasszuk vizsgáljuk meg a .45-70 GOV és a Sellier & Bellot gyártású  Darázs (.22 Hornet) ballisztikai görbéjét. 
 
A .45-70 GOV és a .22 Hornet ballisztikai görbéjének az összehasonlítása


Megállapíthatjuk, hogy a két kaliber optimális belövési távolsága nagyjából ugyanaz és a két kaliber 200 méteren mért ballisztikája csak 7 mm eltérést mutat. Az alapfeltétel tehát teljesített! Szükséges leszögezni, hogy ha a két választott kaliber ballisztikai görbéje nem lenne hasonló egymáshoz, akkor a csövek összelövését csak egy konkrét távolságon lehetne biztosítani.
A .45-70 GOV kaliberű töltény alacsony nyomáson dolgozik,  ezért nem terheli meg nagyon a  drilling zárrendszerét. Csak rövidebb távolságokra ideális a használata, de nem nagyon számítanak a golyó útjába kerülő növényi szárak vagy vékonyabb ágak. Biztonsági okokból is nagyon előnyös ez a kaliber mert céltévesztés esetén pár száz méter után a golyó már a „földet túrja”. Azok a vadászok, akik ismerik és használják ezt a kaliberű lövedéket, úgy hívják, hogy „kalapács”. A harmadik kiskaliberű golyócska (.22 Hornet) kiváló a hajtásban előforduló kisragadozók elejtésére.


Első feladat volt az elsütőszerkezet és a kakasok elkészítése. Érdemes megfigyelni, hogy a sorrendváltó kulcsocska a „normális” állásban ( a zárkulccsal párhuzamosan)  az alsó .22 Hornet csövet süti el. Tehát fordítva működik ez, mint a „klasszikus” drillingeknél, hol a  sorrendváltó a neutrális állásban a felső jobb csövet működteti. A Herculesnél az első elsütő billentyűn található gyorsító használható úgy a .22 Hornet csőhöz, mint a jobb .45-70 GOV kaliberű csőhöz.


A hátsó gyorsító nélküli ravasz csak a bal .45-70 GOV kaliberű csövet szolgálja. A kakasokat, lapos rugókat, elsütő berendezést és azok rugóit szükséges volt újonnan legyártani, ugyanis ezek nem álltak a rendelkezésre. A lapos rugók nem kovácsoltak hanem marással készültek. Fontos feladat és pontos munka volt ezeknek az alkatrészeknek a szakszerű beedzése.
A következő munkafázis a csőbilincsek elkészítése volt. Ez a munka nagyon igényes a pontosságra és rengeteg kézi és sok munkaórát igényel.
A csőbilincs minőségétől függ, hogy milyen lesz majd a zár hézagolása. A kezdeti marásos műveleteket követték a végtelennek tűnő „passzolási” munkák. A HERKULES zárja amúgy is rendkívül kényes a csőbilincs pontosságára.A csőbilincsbe helyezett csövek
Hüvelykitoló
   
   


A felső lista nyers állapotban

A kész csőbilincsbe lettek behelyezve a közben előkészített csövek.  A fegyverhez a nyers cső 25 mm átmérőjű cső formájában van szállítva, mely 700 mm hosszú és nincsen rajta kidolgozva a töltényűr. A csöveket rövidíteni kellett, megfelelő méretre és alakra esztergálni és kimarni majd kidörzsározni a tölténykamrákat. Ezután következett a csőbilincsbe történő beillesztésük. A csövek beillesztései után következik a hüvelykitolók legyártása és az oldalsó és felső listák elkészítése.
A fegyver ZEISS CONQUEST 3 – 9x40 optikát kapott. Az optika szerelését sok vadász alábecsüli. A kevésbé minőségi távcső szerelék sok csalódást és bosszúságot tud okozni a vadásznak. A távcsőszerelék kiválasztásába általában már a vadászok is beleszólhatnak és rendszerint az egyéni ízlés (vagy a pénztárca) határozza meg választást.
A drillingen minőségi suhli lábas szerelés lett alkalmazva. Jellemzője a céltávcső gyors le és felszerelése és a pontosság. A szerelék, mint félkészáru kapható, ami felületileg nincsen lekezelve. Minden esetben szükséges a szereléket készre munkálni és a céltávcsőhöz igazítani.
Érdemes megfigyelni a nyílt célzó kialakítást. Azért, hogy a céltávcső a lehető legalacsonyobb szerelékkel készüljön a mester a célzót a suhli távcsőszerelék első tartólapjában alakította ki. Ez a megoldás nagyon egyedi és rendkívül praktikus.A csövek összelövése  a két .45-70GOV csőnél  vízszintes síkú 5-8 cm –re sikerült, még a .22 Hornet 3 cm fölélövést produkált. Nagyon elégedett voltam az eredménnyel. A céltávcsövet a .22 Hornet csőre lőttük be. A csövek belövését úgy képzeljék el, hogy több napon át órákat töltöttünk a  lőtéren és belövések közti idő a csövek szétszedésével állításával és újra forrasztásával telt. Valójában ez semmi más, mint a  „próba – tévedés metódus”. Igen nagy szerencsével ez lehet órák, de ha pechünk van akkor napok munkája is. A mester jártassága és az, hogy milyen csillagzat alatt született azért sokat számít.


Ez időben már határoztam, hogy a Vadászati Információs Adatbázisnak felajánlott fegyvernek ki lesz az új használója és az új agyazás már az illető méretére történt. A drilling egy Monte Carlo týpusú balos agyat kapott és a gravírozás is teljesen fel lett újítva – beleértve az újonnan legyártott részek gravírozását is. A fegyver megkapta a teljes felületi kezelést a barnítást.

 A végeredmény egy minőséges drilling - finom nem eltúlzott esztétikus gravírozással és egy egyszerű tussal szerelve. A fontos az volt, hogy a fegyver legyen sokoldalú, könnyen kezelhető és megbízható. A drilling a puszta megjelenésével felhívja magára a figyelmet, de teszi mindezt a nélkül, hogy túlzottan kicicomázott vagy extravagáns lenne. Ahogy a mondás tartja – „minden anyának a saját gyereke a legszebb”. Azt, hogy  mennyire van igazam – vagy mennyire vagyok elfogult a mellékelt képek láttán döntse el mindenki maga.


A drilling paraméterei:

Gyártó:                   
Kaliber:                  
Csövek:                  
Csőhossz:               
Súly:                       
Súly optikával:       
Optika:                    
Távcső szerelék:     
Gyorsító:                 
Agy:                   
    
Puškárstvo Krutý Malženice
2 x .45-70GOV / 22 Hornet
húzott csövek
502 mm
3100 g
3800 g
Zeiss Conquest 3-9x40
Suhli lábas szerelék
Francia
Monte Carlo balos, diófa Az új drillingel elejtett kan  .45-70GOV lassú golyója
jól gombásodik a vadbanA Krutý Fegyverműhellyel karöltve
TAKÁCS Frigyes
Vadászati Információs Adatbázis 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Fegyverek
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Fegyverek:

.45/70Gov + .45/70Gov + .22 Hornet kaliberű - Krutý golyós drilling Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Fegyverek

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.049 másodperc