[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

aktuális hírek: Újból látogatható az ILLÉS- KÚT
Dátum: 2009. 07. 19. Szerző: taki

regionális hírekMagyar Természettudományi Múzeum
Budapest, Ludovika tér 2-6.


Ezt a vízvevő helyet már a középkorban is ismerték, a később fölé épített kútházat az 1800-as évek elején Illés szobrával díszítették. A terület a város határán kívül esett, itt még  akkor nagy számban volt található az apróvad, rövidesen a pestiek kedvenc kirándulóhelye lett. Kedvelték az  Illés – kút kristálytiszta forrásvizét, a  kert  (ma Orczy – kert) közepén elterülő tavon pedig csónakáztak.A lenti szöveg olvasható a felújított Illés - kút kútházának falán található táblán:


Az  Illés–kút    -  ez  a középkor óta ismert, bővizű forrás -  a XVII. század végén kapta nevét a próféta napján idezarándokoló pesti szerbektől.   A híres helynek kijáró megkülönböztetett figyelem jele, hogy fölé, az 1795 és 1798 közötti esztendők valamelyikében díszes kútházat emeltetett a város.  Jórészt elbontották azonban az 1830-as évek derekán, az első magyar katonai nevelőintézet, a Ludovika  megalapítói.  Lassan kerek egy évszázada senki sem tudta immár a városban, hol is volt valaha”.

Ezt a vízvevő helyet már a középkorban is ismerték, a később fölé épített kútházat az 1800-as évek elején Illés szobrával díszítették. A terület a város határán kívül esett, itt még  akkor nagy számban volt található az apróvad, rövidesen a pestiek kedvenc kirándulóhelye lett. Kedvelték az  Illés – kút kristálytiszta forrásvizét, a  kert  (ma Orczy – kert) közepén elterülő tavon pedig csónakáztak.


Az Illés (Éliás)-kút valaha az egyik legjobb minőségi közkút volt Pesten.  A XVII. századtól a kút a magyarországi szerbek kultikus helye lett. Minden évben itt tartották az Illés napi (július 20.) szertartásokat (víz-szentelés). A kutat a Ludovika épületegyüttesének építésekor megszűntették, emlékét csak a közeli Illés utca őrizte meg.  Jelentős ásatások és kutatások nyomán a kilencvenes években került felújításra, azóta újból a görögkeleti szerb egyház egyik búcsújáró helye.


Juhász Sándor
 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: regionális hírek
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
regionális hírek:

GÖDÖLLŐI VADÁSZNAP Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

regionális hírek

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.046 másodperc