[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Reg.híradó: „Ha Selmec hív .... „ - Az Országos Erdészeti Egyesület 140. vándorgyűlése
Dátum: 2009. 07. 18. Szerző: taki

regsprávy


2009. július 3. és 4-én, 109 év elteltével újra Selecbánya adott otthont az Országos Erdészeti Egyesület vándorgyűlésének. A népes összejövetel kiemelt programja a 200 éves erdészeti felsőoktatás ünneplése volt, aminek méltóbb helyet keresve sem találhattak volna a rendezők, mint amit Selmecbánya a világ felsőoktatásának a bölcsője kínált.


Több mint 700 egyesületi tag népesítette be a Szentháromság teret Selmecbányán. Az ünneplők között sok meghívott vendég  is volt úgy Magyarországról, mint Szlovákiából. A vendégek közt voltak magas rangú politikusok, de részvételével megtisztelte a rendezvényt több közjogi méltóság is. Ing. Tibor Lebocký a jelenlegi kormánypárt parlamenti képviselője a Szlovák Vadászszövetség elnöke, mint az Országos Erdészeti Egyesület több éves tagja vett részt az összejövetelen. Szlovákia részéről Ő volt az a rendező - „mindenes” akinek a személye volt a garancia arra, hogy a szlovák kormány és az államhatalmi szervek oldaláról mindent megkapjon a vándorgyűléshez, amire a sikeres lebonyolításhoz szüksége volt.  Így is történt.A szónokok közt egymást váltották a magyar és szlovák erdészeti szakemberek. Felszólaltak a jelenlegi erdészeti oktatás nagyjai és szót kapott Selmecbánya és Sopron polgármestere is.
A Szentháromság téri ünnepség záróaktusaként Dr. Pethő József az OEE elnöke, Haraszti Gyula és Tóth Gábor az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettesei a Zsámbéri házon felavatták azt a háromnyelvű táblát, mely a 200 éves erdészeti felsőoktatás bevezetésére és Henrich David Wilkens professzor emlékére állított a Vándorgyűlés. Az ünnepi nagygyűlés a szlovák énekkar és magyar erdészek „Ballag már a vén diák..” énekével zárult.A koradélután induló gazdag program 16 tanulmányi kirándulás lehetőségét biztosította a résztvevőknek. Az előre kijelölt tanulmányutak bevezették a látogatókat Selmecbánya rendkívül gazdag történelmi látványosságaiba. A lehetőségek közt szerepeltek a város történelmi épületei, múzeumai, a botanikus kert, a kálvária és még sok egyéb látványosság. Azok, akik vállalták az 1000 métert meghaladó (1009,2 m altitude) Sitnya hegy gyalogos megmászását az elfáradt turistát a hegytetőre érve egy kibontakozó zivatar ijesztgető villámai fogadták. Minden szerencsére az időjárás gyorsan meggondolta magát, de így is messze voltunk azoktól a tiszta légköri viszonyoktól, mikor naplemente után a Szitnya csúcsáról láthatóak az éjszakai Budapest fényei vagy a Magas Tátra még ebben az évszakban is hótól fehérlő csúcsai.


Az erdészeti egyesület délutáni nagygyűlését a Selmecbányához pár kilométerre található Szentantalon tartották. Eredetileg – parádésan előkészített ünnepélyes környezetben a kastélyudvarban volt tervezve a nagygyűlés, de mint később kiderült a Szitnyáról észlelt zivatar pont ezeket a terveket döntötte pocsolyába.


 A szervezők egy gyors változtatással az ünnepi gyűlés helyszínét áthelyezték abba a sátorba, ami az élelmezésünket és szórakoztatásunkat volt hivatva. Az ünnepi ülést Ing. Marian Číž a szentanali házigazdánk a Szlovák Erdészeti és Vadászati  Múzeum igazgatója nyitotta meg. Őt követte dr. Pethő József OEE elnök megnyitója majd sorban a többi felszólaló hol magyar hol pedig szlovák nyelven. Többször elhangzott, hogy annak ellenére, hogy 1900-ban volt utoljára ehhez hasonló összejövetel Selmecbányán a selmeci szellem azóta is kísért és a mai napig minden erdészt kötelez is. Mindkét nemzet politikusai és szakemberei egyetértettek abban, hogy naponta van mit merítenünk a közös történelmünkből és a szakmának komoly támaszt jelent az olyan elődök üzenete, mint Wágner Károly vagy Jozef Dekrét Matejovie (Matejovie Dekrét József). Többször elhangzott a magyar és szlovák erdészek együttműködésének a jelentősége is.A  progran részeként  külön blokkot alkotott az erdészetben és vadgazdálkodásban elért eredmények elismerése. Többek között a következő elismerések és emlékérmek lettek átadva:

Tiszteletbeli Tagsági Díszoklevelet kapott: Dr. Király Pál
Bedő Albert Emlékérem: Balsay Endre, Korbonski Bogdánné, Sipos Géza
Kaán Károly Emlékérem: Prof. Dr. Rónai Eugen – Szlovákiából és Dr. Czerny Károly, Kondor Endre
Kondor Endre a rangos elismerést részben a vadászati ágazatban szerzett kimagasló eredményeivel érdemelte ki.Szívbe markoló érzést váltott ki mindenkiből az elmúlt évben elhunyt erdész kollégák búcsúztatása. Az elhunytaktól a kopacska  monoton hangja vett örök búcsút és miután az utolsó búcsúztatott neve is elhangzott, mintegy vezényszóra kialudt a bányászmécses élet és halál közti kaput szimbolizáló lángja is. A teremben közben hallható volt a csend ……..Záróaktusként az Egyesület vándorzászlajára egy új szalag került és Kiss László az Ipolyerdő vezérigazgtója visszadta azt az egyesület elnökének, aki a zászló továbbadásával Káldy Józsefet a Mecseky  Erdészeti Zrt, vezérigazgatóját bízta meg a 2010-es 141. vándorgyűlés megrendezésével.A résztvevőket a pozsonyi Szőttes népi tánccsoport szórakoztatta, de Číž Marian a múzeum igazgatója egészen késő éjszakáig lehetővé tette a múzeum erdészeti és vadászati tárlatainak a meglátogatását is.
A vándorgyűlés másnap szakmai és kulturális programokkal folytatódott az Ipoly Erdő Zrt. területén és annak szervezésében.
Meggyőződésem, hogy egy ilyen nagyszerű ötlet minek eredményeként Selmecbánya és Szentantal adott otthont az Országos Erdészeti Egyesület 140. vándorgyűlésének nagy mértékben hozzájárult a magyar és a szlovák erdészek (és vadászok) barátságának és a jövőbeli együttműködésének a fejlesztéséhez.

Képek és szöveg: Takács Frigyes - Szlovákia

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: regsprávy
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
regsprávy:

A farkasok uralják a helyzetet Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

regsprávy

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.060 másodperc