[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Magasles: Március 25-én jelenik meg a MAGASLES áprilisi száma
Dátum: 2009. 03. 13. Szerző: taki

Sajtófigyelő
 
Március 25-én jelenik meg a

áprilisi száma


Tartalmából:


A legszebb kengyelkulcsos * Balkezesek figyelmébe  * Lyuk a tuson  * Vad és gépjármű ütközése * Megújult a FACE honlapja * Kaszó Kupa 2009 * Új környezetbarát lövedék * Távolságmérő újdonságok * Disznómustra * Tavaszi baklövések * Nehéz-e 100 disznót lőni egy évben? * A kalapról * Mit teszünk féltett ritkaságunk, a túzok védelmében? * A hónap tölténye / Disznóra is használható * Ki a kullancsot! ……


Vadászmozaik / Újrahonosított keselyűk az AlpokbanHullajtott agancsok


A legszebb kengyelkulcsos

Komlón készül

Balkezesek figyelmébe

Északi vadászkések

Lyuk a tuson

Új német vadászkönyv-sorozat

Vad és gépjármű ütközéseTömeges krokodilpusztulás Dél-Afrikában

Megvadult szótár

Vadászati szezonok világszerte

Megújult a FACE honlapja

Kaszó Kupa 2009Érzéketlen lespuska

Száz euró hiúz lábnyomokért

Új környezetbarát lövedék

Távolságmérő újdonságok

Németországban a vadak profitálnak a gazdaságélénkítő programból

Áprilisban vadászható

Kittenberger Kálmán Sajtódíj


Erdőn, mezőn / Kammermann Péter: DisznómustraA következő beszámolók valószínűleg minden vadászt érdekelnek. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan alakultak az elmúlt időszak vaddisznóterítékei; hol, milyen körülmények között sikerült ezeket az eredményeket elérni. Ugyanakkor arra is választ kerestünk, a gazdasági válság miként befolyásolhatja a vadásztatók tevékenységét.Halmágyi Takács István: Tavaszi baklövések
Az őz szinte minden vadászterületen megtalálható, így sok olyan vadásznak is megadja a trófeás vadra való vadászat örömét, akinek nem jut ki a szarvasbikából. Ráadásul április közepétől egészen szeptember végéig lőhető, tehát négy és fél olyan hónapon át vadászhatunk rá, mikor más trófeás nagyvad nemigen kerülhet terítékre. Vadászata igen változatos. A kora tavaszi bakcserkelés, a nyár közepi hívás, a bőgés közben váratlanul előbukkanó kívánatos bak más-más vadászélményt kínál, ugyanúgy, ahogy az alföldi bakvadászat és az erdős-hegyes terepen való bakűzés is teljesen különbözik egymástól.Dabronaki Sándor: Nehéz-e 100 disznót lőni egy évben?


Azoknak a vadászati írásoknak az olvasása közben, melyekben a vadászat „mércéje” a lőtt vad darabszáma, illetve néha elképesztő az elejtett vad száma, mindig „összerakhatatlan” gondolatok vetődnek fel bennem. Ilyen volt a Magaslesben Kovács László: 100 disznó című cikke is.


Katona Károly: Okokat keresveMind többet hallunk a tragikusabbnál tragikusabb vadászbalesetekről. Sokféle okfejtést olvastam és hallottam már az esetekkel kapcsolatosan, de valamennyi kevés jelentőséget tulajdonított az alkalmatlan eszközöknek.
Röviden / Halmágyi Takács István: A kalapról


Vadászember fejére egész évben kalap való. Télen a hideg, nyáron a meleg, ősszel az eső ellen. Hibát követ el az, aki ezt az aranyszabályt megszegi. Ahogy nagyapáink mondták: „Csak üres fazékra nem tesznek fedőt”.


Halmágyi Takács István: Szerintem...
...mint cseppben a tenger, úgy tükröződik a mai Magyarország általános gazdasági és erkölcsi válsága a vadászatban is. Ennek számtalan jele közül most a vadászati árakon, ár-érték arányokon töprengenék el. Bár a vadászathoz némi szerencse is szükségeltetik, Európa boldogabbik (nyugati) felében az árak és a szolgáltatások színvonala, a megalapozottan remélhető zsákmány minősége között meglehetősen szoros összefüggés van. Lényegében hasonló a helyzet Észak-Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Afrika egyes államaiban is. A Lajtától Vlagyivosztokig, Murmanszktól Hararéig tartó Vadkeleten és Vaddélen azonban egészen más a helyzet. És sajnos ebbe az övezetbe kell sorolnom hazánkat is.Vendégoldal / Dr. Kalotás Zsolt: Mit teszünk féltett ritkaságunk, a túzok védelmében?Írásunknak többféle aktualitása is van. Az egyik természetesen az április, hiszen ekkor van az egyik leglátványosabb természeti csodánknak, a túzokdürgésnek az időszaka. Cikkünk második aktualitása az, hogy 35 éve a természetvédők és a vadászok eredményes együttműködésének gyümölcseként létrejött a Dévaványai Túzoktelep, melyet a hazai túzokvédelem első állomásának tekintünk, és amelynek elsődleges feladata a veszélyeztetett túzokfészekaljakból a tojások mentése, keltetése, majd a kikelt túzokcsibék felnevelése, visszavadítása.
Takács Szabolcs: Fontos programok / Az expozíciós programokról
Aki valaha már kézbe vett egy digitális fényképezőgépet, tapasztalhatta, hogy a gyártó általában sok expozíciós programot zsúfol bele. Ezek növelik az eladhatóságot – és néha még a használhatóságot is.
foto.jpg
Lőpor / Kovács László: A hónap puskája / Xántus János puskája
A műkedvelő vadászfegyver-történészek egyszerű helyzetben vannak, ha saját koruk nagyjainak kedvenc puskáiról szeretnének tudni. A közelmúlt sem okozhat különösebb gondot. Igen ám, de ahogy visszafelé haladunk az időben, egyre nehezebb hitelt érdemlő adatokra bukkanni azzal kapcsolatban, hogy ez vagy az a neves magyar nimród voltaképpen milyen vadászfegyvert birtokolt. Különösen, ha már emberöltők teltek el halála óta, s maga sem jegyezte fel, hogy mivel zsákmányolt, legfeljebb azt: hogyan.
Kovács László: A hónap tölténye / Disznóra is használható
Internetes szörfözés közben akadtam rá arra a vadonatúj munícióra, amelyet – úgy vélem – érdemes kedves olvasóinknak is megismerniük. Az idén hatvanesztendős amerikai Hornady cég honlapján található az a videofilm, ahol az USA két nagy vadászfegyver-szakíró ásza, Craig Boddington és Wayne Van Zoll közösen mutatják be a tölténygyár legutóbbi fejlesztését, a .338 Marlin Expresst (8,6×49R). Felettébb dicsérik, sok jót és szépet állítanak róla, s – utánanézve az adatoknak – mindenben igazuk van.
hotolt.jpg

Dr. Vadász / Dr. Tóth Zsigmond: Ki a kullancsot!
Magyarországon a köztudatban a babesiosis az állatok betegsége, pedig e gyűjtőnév alatt mintegy százféle kórokozó által előidézett betegséget értünk. Így mi, emberek is szenvedhetünk a babesiosis valamelyik formájában, melyet ilyenkor humán babesiosisnak nevezünk.Vadászpiac


Börze


Kedvezménykuponok


Előzetes / Májusi számunkból...


Terjesztő partnereink


 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.054 másodperc