[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Magasles: Megjelent a 2010 janiári MAGASLES
Dátum: 2009. 12. 19. Szerző: taki

Sajtófigyelő
 
MEGJEMENT 
a

2010 januári számaVáltozunk !


2010-es első lapszámtól az újság mérete a korábbi B/5-ről A/4-re nő........


Erdőn, mezőn / Kovács Zsolt: Nyúlszemle
Érdekes, hogy a nyulakat még ma is sokan rágcsálóknak tartják. Ez talán onnan ered, hogy sokak könyvespolcának még ma is éke-dísze a „Nagy Brehm” eredeti vagy reprint kiadása, s abban bizony (igaz jó nyolcvan esztendeje) valóban még a rágcsálók közé sorolták a tapsifüleseket. Ám azóta megváltozott a rendszertan, s bizony a nyulakat kiemelték a pockok, egerek, mókusok és társaik közül. No de miért is? Hiszen morfológiai különbségek nem igazán vannak köztük! Vagy mégis?


Halmágyi Takács István: Az első nyúlstráfŐszintén szólva, nem mindig voltam lelkes barátja az apróvad vadászatának. Valahogy nem találtam rá az ízére. Nagyvadvadásznak tartottam magamat, és ha a sörétes puskával való vadászat jött szóba, fennkölt marhaságokat hordtam össze. Szerencsére nálam okosabb barátaim megkedveltették velem ezt a remek sportot. Azóta a vadkacsázás, a libázás, a fácánbokrászás vagy a nyúlhajtás ugyanolyan piros betűs napja vadásznaptáramnak, mint a bakszezon kezdete vagy a vaddisznóbúgás.
hti.jpg


Vadászmozaik / Halálpontos vadásztöltény

Európai ízlés szerint...

Sokadik darab

Az új Anschütz golyós

Túl sok a farkas Svájcban?

Új SCI chapter

Szétszedhető Winchester

Új FVM rendelet

Túlszaporodtak a szarvasok Észak-Dakotában

Ha támad az egér

Új Ruger kompakt golyós fegyver

Tehetős vadászoknak

Beretta újdonságok

Nem olcsó


Vendégoldal / Dr. Kalotás Zsolt: Az alig ismert hermelin
Meglepő, hogy aránylag elterjedt és nem is túlságosan ritka kisragadozóinkról milyen keveset tudunk. Valahogy így vagyunk a hermelinnel is (Mustela erminea). Az alkonyatkor és éjjel aktív görény, nyest vagy nyuszt esetében talán még érthető lenne ismerethiányunk, de a hermelin esetében, amely nappal is rendszeresen mutatkozik, bizony nehéz elfogadható magyarázatot találni „tudatlanságunkra”.


Takács Szabolcs: Hideg, havas esték
A januárok általában a hidegről, a hóról (már ahol van) és a korai sötétedésről szólnak. Fotós szemmel mindenképpen. És mindhárom tényezőre alaposan fel kell készülnie annak, aki jó fényképet szeretne készíteni.Kuriózum / Detrich János: Ahol a cárok vadásztak...
Régi álmunk vált valóra, amikor július elején barátommal együtt eljutottunk a lengyelországi Białowieżába (ejtsd: bjalovjezsa). Egy esztendőn át szerveztük az utat, a kezdet nehézségei után azonban várakozásainkon felüli élményekben volt részünk.


Halmágyi Takács István: Meghökkentő mesék – Rhino-darts, avagy az ész megáll és visszanéz
Világlátott barátomnak köszönhetően új sporttal ismerkedtem meg, a neve: Rhino-darts. Megértéséhez először rövid angol szójegyzettel kell kezdenünk. A „rhino” angol szó, jelentése rinocérosz, azaz orrszarvú. Minden faja és alfaja veszélyeztetett, ezért szigorúan védettek, vadászatuk tilos. A „darts” szintén angol szó, legelterjedtebb jelentése a kocsmai célbadobó játékhoz használatos, vezetőtollakkal ellátott kis nyilacska, amelyet a játékosok dobnak. De a formai hasonlóság alapján a köznyelvben dartsnak hívják az altatópuskából kilőhető lövedéket is. A rhino-darts pedig egy olyan játék, ahol az orrszarvúra vadászni kívánó, de törvénytisztelő polgár altatólövedékkel „ejti el” a kertben, vadasparkban élő rinocéroszt.


Vadászpiac


Börze


Kedvezménykuponok


Terjesztő partnereink


Csaholó / Dr. Tóth Zsigmond: Szimatkirály – Az Auvergne-i vizsla
Kevesen vannak, akik ismerik a franciák legelterjedtebb vizsláját, az Auvergne-it. Már a fajta nevének kiejtése is gondot okoz a franciául nem tudóknak, persze legtöbbünknek eddig mindez nem is volt gond, hiszen az első ilyen kutyák csak a 2007-es év derekán érkeztek Magyarországra. Tehát igazi vadászkutya-ritkaságnak számítanak a Kárpát-medencében.Lőpor / A hónap puskája – Kovács László: Mauser 03A Mauser szó valóságos alapfogalom az európai nagyvadvadászok számára. Szinte „a” forgó-tolózáras ismétlőpuskát jelenti számukra, ugyanúgy, ahogy az óceán túloldalán, a jenki erdőjáróknak a Winchester a kengyelkulcsos soklövetű golyós jelképe. Valóságos mércének veszik a maguk kategóriáján belül az 1894-es Winchestert és az (18)98-as Mausert.


A hónap tölténye – Kovács László: Rejtélyes munícióNovemberben, mint majdnem minden esztendőben, részt vettem a svéd Norma tölténygyár többnapos jávorvadászatán, Värmland megyében. Nagy tisztességnek, megbecsülésnek számít ezekre a rendezvényekre meghívót kapni, amelyeken rendszerint ismert szakemberek vesznek részt.


Kammermann Péter: Maradványtest
Hajnali cserkelésen tettek lövést a négyes csapatban, vadföldön legelésző gímborjúra. A vendég .300-as Winchester Magnum kaliberű fegyverével a rossz látási körülmények miatt a távolságot kissé rosszul becsülte meg. Először alacsonyan hasba lőtte, majd a lassan vonuló, beteg vadra tett második lövés a hátsó lábat érte.


Négy keréken / Kasza László: Meghálálja a gondoskodást – Tanácsok téli autózáshozItt a tél, remélhetőleg már mindenki felkészítette autóját a hideg időre. Ám úgy gondolom, mégsem árt összefoglalni, mit is jelent ez pontosan. A hideg, a csúszós út, a sok eső és hó megváltozott menetkörülményeket teremt, és amelyik autós ezeket figyelmen kívül hagyja, az rengeteg bosszúságra számíthat. Sőt, adott helyzetben az élete is veszélybe kerülhet.
 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.061 másodperc