[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Fegyverek: A ZP 45 zártestére épített KRUTÝ féle duplagolyós
Dátum: 2008. 07. 10. Szerző: taki

Fegyverek
A két vagy többcsövű golyós fegyverek gyakorlati előnyeit a vadászoknak felesleges bizonygatni. A gyors ismétlés lehetősége, hogy nem szakítom meg a célzás folyamatát, nagyban emeli ezen fegyverek megbízhatóságát is. Mivel ezek a fegyverek általában jóval elegánsabbak mint az ismétlő társaik az igény irántuk egyre nagyobb.

Szinte mindegyik nagynevű fegyvergyár vagy egyedi fegyvereket gyártó fegyverműhely, mindig is gyártott duplagolyós és golyós bock puskákat, vagy hallgatva a napjainkban felszaporodó igényekre  már elkezdte a gyártásukat. Sajnos az áraik, amelyek többszörösen is meghaladhatják egy-egy jó nevű ismétlőpuska árát, teszik a dupla és bock golyósokat az egyszerű vadászok számára csaknem elérhetetlenné. Talán a sörétes puskák átépítése dupla vagy golyós bockfegyverré lehet egy olyan megoldás, hogy a kispénzű vadászok is elérhető áron jussanak hozzá egy-egy ilyen fegyverhez. Ugyanis egy ilyen művelet pénzben kifejezve nagyjából a fele kiadást vonja „csak” maga után, mint egy újonnan vásárolt duplagolyós fegyver ára. Abban az esetben, ha az átépítésre kerülő sörétes fegyver a hosszú vadászévek folyamán tökéletesen összeszokott a gazdájával – szinte magától áll a kézre és vállra - a duplagolyós fegyverré történő átalakítás után is megtartja ezt a tulajdonságát. Hogy az a gyakorlatban mit jelent azt felesleges bizonygatni.
A Malženicei Krutý fegyverműhely jóvoltából letesztelhettünk egy olyan 45-70 Gov /. 45-70 Gov kaliberű ZP duplagolyóst, mely zártestére gyárilag 12-12 sörétes csövek voltak felpasszítva.  A tesztelt fegyver egy Kanadában élő volt szlovák honfitársunk megrendelésére lett átalakítva.

Mint az már ismert a ZP fegyvercsalád a jelenleg felszámolás alatt lévő Brünni Fegyvergyár (Zbrojovka Brno) legendás terméke volt, mely modellt közvetlen a háború után kezdtek gyártani. A minőségi acélból készült és az erős – testes baszkül, a Purdey zárszerkezet kitűnően ellenáll a töltény gáznyomás általi feszítésének és ezzel teljesül az a követelmény, amely egy ilyen átépítésnél az elsődleges szempont. A  Purdey típusú zárszerkezet nagyon jól ellenáll az oldalirányú megterhelésnek is.

A 45-70 Gov /. 45-70 Gov golyós kaliber az újvilágban nagyon közkedvelt és hazánkban is most kezdi a reneszánszát élni. A ballisztikáját tekintve mintha csak a vaddisznóra gyakorolt társasvadászatokhoz lenne előírva. Nem elhanyagolhatóak ennek a golyós kalibernek a biztonsági jellemzői se a vadászatokon.  Az eltalált vadat az esetek többségében nem üti át, hanem az összes energiáját leadva elakad a „kimeneteli” oldalon a bőr alatt. Ezzel a tulajdonságával kevésbé veszélyezteti a szomszédos lövőket, hajtókat és nem utolsósorban a hajtásban használt vadászebeket.
A tesztelt fegyveren az új golyós csöveket egy újonnan készített csőbilincs tartja össze. Krutý mester által gyártott fegyverek jellemzője, hogy a biztonságos határ minimumára csökkenti a csövek külső átmérőjét, és ezzel jelentősen csökken a csövek súlya is. Összehasonlítva azzal az átalakítási eljárással, mikor az új golyós csövek a lefűrészelt sörétes csövekbe vannak bedolgozva  megtartva a sörétes csövek demiblock konstrukcióját, mely konstrukciónál a csőkampókat a csövekkel egy darabból kovácsolták ki – az új csőbilincses eljárással a csőköteg súlya a csövek hosszától függően 500-800 grammal könnyebb, ami bizony nem elhanyagolható. Az is egy szempont, hogy az ilyen eljárással gyártott puskán az első látásra látszik, hogy egy duplagolyósról nem pedig egy sörétes dupláról van szó. A csöveket az alsó és felső csősínek keményforrasztással történő kötése tartja össze. A csősínek méretre készültek mindennemű előre gyártott alkatrész felhasználása nélkül és úgy az alsó, mint a felső csőszín szinte minden esetben egyedi kialakítású. A súlycsökkenés érdekében a felső sín teljes hosszában üreges – kivéve azokat a részeket ahol a távcsőszerelék tartókockái vannak bedolgozva. A tölténykamrák hüvelykitolókkal vannak ellátva. A célgömb nem állítható, a felső csősínbe szilárdan van bedolgozva. A nézőke oldalirányban és magasságilag is állítható.

Az agyat Hriňován készítette Ján Cerovský mester. Minőségi török diófából készült, bajor típusú agyazás enyhén disznóhátas kiképzéssel. A pofadék nagyon elegánsan van megoldva, és kényelmes célzást tesz lehetővé. Az agyazás felületi kezelése a fegyvernek nagyon exkluzív formát kölcsönöz. Az agy pisztolyfogású és úgy a formája, mint a kivitelezése is egyedi. Az agyazás és az előagy azon részei melyekkel a kéz is érintkezik halpikkely mintás faragással vannak csúszásmentesítve. A visszarúgó erő mérséklésére a kemény de rugalmas gumi támaszték szolgál.
Az előagy előre haladva szélesedik és a csöveket részletesen oldalról is takarja. Erre azért volt szükség, hogy minimalizálja a sudár csövek és a kéz találkozását. Az agyban egy 4 töltény befogadására alkalmas fém kazetta van elhelyezve, és ehhez van erősítve a puskaszíj tartója is. Az első puskaszíjtartó az alsó csősínen keresztül a felső csősínhez is hozzá van csavarozva. Ennek biztonsági oka van – nehogy kiszakadjon a puskaszíjtartó a vékony alsó néhány mm vastag csősínből, ami jobbik esetben a fegyver vagy a célzó optika sérüléséhez vezethet vagy a rosszabbik esetben tragédiába torkolló balesetet is okozhat.

Fegyvert a losonci (Lučenec) Róbert KOVAČIK vésetei díszítik. A lakatrendszer bal oldali része gravírozott jávorszarvasokkal van díszítve, míg a jobb oldalon egy jávorbikával harcoló medve látható. A zártest alsó részét egy kanadai lúd repképe díszíti, mely plasztikus gravírozás folytatódik az előagy fém részein is. Mivel a fegyverhez megmaradtak és használhatóak a sörétes csövek is, a sörétes csövek előagyára plasztikus gravírozással készített vadkacsák kerültek. A fegyveren megtalálható a tulajdonos arannyal berakott monogramja. A baszkül és felső csősín – beleértve a suhli céltávcsőszerelék rögzítőkockáit is angol arabeszkokkal van gravírozva. A pisztolyfogású agy markolata egy támadó medve plasztikus vésetét kapta. Az elsütőbillentyűk (ravaszok) aranyozottak. Gazdag díszítést kapott a csőbilincs is beleértve azokat a részeket, ahol a csőbilincs kapcsolódik a csövekkel.


A fegyver FEDERAL márkájú 19, 4 grammos (300 grain) palástos lőszerrel volt tesztelve. A lőszer lövedéke 573 m/s sebességgel hagyja el a csövet. A lövedék átmérője (11, 4 mm) még akkor is tiszteletet vált ki az emberben, ha tudja, hogy egy viszonylag lassú - nagy külballisztikai görbéjű lövedékről van szó. Az első, amire kíváncsiak voltunk a fegyver visszarúgása. Mindjárt az első lövések megmutatták, hogy a hátralökéseket könnyen el lehet viselni. Nagyon hasonlítottak egy 8x57 JS kaliber 12, 7 g-os kilőtt golyójának a visszarúgásához. Azt egyértelműen állíthatom, hogy a tesztelt fegyver. 45-70 Gov lövedéke kilövésnél kevésbé lökte hátra a puskát, mint az én  9, 3x74R lőszerrel dolgozó hasonló súlyú golyós bockom. Meopta 4x32 céltávcsövet használtunk és 60 m távolságra lőttünk, ami egy átlagos lövési távolság a disznóhajtásokon. A fegyver egy homokkal megtöltött zsákra volt fektetve és széken ülve tettünk lövéseket. Minden esetben lőttük úgy a jobb, mint a bal csővel is és utána hagytuk a csöveket kihűlni. Mindegyik csőből 5 lövést adtunk le, összesen tehát 10-et. Az eredmény egy 5 cm átmérőjű kör lett, amely körben megtaláltuk mind a 10 becsapódási nyílást. Annak ellenére, hogy a fegyver kissé robosztusként hatott a kezelése kellemesen könnyűnek bizonyult.

Miután a fegyvert kézbe vesszük már az első ránézésre látszik, hogy egy exkluzív puskával állunk szemben, ami nem éppen egy nehéz terepen való mindennapi használatra készült. Ünnepi vadászatokra lett konstruálva ahol méltóképpen reprezentálja majd úgy a tulajdonosát, mint a vadásztatót. Egyértelmű, hogy nem egy szerény a többi között megbúvó vadászpuskáról van szó. Hogy ez így legyen, erről gondoskodott a három mester – a fegyvermester, a gravírozó mester és az agyat készítő és azt faragványokkal díszítő mester.

A fegyver műszaki adatai:

Fegyver fajtája:            golyós duplapuska
Gyártó:                          Puškárstvo Krutý Malženice
Kaliber:                        .45-70 Gov / .45-70 Gov
Fegyver hossza:          1050 mm
Csövek hossza :          600mm
A csövek súlya :           1400 g
Fegyver súlya:              3350 g  céltávcső nélkül


Takács Frigyes
Vadászati Információs Adatbázis
www.vadászat.sk

foto  - Puškárstvo Krutý


 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Fegyverek
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Fegyverek:

.45/70Gov + .45/70Gov + .22 Hornet kaliberű - Krutý golyós drilling Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Fegyverek

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.050 másodperc