[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Magasles: Április 23-án jelenik meg a MAGASLES májusi száma
Dátum: 2009. 04. 10. Szerző: taki

Sajtófigyelő
 
Április 23-án jelenik meg a

májusi száma


Tartalmából:


A bakok és a piacok titkai * Szabadon és kertben * Puskák és madarak – FeHoVa 2009 * Diana úgy akarta * Öt nap, öt medve * Sajátos trófeabehozatali gyakorlat * A vadásszá avatás * Marlin Modell 1895 SBL * Vállszaggató kaliber * Reakció Halmágyi Takács István írására  .....Erdőn, mezőn / A bakok és a piacok titkaiKisebb őzagancsokra és kisebb bevételekre számítanak a vadgazdálkodók idén. A bakvadászati idény előtt mindenki gyenge agancsminőségről és csökkenő bérvadászati keresletről számolt be. Persze, hogy mi van a barka alatt, és mekkora súly van a csontban, az csak az első lelövések után derül ki. De csodákra senki nem számít.
Márok Tamás: Szabadon és kertbenKaposvár és Sásd között, Somogy és Baranya határán található az a festői terület, amely a történelmi Szkíta Aranyszarvas Vadásztársaság nevet viseli. A dunántúli dombokon, a Zselicségben változatos erdők élnek. Az akácosokat és tölgyeseket néhol fenyvesek színezik, a völgyek alján nádasokkal szegélyezett vízfolyások. A hétezer hektáros szabad területen a hagyományos nagyvadfajok, a gímszarvas, a vaddisznó és az őz mellett jelentős mennyiségű apróvad is található, elsősorban fácán, a völgyek tavain pedig vadkacsák.
Vadászmozaik / Puskák és madarak – FeHoVa 2009Browning Modell MaxusNégy nap a vadászokért – IWA 2009

A Nürnbergi IWA a világ legnagyobb vadászati kiállításainak egyike. Több ezer kiállító kínálja portékáit, fegyvereket, lőszereket, távcsöveket, kiegészítőket. Ellentétben a FeHoVával, itt  vásárolni nem igazán lehet, inkább csak rácsodálkozni az újdonságokra. Mi is ezt tettük. Íme egy kis ízelítő!

Diana úgy akarta

A hódok visszatérnek

Egyszerűen nagyszerű!

Minden idők legjobb tíz golyós vadászpuskája

Cseh gavallérgolyós

Májusban vadászható

John Wayne karabélya

Keresztapa nyírfajdoknak
Kuriózum / Halmágyi Takács István: Öt nap, öt medve
Medvékre tavasszal és ősszel szoktak vadászni. Tavasszal dús, téli bundájuk miatt, ősszel pedig a párosodás időszaka okán, mert ilyenkor könnyebb puskavégre kapni a kapitális, öreg kanokat. Sajnos a tavaszi medvevadászatot több helyen megtiltották, de Kanada British Columbia tartományában szerencsére még nem. Mi ott jártunk tavaly, és öt nap alatt öt medvét ejtettünk el.Sajátos trófeabehozatali gyakorlat

Egyre több magyar vadász jut el külföldre vadászni, így egyre több külföldi trófeát hoznak be hazánkba. Ugyanakkor a trófeabehozatali szabályok uniós tagországgá válásunkkal sokat szigorodtak. De a világjáró vadászok lassan megtanulták, hogy utazás előtt tájékozódniuk kell és jó előre megszerezni a szükséges engedélyeket. De aki kellő információk alapján akar trófeát behozni, azt is érhetik meglepetések...Vadászetika / Balogh János: A vadásszá avatásSokadmagammal állok az egyik alföldi társaság vadászházának udvarán, arra várva, hogy a vadászmester a vadászrész kiosztását követően bejelentse az új vadásztársasági tag első vadjának elejtését – és egyúttal az avatási ceremónia kezdetét.

Vadásztarisznya / Márok Tamás: Távcsövek, tévhitek


Amikor az ember hazatér egy olyan nagy kiállításról, mint amilyen például a FeHoVa, átgondolja a kavalkádot, amit ott, a helyszínen nem is tud átlátni. Távcsőből is nagy volt a kínálat, régi és új márkákat egyaránt láthattunk, s ez serkentett arra, hogy elővegyem régi jegyzeteimet, amelyeket néhány éve a Swarovski gyárban tett látogatásunkkor készítettem. s újból fölhívjam a figyelmet néhány érdekességre és pár tévhitre.Vendégoldal / Takács Szabolcs: A szép képért / A felbontás
Az előző részekben átnéztük a fényképezés alapjait, de a finombeállításokkal még nem foglalkoztunk. Értem ez alatt a kép felbontását vagy tömörítési arányát, a színmélységet vagy a fehéregyensúlyt.
Lőpor / Kovács László: A hónap puskája / Kiváló karabély: Marlin Modell 1895 SBLA .45-70 Government (11,6×53R) jelzésű lőszert az USA fegyveres erőinél rendszeresítették 1873-ban. Olyannyira jól sikerült, hogy mind a mai napig nem csupán létezik, de a legkedveltebb nagyvadas muníciók sorába tartozik. Amikor a North Haven-i Marlin Firearms Company megjelent az első ehhez készített kengyelkulcsos ismétlővel, a Modell 1881-essel, egyből óriási sikert aratott.


Kovács László: A hónap tölténye / Vállszaggató kaliberÖrvendetes tény, hogy egyre több magyar jut el Afrikába. Aki megelégszik a káprázatos formavilágú szarvakat viselő antilopok és gazellák elejtésével, annak ritkán lehet szüksége .30-06 Springfieldnél vagy maximum .300 Winchester Magnum kalibernél erősebb töltényre. Kevés kivétel erősíti a szabályt. Noha azoknál is megteszi ez a két közkedvelt kaliber, de az ideálisat alighanem a 9,3×62, a 9,3×64 Brenneke, a 9,3×74R, a .375 Holland & Holland Magnum jelenti. Tehát a nagy kaliberek alsó széle, kategóriája.
hotolt.jpg


Múltidéző / A világhírű Tótmegyer – ma / Reakció Halmágyi Takács István írására

Az egyik kedvenc vadászati folyóiratomban, a Magasles márciusi számában a fenti, sokat mondó cím ragadta meg a figyelmemet. Az írás – amint az a címéből is kiderült – azoknak az olvasóknak készült bemutatni Tótmegyert (szlovák nevén Palárikovót), akik egyéb híján sajnos már csak hírből ismerhetik ezt a vadászberkekben valaha fogalomnak számító helyet és annak vadászati emlékeit.


Vadászpiac


Börze


Kedvezménykuponok


Előzetes / Júniusi számunkból...


Terjesztő partnereink


 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.050 másodperc