[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Fegyverek: LÁTOGATÁS A FEGYVERMESTERNÉL
Dátum: 2008. 06. 20. Szerző: taki

Fegyverek
A napokban egy nagy álmom vált valóra. Hozzájutottam egy igazi külsőkakasos Lankaster rendszerű vadászfegyverhez. Méghozzá nem is akármilyenhez. A több mint 100 éves „ékszer” egy egyedi gyártmány, Gustáv Tichý műhelyében készült Észak-Morvaországban,  Osztravában.
A fegyver érvényes műszaki igazolvánnyal rendelkezik és látszik rajta, hogy egész életében nagy megbecsülésnek örvendett. Mielőtt azonban kitenném a nyomáspróba kockázatának elvittem a fegyvermesterhez, hogy hadd készítse fel a vizsgára. Az egyre ismertebbé váló KRUTÝ mesterről van szó, aki már többször felajánlotta a szolgálatait ennek a vadászati portálnak. 
A mester nagy elánnal kezdte el vizsgálni a fegyvert, és hamarosan megszületett az első verdikt. A lancaster kitűnő állapotban van és kivéve az agy javítását minden alkatrésze eredeti – tehát több mint 100 éves. A mester úgy olvasott az egyes műszaki vizsgák és bevizsgálások jelei között, mint más a történelemkönyvekben. Mint kiderült a fegyver háromszor cserélt számot és annyi punc van a csöveken és egyes alkatrészeken, hogy megszámolni is elég volt őket. A fegyver gyártója Tichý mester, mint a korának számos nagy és ismert puskaművese alvállalkozók által legyártott alkatrészekből rakta össze a puskát. A csőkampó Belgiumból származik, a csövek FLUGG-STAHL acélból készültek és 80 cm hosszúak, a zártest és a lakatrendszer pedig angol. A lakat természetesen originál  Holland&Holland  lakat.  Nem akárkinek készülhetett a fegyver! Erről tanúskodnak a már jócskán lekopott aranyberakások, melyek valaha a tölténykamrák tájékán a csövet és a zártest ízléses gravírozását is díszítették. Mára az aranyberakás már csak a csősínben elhelyezett signo-ban látható teljes egészében, mely így hangzik – GUSTAV TICHY – V MORAVSKÉ OSTRAVE . A fegyver az első műszaki engedélyét Belgiumban kapta méghozzá fekete lőporral töltött lőszer használatára.
Krutý mester azt javasolta, hogy miután elintéztem az adminisztrációs teendőimet a fegyverrel kapcsolatban, hagyjam nála a puskát és Ő elvégez rajta pár javítást. Pontosabban kicseréli az ütőszegeket (túl hegyesek) és teljesen felújítja a lancaster zárszerkezetét és átalakítja a tölténykamrákat 70 milliméteresre. A többi dekoratív jellegű felújítást rám bízza, de hozzátette, hogy Ő áttakarítatná a megkopott gravírozást is és nem sajnálná azt a pár gramm aranyat, amivel helyrehozható az eredeti díszítés.
Mint már arról szó volt, Krutý Milan arról kezd híressé válni mint fegyvermester, hogy kiválóan ért a régi fegyverek helyrehozatalához és vállal olyan átépítéseket is amihez hasonlót ha a környék fegyvermestereitől kérünk a válasz legtöbbször csak egy fejrázás. Hogy Krutý mesternek van munkája elég azt mutatja a sok szétdolgozott félkész fegyver. Nagy divat lett a különlegesen erős zárszerkezettel bíró ZP 45-ösök duplagolyós vagy vegyescsövekkel történő feltuningolása.

A mester műhelyében most is készül egy ilyen duplagolyós vadászpuska. Azt, hogy a ZP 45-ös purdey záras  zárszerkezete mekkora rezervákkal bír bizonyítja a tény, hogy már nem egy 9,3x74R/9,3x74R duplagolyós cső készült hozzájuk. Viszont a ZP 45-ös elsütő rendszerébe szerelt gyorsító a Krutý műhely fejlesztése. A mester különösen büszke is rá.További képek a ZP 45 zártestre készített 9,3x74R/9,3x74R duplagolyósról:

A mester mutatott egy másik duplagolyós fegyvert, amely fegyvernek újdonsült tulajdonosa egy felettébb csinos hölgy. A fegyver tekinthető hölgypuskának is ugyanis duplagolyós létére a fegyver felettébb barátságosan sül ugyanis 30-30 Winchester golyók járnak hozzá és a fegyver csövezése egy rövid könnyített duplagolyós változat. A robosztus céltávcsőről viszont nem mondható el ugyanez. A fegyver reklamáció céljából volt a mesternél. Miután rákérdeztem a reklamáció okára a mester elárulta, hogy nagyon szórta a puska a golyókat. Fanyar mosollyal konstatálta, hogy már rendben van a puska és a fogai között sziszegett pár keresetlen szót a Docter céltávcső címére.


 A műhelyben készülőben van egy vegyescsövű tuning is a már meglévő és gazdája által megszokott és megszeretett sörétes puskához. A fegyverhez új agy van készülőben és ha már szét szerelték elvégeztek a zártesten egy bámulatosan szép mély plasztikus gravírozást. Magában csak ez a munka egy vagyonba kerülhetett. Krutý mester huncutul rázta a fejét. Nem volt olyan a drága. Mivel a puskát Ő készíti a többi munkák –agyazás, faragás, vésetek – mind jelentős árengedménnyel készülnek.
Lopva ránéztem a lancasteromra – lehet, hogy rendbe hozzuk a gravírt és az aranyberakást is?

Ezt a képet kegyes figyelmében ajánlom minden kedves portál látogatónak. Az első ú.n. null szériás darabja egy új blokkzáras duplagolyósnak, amely fegyver szerkezetileg teljesen új megoldásokat fog tartalmazni és mindezt a Krutý műhely fejlesztéséből. Ez a fegyver kimondottan afrikai vadászatra ajánlott kaliberekben fog készülni.  A mester még nem tudja biztosan, hogy a null szériás példányt „csak”  375H&H/375H&H magnum kaliberben vagy az erősebb  .470 Nitro Express/.470 Nitro Express kaliberben készíti-e majd el. De ehhez a kérdéshez még visszatérünk a Vadászati Információs Portál oldalain ….


Foto és szöveg – Takács Frigyes

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Fegyverek
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Fegyverek:

.45/70Gov + .45/70Gov + .22 Hornet kaliberű - Krutý golyós drilling Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Fegyverek

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.047 másodperc