[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Környezetvédelem: MŰHOLDAS HELYMEGHATÁROZÓK SEGÍTSÉGÉVEL FOGJÁK KÖVETNI A SÓLYMOK MOZGÁSÁT
Dátum: 2008. 06. 1. Szerző: taki

Dunamenti tájvédelmi körzet


A tegnapi naptól műholdas helymeghatározók segítségével követik két fiatal kerecsen sólyom mozgását a szlovák és a magyar természetvédők. A szlovákiai székhelyű, a ragadozó madarak védelmére szakosodott önkéntes a szervezet (RPS) a magyar kollégákkal közösen a Nyugat Szlovákiai régióban két fészekben jelölték meg kerecsen sólyom fiókákat

A kerecsen sólymok között a legnagyobb migrációs területtel a fiatal egyedek bírnak, ezért jelöltünk meg a két kirepülés előtt álló fiókát. Köszönve ennek a modern technikának értékes információkhoz juthatunk a madarak migrációs útvonaláról, a telelő helyekről és információkat remélünk e faj elterjedéséről is. Nem utolsó sorban – követni tudjuk majd a fiatal madarak túlélési esélyeit is.” – monda el Lucia Deutchová az RPS szervezet képviselője.


A kerecsen sólymokra a műholdas megfigyelőket az Európai komisszió által támogatott LIFE program keretében lettek felerősítve. A programra egy magyar-szlovák projekt lett kidolgozva,  mely tervezet kimondottan a kerecsen sólymok védelmét szolgálja. Az első 10 műholdas berendezés a tavalyi évben lett Magyarországon lepróbálva, és a magyar szakemberek két típust teszteltek ezekből a rendkívül korszerű berendezésekből. Amelyik használhatóbbnak – elsősorban a sólymok szempontjából biztonságosabbnak tűnt – az került most felhasználásra. 2010–ig  Magyarországon 40 kerecsen sólyom lesz műholdas követővel megjelölve és 6 madár Szlovákiában.

A mi szervezetünk értékes tapasztalatokra tett szert a múltban, mikor két parlagi sast jelöltünk meg műholdas követő rendszerrel. Meg vagyunk győződve arról, hogy a  kerecsen sólymok esetében is sikeres lesz a kezdeményezés és értékes új információkhoz juthatunk majd hozzá. A Magyarországi tapasztalatok azt mutatják, hogy sok olyan újdonsággal ismerkedtünk meg a ragadozó madarak életével kapcsolatban, amelyek a műholdas technika felhasználása nélkül sosem kerültek volna a nyilvánosságra.” – tette hozzá Lucia Deutschová.

A kerecsen sólyom általánosan veszélyeztetett faj. Szlovákiában csak 26 pár fészkel. A természetes élőhelyét ért negatív változások miatt, de lőfegyverrel okozott pusztításuk miatt is szükséges mindent elkövetni a védelmük érdekében. Az említett projekt foglalkozik a fészkelési lehetőségek segítésével, vagy az élelem forrásaik gazdagításával is mely célra folynak már az ürgék telepítései Szlovákiában. A Villamos Művekkel, amely szervezet szintén a kerecsen sólymok megmentését támogató projekt tagja egy sor megállapodás született, melyek közöl az egyik legfontosabb egyesség az, hogy megakadályozzák a  22 KV-os távvezetékek oszlopaira történő leszállását a madaraknak.  


Kép – Lucia Deutschová
Szöveg – Takács Frigyes

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Dunamenti tájvédelmi körzet
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Dunamenti tájvédelmi körzet:

Varjúfiókák, mint könnyen hozzáférhető céltáblák …. Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Dunamenti tájvédelmi körzet

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.049 másodperc