[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Magasles: Május 26-án jelenik meg a MAGASLES júniusi száma
Dátum: 2009. 05. 12. Szerző: taki

Sajtófigyelő
 
Május 26-án jelenik meg a

júniusi száma


Tartalmából:


Vadásznapok Léván * Vaddisznó – rendőrségi felügyelettel * Őzbakokról egyet s mást * Kóbor jószágok * : Szárnyas világpolgár * Fotózzunk tudatosan! * Fegyverrel külföldre * Röviden a fegyvertokokról * A hónap puskája / CZ Modell 453 Lux * Hajszálon múlt! / Eltérült lövedékek * A hónap tölténye / Kincs, ami nincs * Nyakunkon a „kéknyelv”! ………


Vadászmozaik / Nagy bak Földeákról

Érdekes trófea

Beretta sörétes

Terepszínű Sauer golyósok

Silva fejlámpa

Zeiss keresőtávcsövek

Blaser + Norma

Triple Grand Slam magyar vadásznak!

Zeiss kompakt pont

A vadászat élénkíti a gazdaságotDr. Kiss László: Vadásznapok LévánTizennegyedszer szólaltak meg március 28-án a Lévai Druzba Kultúrközpont színház- és előadótermében a vadászkürtök, hogy kezdetét vehesse a már tradicionálissá vált nemzetközi szakmai konferencia, melynek programja „A fenntartható vadászat és annak irányítása” címet viselte.
Obama kontra Bush

A maják után szabadon

Irreális vadászati tarifaemelés Etiópiában

Vadászható lesz az ausztráliai óriáskrokodil?

Újra otthon

Csak tisztán!

Júniusban vadászható

Medvebajok Európa-szerte

Vízimadarak állománynövekedése

Vaddisznó – rendőrségi felügyelettel

Minox keresőtávcsövekErdőn, mezőn / Márok Tamás: Őzbakokról egyet s mást

Hatalmas őzagancs a bizottság előtt, a digitális mérleg 800 gramm fölötti nagykoponyás súlyt jelez. A tapasztalt főbíráló megfordítja a trófeát, a fogait vizsgálja és a porcokat. Ujjbegyével megsimítja a koponyavarratokat, végül kimondja az ítéletet: 6 éves. A többiek bólintanak. A színre azonban csak egy pontot kap az agancs a lehetséges négyből, és az ágvégei is messze vannak a kívánatos hegyestől és fényes fehértől. Itt-ott fehér foltok mutatják az éppen csak levetett háncs nyomát, máshol meg jól látszik a rászáradt vér.


Márok Tamás: Kóbor jószágok

Jó pár éve, egy fényes nyári napon könyvkiadó barátom, Dénes István vendégeskedett nálunk egy bakra. Súlyos bokatörésből lábadozott (szó szerint), még nehezen mozgott, és csak keveset tudott gyalogolni. Hivatásos vadászunk Nivájával indultunk útnak délután, azzal a gondolattal, hogy majd hívni próbálunk itt-ott. Én ültem hátul az autóban. Egy lankás, ligetes völgybe kanyarogtunk le épp, amikor váratlanul egy nagy, németjuhász-forma kutya jött velünk szembe.
 Puska nélkül / Bérczes János: Szárnyas világpolgár
A héja vagy galambász héja (Accipiter gentilis) hazánkban az egyik legelterjedtebb solymászmadár. Néhai solymásztársunk, Lelovich György meghatározása nagyon is illik rá: „a héja világpolgár”. E ragadozómadár élőhelye ugyanis Észak- és Dél-Amerika, Afrika, Európa, Ázsia és Ausztrália, valamint a hozzájuk tartozó szigetek egy része.Vendégoldal / Takács Szabolcs: Fotózzunk tudatosan!
Gondolom, nem kell bemutatnom a vendégségben kezünkbe nyomott családi fényképek garmadát, melyeken vagy Pistike fél feje lóg ki a képből, vagy a balatoni vitorlás alatt dől el a vízszintes tó horizontja, felvetve a gondolatot a szemlélőben, hogy ezek a Kovácsék nem is a Balatonon nyaraltak, hanem valami vízesés közelében.
Kuriózum / Halmágyi Takács István: Fegyverrel külföldre
A gazdasági válság ellenére sokan indulnak külföldre vadászni. Indulás előtt azonban figyelembe kell venni, hogy a fegyver különleges poggyásznak számít, és aki nem tartja be az idevonatkozó speciális szabályokat, az pórul jár.Vadásztarisznya / Halmágyi Takács István: Röviden a fegyvertokokról

Akinek vadászfegyvere van, az használaton kívül fegyverszekrényben tárolja, szállításhoz pedig fegyvertokot használ. Fegyvertokból azonban nagy a kínálat, nem mindegy, milyet vásárol magának az ember.

Lőpor / Kovács László: A hónap puskája / CZ Modell 453 LuxAlighanem a világ legelterjedtebb lőszere az ún. .22 Long Rifle (5,6×15R). Peremgyújtásos, aránylag csekély teljesítményű muníció, amelynek konstruálása még az 1800-as esztendőkre nyúlik vissza. Ilyen lőszerrel üzemeltek a levente- és később az MHSZ kispuskák, és üzemelnek ma is a vadőri szolgálati fegyverek.
hopuska.jpg


Kovács László: Hajszálon múlt! / Eltérült lövedékek


Zihálva igyekeztem felfelé a dombon. Valami meredek vadcsapáson osontam egyre magasabbra a terebélyes bokrok, magasra nőtt, sűrű aljnövényzet között. Kezemben egy csőre töltött, s persze bebiztosított, kölcsön .22-250 Remington kaliberű tolózárast szorongattam. Óvatosan próbáltam annak a helynek a közelébe jutni, ahol kísérőm megpillantotta a silány agancsú kis bakot. Kovács László: A hónap tölténye / Kincs, ami nincs

A háborút elvesztettük. Jelen esetben: az első világháborút. Bár kétségkívül minden fontos csatározásból vesztesen kerültünk ki 1526 óta. Egyet sem nyertünk meg, ami – sajnos! – nyomot hagyott népünk lelkületén is. Nem hiszem, hogy van még egy ország a Földön, ahol elbukott háborúkat, forradalmakat ünnepelnének ilyen lelkesen.


Dr. Vadász / Dr. Tóth Zsigmond: Nyakunkon a „kéknyelv”!


Tavaly szeptemberben Észak-Magyarországon egy Franciaországból érkezett szarvasmarha szállítmányban kéknyelv (bluetongue) betegséget mutattak ki, s mikor a tulajdonos szintén Franciaországból származó, immár hosszabb ideje telephelyén tartott állatait is megvizsgálták, bebizonyosodott, hogy azok is hordozói a kórnak. Ezzel egyértelművé vált, hogy hazánk is fertőzött a kérődzőket támadó betegséggel.


Vadászpiac


Börze


Kedvezménykuponok


Előzetes / Júliusi számunkból...


Terjesztő partnereink
 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.048 másodperc