[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

aktuális hírek: ÉRTÉKES EMBER TÁVOZOTT KÖZÜLÜNK
Dátum: 2008. 10. 16. Szerző: Taki

Információ

Október 13-án utolsót dobbant a szíve id. Krázel Bélának. 87 évesen érte a halál. Id. Krázel Béla képviselte a 3. generációját a Krázelok híres erdész és vadász generációs ötösének. Szlovákia déli tájain mindenki ismerte Őt és mindenki csak kedvesen Béla bácsinak szólította.
Krázel Béla 1921. augusztus 27-én született Gímesen (Jelenec). Nagyapja és édesapja gróf Forgách gímesi birtokain voltak erdészek. Béla bácsi akkor élte a gyerekkorát mikor Gímesen rendszeresek voltak a nagy vadászatok és az ősei bábáskodásai alatt folytak a tribecsi muflon telepítések, mely vad Korzikáról volt behozva. A fiatal Krázel Béla gyerekkori napjai a vadászat és az akkurátus erdész élet jegyeiben teltek.


Gimnáziumi tanulmányait Aranyosmaróton (Zlaté Moravce) végezte, az erdész képesítést Žarnovicán (Zsarnócon) szerezte meg. Két év gímesi gyakorlat után elhagyta Gímest és 1948-ban a dél-szlovákiai Bakán vállalt pagonyerdészi beosztást, majd később a bősi (Gabčíkovo) erdészeti központ vezetője lett. Ebben a beosztásban tevékenykedett egészen a nyugdíjba vonulásáig.
Krázel Béla volt a kezdeményező a Duna mellett és annak elárasztott árterületein kitermelt fa, vízi úton való szállításának. Az Ő nevéhez fűződik
a Duna szlovákiai árterületein a szarvassal való vadgazdálkodás alapjainak  kidolgozása . Az 1965-ös dunai árvízkor Ő volt az egyik főszervezője a bajba jutott és fuldokló vad mentésének és a végrehajtásban is derekasan kivette a részét.
Mint a Szlovák Vadászszövetség tagja több éven át segítette a vadászszövetség Dunaszerdahely járási vadászati szakbizottságának a munkáját. Béla bácsi előadásaival hosszú ideig segítette úgy az újvadászok képzését, mint a vadászgazdák továbbképzését. Minden a vadászattal és erdészettel kapcsolatos témában nagyon széles látókörrel rendelkezett, de kedvencei a fegyver és lőszerismeret valamint a vadászati kultúra és vadászati hagyományok voltak. Mindig szívből beszélt a hallgatókhoz és előadásmódján lehetett érezni azt a természet és vad iránti lelkesedést, tiszteletet és szeretetet, amit még a tribecsi elődök ojtottak belé.
     Nem régen a Dunai Erdészeti Tanösvény megnyitóján Krázel Béla, mint tiszteletbeli vendég vett részt. Annak ellenére, hogy idős kora miatt már azt is megengedhette volna magának, hogy a király előtt is ülve marad, megható volt látni mikor az öreg úr a vadászkürtök hangjára felállt és botjára támaszkodva büszkén kihúzta magát. Ez volt Krázel Béla részéről annak az erdész és vadász hovatartozásnak az egyértelmű és büszke kimutatása, amit Ő az egész életében hirdetett.  
       A vadászatban végzett tevékenységéért a SzVSz részéről egy sor elismerésben és kitüntetésben részesült.
        Egy nagyon értékes ember távozott közülünk. Egy olyan ember aki a vadászati kultúra és etika megtartásának és fejlesztésének az érdekében mindnyájunknak sokat tudott adni abból a kincsből, amivel Ő rendelkezett.
       
Az elhunytól a végső búcsú ma, október 16-án lesz 15.00 órakor a bakai temetőben.

Béke poraira!
 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Információ
· Több hír: Taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Információ:

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÚJ MAGYARORSZÁGI VADÁSZVIZSGA TERVEZETRŐL Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

InformációAll logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.046 másodperc