[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

aktuális hírek: Országos Vadásznapok Lenti – Lendva, 2008. augusztus 30.
Dátum: 2008. 09. 3. Szerző: taki

kamaraHa valaki - legyen az illető vadász, erdész,  természetbarát vagy egyszerű érdeklődő - kihasználva a gyönyörű nyárvégi időjárást és volán mögé ülve a kocsija kormányát egy nyugat-dunántúli kisváros irányába forgatta, egy élménydús napnak lehetett a részese.

Már a zalai erdők ölelésében elterülő kicsiny, de rendezett zalai falvakon történő átutazás is gazdag látványosságot jelenthetett. Az igazi élménnyel a festői kisváros, Lenti szolgált számukra.A történelmi várban és közvetlen környezetében került megrendezésre az idei Országos Vadásznap, mely egyben az idei vadászévad nyitó rendezvénye is volt és nagyon sok látogatót vonzott. Már a hivatalos programkezdés előtt, hosszú kocsisorok kígyóztak és soroltak be a rendezők által biztosított hatalmas befogadóképességű parkolóhelyekre.
A program 9.30 órakor a Hubertus-misével kezdődött aminek a helyszíne a vár korabeli lovagterme volt. A szertartást a Baranyai Kürtegyüttes közreműködésével Tüske József esperes és Kálinger Roland plébános celebrálta.A Zala megyében elejtett két eredeti világrekorder trófea bemutatásával méltóan  adózott a helyszín, a megyei vadgazdálkodók szakmai ismeretének és vadgazdálkodási tevékenységük világszínvonalú eredményességének. Senkinek nem lehettek kétségei afelől, hogy a hazai, kiemelkedő minőséget biztosító szarvasgazdálkodási körzetek közül  a „Gímtrófeák rekordhalmozó földjén” van szerencsénk ünnepelni.
Ez önmagában is megadta az áhítatott, melyet a mise celebrálása csak tetézett. Sajnos azonban a belső terem befogadóképessége szűkösnek bizonyult, így sokan rekedtek  az ajtón kívül és kihangosítás hiányában semmit vagy csak keveset hallottak a miséből.

Miközben a szertartás folyt, a kívül rekedtek nagy része az igen gazdag választékot és kitűnő minőséget felvonultató kereskedők és kézműves utcasor portékáit mustrálta illetve megtekinthette a gépbemutatót, valamint a hullott gímagancs kiállítást.. Ez utóbbiban nagy számmal láthattunk, ritka, rendellenes képzésű, abnormis agancsokat is. Külön érdekesség, hogy a bemutatott kollekció minden darabja egy személy, egy nagyon lelkes hivatásos vadász gyűjtéséből származik. A főzőversenyen részt vevő helyi illetőségű vadásztársaságok sátrainál is találkozhattunk figyelemre méltó trófeákkal és hullott agancsokkal.
A Hubertus-mise után, térzenével egybekötött huszárbevonulóval kezdetét vette az Országos Vadásznapok  hivatalos megnyitója. Az eredetileg tervezett Gráf József agrárminiszter helyett (aki ugyanebben az időpontban az „Almacsatát” próbálta  Vásárosnaményban levezényelni) a vadásznapot Benedek Fülöp az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke nyitotta meg.
Benedek Fülöp  beszédében kifejtette, hogy a vadásznapok célja többek között az, hogy a szélesebb néprétegekkel is megismertesse és elfogadtassa a vadvédelem, a vadgazdálkodás működtetése terén és a vadászat gyakorlása során a vadászokra háruló feladatokat. Ma Magyarországon mintegy 50 ezer aktív sportvadász van, akiknek tevékenységét további 10 ezer hivatásos vadász szakmai munkája segíti. A vadászati ágazat évente 30 ezer bérvadásznak biztosít vadászati lehetőségeket és mintegy 16-18 milliárd Ft árbevétel mellett csak csekély ágazati eredményt produkál.
A megnyitót követően az új vadászok „avatása”, fogadalomtétele következett, majd vadgazdálkodási területen elért eredmények elismerései, kitüntetések és versenydíjak átadására került sor.


A várban a vadászati témával foglalkozó alkotóművészek kiállításának megnyitója következett. Jó volt látni, hogy a témában alkotó művészek sok művészeti ágon bizonyították tehetségüket. Találkoztunk itt kitűnő, különböző stílusban készült olajfestményekkel, természetfotókkal, fa- és csontfaragásokkal, goblein képekkel - a szomszédos Szlovéniából származó vadászati témájú porcelán étkészletekkel valamint művészi értékű vadászékszerekkel.
Ezt követően a szabadtéri programok vették át a főszerepet. Volt ott koronglövő verseny, vadászkutya szépségverseny, zalai csikósok lovasbemutatója és közben íjász és solymászbemutatók kötötték le a közben hatalmasra duzzadt érdeklődő tömeg figyelmét.A lelki táplálék után pedig a testet is lehetett kényeztetni! Finom nyárson sült vaddisznósüldő, grillezett csirke, ízletes vadpörkölt és egyéb jobbnál-jobb étkek kínáltak gasztronómiai élvezeteket a látogatóknak.Akit nem várt a hazafelé úton a gépkocsi vezetése, vagy helyben lakott, az a vár méteres falai között rejtőző boros pincét is meglátogathatta és az ott talált nemes italokban nem csalódott.
A színpadon szolgáltatott élő zene hatására 20 óra után a hangulat a csúcspontjára hágott.
Szép és tartalmas rendezvény volt. Köszönjük a kedves vendéglátást a példás szervező munkát a zalai vadászoknak!  Köszönjük Lenti!

Az idei  bőgésben kívánunk minden zalai kollégának eredményes vadásztatást és sok  érmes bikát !

 
Kép és szöveg: Horváth Zoltán, erdésztechnikus, Magyarország

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: kamara
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
kamara:

Országos Vadásznapok Lenti – Lendva, 2008. augusztus 30. Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

kamara

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.060 másodperc