[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

aktuális hírek: ESEMÉNYEK ÉS PROGRAMOK A MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUMBAN 2009-BEN
Dátum: 2009. 05. 16. Szerző: taki

Információ

ESEMÉNYEK  ÉS  PROGRAMOK  A  MAGYAR  TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUMBAN  2009-BEN


A Magyar Természettudományi Múzeum 2009-ben, illeszkedve a nemzetközi Darwin Évhez, igyekszik kiállításai és közönségprogramjai révén Darwin és az evolúció jelentőségét bemutatni, tudományosan és egyúttal izgalmas módon.

Kiállítások:

Predátorok (március 18. – november 23.)
A Magyar Természettudományi Múzeum 2009-ben is egy saját készítésű, interaktív kiállítással készül. A Predátorok című című kiállítás látványelemekben és interaktív játékokban bővelkedik, célja, hogy közelebb hozza a ragadozók rejtélyes világát, és eloszlassa a bennünk élő tévhiteket, félelmeket. Az ismert és kevésbé ismert ragadozó életmódú fajok nem gyilkosok, elpusztítani való vérengző vadállatok, ahogy sokan gondolják, hanem lenyűgöző, az élővilág táplálékhálózatába szervesen illeszkedő és sokszínű élőlények.
A predátor és prédájának kapcsolata az élővilág egyik legvonzóbb és legbonyolultabb jelensége. Bámulatos a különféle technikák, taktikák és trükkök halmaza, amelyeket az állatok a zsákmányszerzés és a táplálékká válás elkerülése céljából alkalmaznak. Létrejöttük és tökéletesedésük, a részben már Charles Darwin által leírt, természetes szabályozó mechanizmusok, a szelekció, a létért való küzdelem és az azóta feltárt evolúciós folyamatok eredménye.
A négy darab, óriási, mozgó, interaktív ragadozómodell élethűen mutatja be az alkalmazott vadászati technikákat, de mellettük még legalább félszáz ragadozó és zsákmányszerzési tevékenységük ismerhető meg.

Fák, tájak, erdők (április 16. – június 29.) – természetfotó kiállítás
„A Fényecset Fotóklub Egyesület kiállításának témája ezúttal a FA, és egy kicsit bővebben az erdők, és tágabb értelemben tájak is, ha ott a FA játssza a főszerepet.
Tagjaink felfedező útjaik alkalmából, sok-sok érdekes dolgot találnak a természetben. A fa, mint növény kikerülhetetlen és kimeríthetetlen téma. A képekről visszaköszönő fa lehet magányos, sérült, őszi színekben tündöklő, zuzmarától roskadozó, és még ragaszthatnánk rá száz jelzőt, de neki nincs más dolga, mint otthont, termést és enyhülést jelentő árnyékot adni. A mi számunkra pedig esztétikai élményt nyújtani, hogy rendre újabb és újabb képeket készíthessünk róluk. Ezekből a képekből adunk át a közönségnek egy nagy szeletet. "
Zsila Sándor (elnök)

Wildlife Photographer of the Year 2008 (május 20. – augusztus 24.)
A BBC Wildlife Magazin és a Natural History Museum közös rendezésében megvalósuló természetfotó-verseny 40 évet meghaladó múltra tekint vissza. A szervezők célja, hogy a természetfotót a többi művészeti ággal azonos rangra emelve a Föld szépségét, élővilágának gazdagságát, sokszínűségét a lehető legnagyobb közönség számára bemutathassák. A kiemelkedő külföldi munkákat felvonultató eredeti kiállítási anyagban ismét köszönthetünk egy magyar fotóst, Máté Bencét, aki 2008-ban kiemelt dicséretben részesült az „Állatok viselkedése: madarak” kategóriában.


Találkozás a természettel – Az év természetfotósa 2009 (november 4. – december 7.)
A Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt) immár 16 éves múltra visszatekintő rangos megmérettetésének kiállítása. Az évente megrendezett verseny hazánk és Földünk természeti értékeinek, egyedülálló élővilágának megragadott ritka pillanatait mutatja be.
Események, programok:
Családi hétvégék a predátorok között:
A Predátorok című kiállítás ideje alatt (március 18. – november 23.) minden hónap egy hétvégéjén: április 4., június 6., szeptember 12., október 3.

A predátorok jegyében rendezett családi hétvégéken látogatóink személyesen találkozhatnak a téma szakérőivel; zoológusokkal, botanikusokkal. (Pl. a denevérek, a hüllők, a madarak, a rovarok és a macskafélék szakértőivel.) Amíg a felnőttek, nagyobb gyerekek beszélgetések, interaktív bemutatók során a legavatottabb szakemberektől értesülhetnek a legújabb kutatási eredményekről, elméletekről, a család fiatalabb tagjai kézműves foglalkozáson vehetnek részt.
A programokat filmvetítés egészíti ki. (a Természetfilm.hu és a National Geographic Channel filmjei szerepelnek)
A részvétel ingyenes.

Május 16-17.: Múzeumok Majálisa
A Magyar Természettudományi Múzeum idén is részt vesz a magyar múzeumi szcéna ismert seregszemléjén. A látogatók részt vehetnek az interaktív „létért folyó küzdelemben", illetve csatlakozhatnak a "denevérszabászathoz és bőregérkészítéshez".

Június 20.: Múzeumok Éjszakája
A hálózat csapdája, avagy az evolúció útvesztői
A Múzeumok Éjszakájára meghirdetett programjaink hagyományosan szervesen kapcsolódnak az intézményünkben aktuálisan látható kiállításokhoz, valamint a kiállításokban is megjelenített tudományos témákhoz, területekhez. Ez évben a ragadozó életmódot folytató állatokat bemutató kiállítás és a Darwin-év apropóján, a természetes szelekció, a létért való küzdelem és a vadászati- túlélési stratégiák körüli kérdéseket járjuk körbe.
Vadászati és túlélési stratégiák, valamint a létért folytatott küzdelem mozzanatai jelennek meg a programban. A látogatók szemtől szembe találkozhatnak a „híres nagy vadászokkal”, megtudhatják miként osztották fel a ragadozók a világot, és hogy vitte-e előre az evolúciót a ragadozó-préda közötti kapcsolat. Képet kaphatnak az egykor uralkodó tudományos elméletekről, hiedelmekről, és nem kerülhetik el, hogy a mai kutatók álláspontját, véleményét is meghallgassák mindezekről. Parázs vitákat hallgathatnak meg a régi és az új elméletek képviselői között az ősvilág ragadozóiról, az evolúcióról, a nagy kihalásokról. Végül, de nem utolsó sorban, megszerzett ismereteiket egy óriás Ki nevet a végén? (avagy az egyiknek sikerül, a másiknak nem...) társasjátékban kamatoztathatják.

S
zeptember 28. - október 4.: Állatok Hete – Állatok világnapja

November 6-7.: A Magyar Tudomány Napja - Tudományos Forgatag II.

November 6.:
Interaktív programok és rendhagyó múzeumi órák középiskolás és a felső tagozatos diákcsoportok számára. A programok segítségével az intézményünkben zajló DNS-vizsgálatokon alapuló kutatások és azok eredményeinek bemutatására kerül sor. (Növénytani, állattani kutatások, a váci múmiákon végzett vizsgálatok eredményei.)


November 7.: Tetten ért evolúció:

A felállított 10 standon előadások, interaktív bemutatók várják az érdeklődőket. Látogatóink az evolúciós és taxonómiai kutatások hazai szakembereit kérdezhetik kötetlen, interaktív formában az általuk vezetett, jelenleg is zajló kutatásokról.
A standokon a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói – az Állattár, a Növénytár, az Őslénytár, az Embertani tár, a Könyvtár munkatársai – és hazai kutatóintézetek, civil szervezetek szakemberei várják az érdeklődőket. 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Információ
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Információ:

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÚJ MAGYARORSZÁGI VADÁSZVIZSGA TERVEZETRŐL Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Információ

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.045 másodperc