[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Magasles: Nyomdában a MAGASLES májusi száma
Dátum: 2011. 04. 23. Szerző: taki

Sajtófigyelő

 

 

 

Nyomdában a

májusi száma
Tartalmából:


Vadászmozaik / Ingyenes ballisztikai program * Lapua újdonság * John Wayne karabélya * Hiúz Budakeszin * Érdekes kísérlet * Új vadászlőszerek a Remingtontól * Változatok golyós puskára a Blasertől * Duplagolyósok kedvelőinek ...


Erdőn, mezőn / Balogh János: Új utakon – Az őzbakállomány minőségi javításának lehetőségei


Gyakori panasz volt az elmúlt években, milyen gyenge az őzbakállomány, hogy a minőségi romlás leginkább az ország azon részein tapasztalható, amelyeket ez idáig úgy hívtunk a szakzsargonban, hogy őzes területek.
balogh.jpg

Dudás Miklós: Életre kelt takarítókA nem is olyan távoli múltban, csak néhány emberöltővel ezelőtt a történelmi Magyarországon nem volt ritkaság, hogy keselyűket figyeljenek meg elődeink. A Kárpát-medence a négy eurázsiai keselyűfaj fészkelő területének északi határövezetét alkotta.


Márok Tamás: Ősök és honosok
Régi meggyőződésem, hogy őshonosságról és betelepítettségről tévesen gondolkodunk. Nem elsősorban a „vadzöldekre” gondolok, akik legszívesebben kiirtanák a muflont vagy a dámot. Ők teszik a dolgukat, hangoztatják a dogmáikat. Sokkal érdekesebb, ahogy a vadászok gondolkodnak, valamint az, amire harsány természetvédőink nem haragszanak.


Kürtös Adria: Az ifjú vaddisznóAz SCI magyarországi szervezete által meghirdetett ifjúsági irodalmi pályázat három kategóriában talált a nyertesekre. A legfiatalabbak (6–10 év) között Gaál Gellért, a középső (11–13 év) kategóriában Dudás Laura, a legidősebbek (14–18 év) között Kürtös Adria nyert. Díjuk egy-egy laptop volt. Lapunkban Kürtös Adria írását olvashatják.


Vadászetika / wallendums péter: Terítéken a teríték

A késnek  befelé fordított éllel – közvetlenül a tányér mellett, a jobb oldalon van a helye, majd tőle ujjnyi távolságra fekszik a kanál, míg a villa a másik oldalra kerül – csengenek vissza gyermekéveim hajnalán felém intézett szülői szentenciák, melyek a vasárnapi ebéd előkészületei során az etikettel kapcsolatos még fejletlen és hiányos ismereteimet voltak hivatottak némileg bővíteni. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, hiszen szinte mindenkibe már „hátulgombolós” korában belesulykolták az étkezés vagy az asztalterítés szabályainak alapvető tudnivalóit. De mi a helyzet a vadászati viselkedési normákkal?Lőpor / márok tamás: ÁtlagpuskaMindig is érdekelt a ballisztika, a fegyverek és a lövés tudománya, de azért soha nem tulajdonítottam neki túlzott jelentőséget. Persze minden vadász szeretne minél jobb eszközöket magának, ám ennek határai vannak. Az egyik határ a pénztárca. Kevés vadásztárs engedheti meg magának, hogy méregdrága eszközöket használjon. Ám ezekre nincs is föltétlenül szükség. Legalábbis a lényeg nem ezen múlik.


A hónap tölténye – kovács lászló: Tizenhetes tűzlabda
A cím egy manapság nagyon népszerű vadászlőszerre utal, a .17 remington fireballra, amelyet európai átírás szerint 4,37×36-nak nevezhetünk. Őse a .221 remington fireball (5,7×36) volt, amelyet wayne leek hozott létre a remington arms company megbízásából, kifejezetten az xp-100-as jelzésű, egylövetű tolózáras vadászpisztolyuk eleségének 1963-ban. Voltaképpen egyszerűen megkurtította az akkor népszerűségi csúcsán lévő dicsőséges .222 remington hüvelyét, úgy jutott a rövidebb, marokfegyverhez jobban illő, új lőszerhez. Aztán kellően hangzatos elnevezéssel látta el, s remélték, hogy kapós lesz a nimródok körében. Ez azonban nem következett be, sőt mi több: elég langyos fogadtatásban részesült ez a pisztoly/töltény, de azért -- mi tagadás -- még ma is találkozhatunk néhány elszánt hívével.


Kovács lászló: Ahogy én látom
Kovács lászló: kétszáz disznóElső vaddisznómat egy jó barátom .30-06 springfield kaliberű, mauser 66s jelzésű tolózárasával somogy megyében lőttem 1980-ban. A kettőszázadik sertevadat pedig 2010-ben ejtettem el, saját .35 remington öbnagyságú, 1927-ben gyártott fn-browning félautomatámmal. Ez dél-svédországban történt.
 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.051 másodperc