[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

ragadozómadarak: EGERÉSZÖLYV (buteo buteo) az ismeretlen ismerős
Dátum: 2008. 09. 21. Szerző: taki

ragadozómadarakEzzel a ragadozó madárral biztosan találkozott már közülünk mindenki. Elkísérnek bennünket minden vadászaton és a sétáinkon is – legyenek azok megejtve akár a sík vidékeken vagy a hegyeinkben. Sokan kányának is hívják, amely megnevezés téves. A tévedés eredete az egerészölyv cseh népi megnevezéséből „Káně lesní” vezethető le. Szlovákiában is élnek „kányák” de ezek a ragadozó madarak nem csak ránézésre hanem biológiájukban is könnyen megkülönböztethetőek az ölyvektől. Sajnos még napjainkban is sok vadász állítja, hogy a területük tele van kányákkal és az ölyvek jelenlétéről, mit sem tudnak.

Megkülönböztető jelek

Hogyan ismerjük fel az ölyveket ? Annak ellenére, hogy az erdőben fészkelnek, leggyakrabban a nyílt mezőgazdasági területeken a réteken és az utak mentén találkozunk velük. Üldögélnek a földeken, a fák kiálló ágain a póznákon és kitartóan lesik az egereket és egyéb kisrágcsálókat, akik az ölyv fő táplálékát képezik. Mint minden ragadozó madár az ölyv is óvatos. Ha embert lát közeledni, nem várja be inkább odébb száll. Ilyenkor megfigyelhetjük a széles szárnyait, amelyek öt ujjban végződnek és az ujjak teljes szárnyszélességben  szétnyílnak.A rövid farok repülés közben általában szétterjesztett és a vége legömbölyített. Nagyon szép madár. Hogy még a legapróbb kétséget is kizárja, hogy valójában róla van-e szó az elrugaszkodás után megszólal az elhúzott kiáltáshoz hasonlítható hívása, amelyet a legmegkapóbban a  „vijééé” szóval tudnám interpretálni. Az egerészölyvek színezése nagyon különböző és sokszínű.  Annak ellenére, hogy néha találkozunk teljesen világos tollazatú madarakkal a leggyakoribb színezésük a barna szín különböző tónusai, de a szárnyak alsó része és a has tájéka minden esetben világosabb. Ölyvek a vitorlázás mesterei. Hosszú ideig képesek körözni a levegőben az nélkül, hogy a szárnyaikat megmozdítanák. A fészkeiket a nagyobb fák koronáinak az elágazásaiban vagy a az erősebb oldalágakra építik. Ezek komoly építmények és a leggyakrabban egy ölyv párhoz több fészek is tartozik, amelyeket időnként cserélgetnek. Évente egyszer költ és kettőtől – öt fiókát is felnevel.

Az egerészölyv és a vad kapcsolata


Vadászati szemszögből gyakran elhangzik a kérdés, hogyan is van az egerészölyvvel és a vadállománnyal? Létezik egész sor tanulmány és tudományos kimutatás, hogy az egerészölyv nem okoz említésre méltó kárt a vadállományban. A solymászok is bizonyítják, hogy az egerészölyvet lehetetlen „megtanítani” apróvadra vadászni. Az egerészölyvek a legnagyobb érdeklődést a földigiliszták, a sáskák valamint a pockok és egerek irányába fejtették ki – miközben minden más vadat figyelmen kívül hagytak. Az egerészölyvek figyelmének az egerek és pockok iránti beméretezése okkor mutatkozik igazán meg, mikor valamelyik mezőgazdasági területen éppen csúcsosodik a pockok robbanásszerű szaporodása. Az ilyen terület annyira vonzza a környék egerészölyv állományát, hogy viszonylag kis helyen gyakran több tíz ölyvet is láthatunk. Amint megfogyatkozott az egerek és pockok száma a szóban forgó területről letűnnek az ölyvek is. Az is igaz, hogy a téli ínséges időben az egerészölyv felveszi a dögöt is.
 
Az ölyvek veszélyeztetése

Annak ellenére, hogy az egerészölyv ez egyik legnagyobb számban megtalálható ragadozó madarunk még nem jelenti azt, hogy semmi sem veszélyezteti őt és az ölyvek élete teljesen gond nélküli. Az ú.n  „halál-oszlopok” leggyakoribb áldozatai ők! A nem éppen legszerencsésebben kialakított 22 KV-os villamos vezetékek környékén évente több tíz (vagy száz)  áramütés következtében elhullott egerészölyv lelhető föl. Rendszeresen található fegyverrel megölt vagy megsebesített egerészölyv is, de nem ritka az ölyvek mérgezéses halála sem. Az utóbbi években nagy károkat okoznak az ölyvállományban az erős és egyre gyakoribb nyári viharok és erős széllökésekkel kísért zivatarok, melyek képesek az éves ölyvpopulációt a felére is csökkenteni. A viharok – széllökések által a fészkéből kiesett, a földön síró fiókákról a szüleik nem gondoskodnak többé és menthetetlenül elpusztulnak. Az olyan éveken, ha tavasszal kevés az egér vagy a mezei pocok, sok ölyv pár eleve le sem fészkel.  

Az egerészölyv az a ragadozó madár, aki remélhetőleg még sokáig kísérni fog bennünket a vadászterületi sétáinkon. Sose felejtsük el azt, hogy egy védett fajról van szó! A védelmére nem a természetvédők „mesterkedései” miatt került sor hanem azért, mert az egerészölyv jelentős része az ökoszisztémánknak.  Szerző: Michal Noga
Fényképek: Jozef Izakovič, Michal Noga
Magyar szöveg: Takács Frigyes 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: ragadozómadarak
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
ragadozómadarak:

RÉTISAS – A LEGNAGYOBB RAGADOZÓ MADARUNK Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

ragadozómadarak

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.047 másodperc