[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Muzeuminfo: A Biodiverzitás Hete - 2010. április 21–24.
Dátum: 2010. 04. 25. Szerző: taki

Rendezvények

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum Kiállítási Épületegyüttese


Április 21-től 23-ig – Rendhagyó biológiaórák


Ezen a három napon a felső tagozatos és a középiskolás csoportokat rendhagyó biológiaórákkal várjuk. A rendhagyó órákon szakemberek vezetésével megismerhetik az élővilág változatosságának okait, jelenségeit. Szerdán és csütörtökön a múzeum, pénteken a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium munkatársai várják a csoportokat.
Szerdán és csütörtökön lehetőséget teremtünk arra is, hogy a nagyközönség elől elzárt kutatóhelyeket is megismerhessék az érdeklődők. A Ludovika téri épület egy-egy gyűjteménye is „megnyitja kapuit”. Pénteken hazánk természeti értékeit bemutató filmek is várják az érdeklődőket.

A programokra előzetes bejelentkezés alapján fogadjuk a csoportokat. A csoportok létszámát a gyűjteménylátogatásokon, és a rendhagyó foglalkozások egy részén limitálnunk kell. A maximális csoportlétszám ezeken a programokon 20 fő.
A programok időtartama 35–45 perc.
Bejelentkezés személyesen a múzeum Információs pultjánál vagy a 210-10-85-ös telefonszámon.

A három nap részletes programja:

Április 21-én (szerdán)


Vörös Judit: Változatos csúszómászók – A kétéltűek és hüllők színes világa
Megismerkedünk a kétéltűek és a hüllők fontosabb csoportjaival. Milyen változatosak ezek a csoportok? Milyen különleges fajok léteznek közöttük? Milyen veszélyek fenyegetik őket?
Középiskolások számára a rendszerezésükről és ezen belül a genetikai vizsgálatok fontosságáról is beszélünk. Levezetésképpen érdekes történetek várnak a résztvevőkre, az Új-Zélandon és Ausztráliában végzett kutatásokról és az ott élő békákról.
Előadás és interaktív bemutató.

Szél Győző: Színkavalkád – Mitől színesek a rovarok?


A színek keletkezése többféle okra vezethető vissza. A legismertebb ok a festékanyagok jelenléte, amelyek a zöld lombszöcske élénk zöld színét vagy a hétpettyes katicabogár színét adják. Színek festékanyagok nélkül is létrejöhetnek. Nagyon sok rovar színét a fény törését vagy szóródását előidéző mikrostruktúrák adják. A legújabb kutatások eredménye a fotonikus kristály felfedezése. Sokféle élőlény: lepkék, bogarak, madarak, emlősök és halak „alkalmazzák” e különleges szerkezetet színképzésre.
Demonstrációkkal, egyszerű kísérletekkel kísért előadás kerertében ismerkedünk a színek kémiájával és fizikájával.
 
Gyűjteménylátogatás: Madárgyűjtemény, Őslénytani és Földtani Tár

Április 22-én (csütörtökön)

Papp Beáta: Nemcsak a fa északi oldalán – A mohák sokfélesége

Megismerkedünk a telepes és leveles májmohákkal, valamint a lombosmohákkal. Mohák előfordulnak száraz gyepekben, szikeseken, löszfalakon is, bár többségük a nedvesebb, árnyékos körülményeket kedveli, mint például erdei talaj, sziklafalak, patakok kövei. Bemutatjuk hol, milyen mohák élnek, hogyan alkalmazkodtak a különböző életkörülményekhez? Szó esik a védett fajokról is.
Előadás és mikroszkópos bemutató.

Pifkó Dániel: Magyarország növényvilága és a biodiverzitás

Hány növény él Magyarországon? Milyen élőhelyeken élnek növények? Mi különbözteti meg az egyes élőhelyeket egymástól? Milyen környezeti tényezők játszanak szerepet az élőhelyek közötti különbségek kialakulásában? Hogyan hatnak egymásra a növények? Hogyan alakítja át az ember a növények élőhelyét?
Vázlatos áttekintés a hazai élőhelyekről, azok különbségeiről és az itt előforduló növényekről. Természetközeli és ember által kialakított élőhelyek közötti különbségek.

Gyűjteménylátogatás: Emlősgyűjtemény, Embertani Tár


Április 23-án (pénteken)


Rendhagyó órák:
Egri Csaba: Barlangok világa 3d-ben
A barlangok igen sokfélék és változatosak lehetnek. Vannak vízszintes, számtalan mellékjárattal tarkított patakos barlangok, és vannak mély, függőleges aknabarlangok. Szépségüket és sokféleségüket köszönhetik a víz munkájának, amely simára mossa falaikat, vagy a cseppkövek, borsókövek, heliktitek és egyéb barlangi kiválások változatos sokaságának. Megtudhatjuk, hogy miből áll a barlangkutatók élete, és mi minden kell ahhoz, hogy a föld mélyének még ismeretlen titkaira bukkanjunk.
Lenyűgöző térhatású, háromdimenziós vetítés.

Schmidt András: Magyarország madárvilága - madárdalok világa
Rendhagyó barangolásra invitáljuk az érdeklődőket a legismertebb hazai madárfajok hangjainak bemutatásán keresztül. Szó esik majd a mindennapi életünkből, madáretetőről, kertből ismert madarakról és néhány, a magyarság számára emblematikus, de manapság sajnos már csak ritkán, elsősorban a nemzeti parkjainkban megfigyelhető fajról is. Hallhatjuk, hogyan is hangzik a széncinege „kicsit-ér” vagy a sárgarigó „huncut-a-bíró” strófája, és hogy vajon mit is jelenthet maguknak a madaraknak ugyanez a hang.

Váczi Olivér: Legyél Te is Vadonleső!


„Ninini: Ott az ürge, Hű, mi fürge, Mint szalad! Pillanat, S odabenn van, Benn a lyukban.”
De, mint bizonyára Te is tudod, kiönteni, mint azt Petőfi „nagybajuszos” embere tehette régen, ma már nem szabad. Hiszen az ürge is, csak úgy, mint egy sor más állat és növény, törvényes védelmet élvez. Mégis, mit kezdhet az ember a hasonló megfigyelésekkel? Ha van távollátó teleobjektíves fényképezőgépe, akkor megörökítheti… de ha nincs? Most itt az alkalom, hogy a megfigyelésből értékes adat váljék, mely a védett fajok megmentéséhez járul hozzá. Hogyan is megy ez? Nem kell mást tenned, mint megfigyelésed helyszínét, időpontját megjegyezned, vagy még jobb esetben feljegyezned és Vadonleső programunk segítségével az Interneten keresztül egy adatlapon rögzítened. És már is önkéntes adatszolgáltató, amatőr természetvédő lettél! Hogy pontosan hogyan, hol, mely állatok, illetve növények esetében van erre már lehetőség, azt mondjuk el, mutatjuk meg ezen a rendhagyó biológiaórán.

Néráth Melinda és Kissné Dóczy Emília: Hazánk őshonos háziállatai

Láttál már fecskehasú vagy vörös mangalicát, lipicai lovat? Ismered a magyar szürkét, vagy a gidránt, pit bull helyett a magyar vizslát? - tehetjük fel ezeket a kérdéseket a kisiskolások számára. Ismeretterjesztő előadásunkban bemutatjuk a magyar őshonos háziállatfajtáinkat, azok jellemzőit, az állatok tartásának különböző módjait és tárgyi eszközeit.
A résztvevők megtudhatják, hogy a nemzeti park igazgatóságok, milyen szerepet töltenek be ezek megőrzésében, fenntartásában.
Az előadás után rövid tesztet szeretnénk kitöltetni a diákokkal. A legjobbakat őshonos plakáttal jutalmazzuk.

Tóth László: Dél-Hevesi Tájegység természeti értékei
Haáz Éva: Állatok és növények nemzetközi kereskedelme (CITES)
Bakó Botond: Pelék és mókusok

 


 

Április 24. – Tudományos Forgatag


A Kupolacsarnokban „tudományos vásárteret” alakítunk ki, ahol interaktív bemutatók, filmvetítések, és az ezeket kiegészítő gyerekprogramok, kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. Látogatóink szakembereinket kérdezhetik kötetlen, interaktív formában egyebek között:
- az élővilág legnépesebb csoportjáról, a rovarokról,
- a mohák sokféleségéről,
- az emlősök mai diverzitásának jégkorszaki előzményeiről,
- a növényvilág csodáiról.
 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Rendezvények
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rendezvények:

VII. Szarvasbőgő Európa Bajnokság – Göd Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Rendezvények

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.048 másodperc