[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Természetvédelem: A FIATAL BAGLYOK KÉRIK, HOGY LEGYÜNK HOZZÁJUK TÜRELMESEK!
Dátum: 2008. 07. 23. Szerző: taki

TermészetvédelemEgyre szaporodnak a természetvédelem szervei felé tett - ingerült hangnemű telefonhívások. Az emberek ingerlékenységének gyakori okai azok a baglyok, amelyek a városok és falvak beépített területein élnek. A leggyakoribb fajok közé  tartozik az erdei fülesbagoly (Asia otus), egy gyönyörű közép nagyságú bagoly. A madár fején a tollazat két jól látható fülekre hasonlító díszítést alkot.  A fiatal baglyok ezekben a napokban már tudnak repülni, de még mindig a szülők etetik őket és az élelemért intenzív hanggal jelentkeznek, mely hang sok ember számára kellemetlen és zavaró.


Michal Noga
a Szlovák Ragadozómadár Védelmi Társulás tagja elmondta: „A fiatal baglyok intenzív sírását gyakran egész éjjel hallani. Abban az esetben, ha a fészkük közvetlen az emberek közelében van, a fiatal madarak fáradhatatlan kiabálása valóban válthat ki zavaró hatásokat. Pár hét elteltével viszont a madarak elhagyják a fészket és a helyzet egy csapásra megváltozik”.

A természetvédelem már találkozott olyan esetekkel is amikor az érintett személyek különböző erőszakos cselekedetekkel próbáltak meg a helyzeten változtatni. Például légfegyverrel ölték meg az élelemért könyörgő fiókákat. Szükséges megjegyezni, hogy az ilyen és ehhez hasonló megoldások nem emberekhez méltoak, törvényellenesek és büntető jogi következményekkel járnak!

Az erdei fülesbagoly az emberi türelmet és megértést azzal hálálja meg, hogy a környezetünkben vadássza a rágcsálókat. Az erdei fülesbaglyok leggyakoribb zsákmányállatai az egerek és patkányok, melyekből az emberi településeken több van mint sok.    

Amennyiben a baglyok jelenléte valóban elviselhetetlen – létezik megoldás. Az erdei fülesbagoly ugyanis nem épít fészket, hanem elfoglalja a varjúfélék (varjak, szarkák) fészkeit. A fészkelési időszak végeztével elég eltávolítani a fészküket és áthelyezni azt a lakott területtől távolabbra, ahol majd a fészkelő baglyok biztonságosan felnevelhetik a fiatalokat. Az ilyen manipulációk viszont hozzáértést igényelnek és engedély kötelesek! Aki erre adná a fejét kérjük lépjen kapcsolatba valamelyik természetvédő szervezettel vagy az állami természetvédelemmel még azelőtt, hogy a gyakorlatban végrehajtaná az ötletét.


További információk kaphatók:

Michal Noga
, Ochrana dravcov na Slovensku, 0911 339 193
Marek Brinzík, Ochrana dravcov na Slovensku, 0904 307 946  

Magyar szöveg: TAKÁCS Frigyes
Foto: Stanislav HARVANČÍK

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Természetvédelem
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Természetvédelem:

A FIATAL BAGLYOK KÉRIK, HOGY LEGYÜNK HOZZÁJUK TÜRELMESEK! Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

TermészetvédelemAll logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.055 másodperc