[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Környezetvédelem: Vadszámlálás után tavaszi vadászterület takarítás
Dátum: 2005. 04. 4. Szerző: taki

Élőhelyfejlesztés

Mint minden évben, most is április elején tartottuk a kötelező vadszámlálást. A vadszámlálást deres, de ragyogó reggelen végeztük. A számlálás után, nekifogtunk a régen betervezett terület takarításának. Vadászainkon kívül ebbe az akcióba részt vett pár természetbarát, és mint műszaki segítséget sikerült bekapcsolnunk 5 traktoros pótkocsit, és néhány személygépkocsi után fogott kiskocsit is.

Arról tudtunk, hogy a vadászterületünk el van árasztva szeméttel,  de hogy ilyen áldatlan állapottal találkozunk az a legszörnyűbb rémalmainkban se jött még elő. Az 5 km hosszúságú Kis-Duna parton, néha közvetlen az erdő szélén, de bizony gyakran mélyen a fák között, lehetett találni mindent, ami nem oda való.

Tisztelt hétvégi ház tulajdonosok!


Mi azt nagyon jól tudjuk, hogy Önök hozzánk pihenni járnak. Azt is megértjük, hogy a többnapos horgászat, napozás és olvasgatás néha „rendkívül fárasztó” lehet. Mégis kérjük Önöket, hogy ha már marad erejük ahhoz, hogy a hét vége szemetét műanyag vagy jutazsákokba töltsék, akkor az ég szerelméért vigyék azt haza pl. Dunaszerdahelyre, Somorjára vagy az előkelő Pozsonyba. Mi vadászok nem tudjuk megérteni, hogy Önöknél mióta terjedő divat az, hogy a mocskukkal tele zsákokat szétszórják a Kis-Duna erdeiben, vagy azokat arcátlanul kidobálják a Dióspatony –Rét (Orechová Potôň-Lúky) és a 572-es számú Pozsonyi állami út közti 14 km-es szakaszon?
A helyi vadászok fogadalmat tettek arra, hogy Önöket erről a rossz szokásukról hamarosan leszoktatják. Összegyűjtöttünk pár címet (jegyzetfüzetekről, villanyszámlákról stb) és ígérjük, hogy páran Önök közül hamarosan kézhez kapják az értesítőnket. Választhatnak! Vagy sikerül megegyezésre jutnunk és felhagynak a nyilvános szemeteléssel vagy megtesszük a   feljelentéseinket – immár ismert személyek ellen – természet rongálás ügyében. Azt csak mellékesen tudatom Önökkel, hogy felvesszük a kapcsolatot a Dunai Ármentesítő Állami Vállalattal és megkérjük őket, hogy a patonyréti  vízi erőmű alkotta Kis-Duna-i átjárót az üzemeltetési szabályzatnak megfelelően működtessék – ami azt jeleni, hogy zárják le! 
Az, hogy egyesek a hétvégi házaikhoz 50-70 kilométeres kerülővel fognak csak odajutni, az bennünket annyira fog érdekelni, mint Önöket annak a környezetnek a tisztasága, ahol mi élünk, dolgozunk és vadászunk.
Tisztelt csónakosok, kajakosok és vízi turisták!


Sokan közülük nagyon jól ismerik a dióspatonyréti kikötőt, amit a használati nyelv csak Komp-nak hív. Néhányan Önök közül engem is személyesen ismernek. Én vagyok az, aki Önöktől könyörögve szokta kérni, hogy miután elhagyják a táborhelyüket a környéket tegyék „rendbe”.
A kérésem azokból az ismereteimből eredt, hogy tudtam azt, hogy a kompnál nincsen szemétlerakat, és ott ahol Önök táborozni szoktak, ott nincsenek szociális berendezések.
Közben azt is szoktam látni, hogy már Rétre fél csónakra való szeméttel érkeztek. 
A szombati nagytakarításkor pár vadásztársam a szó szoros értelmében hányott a látványtól!
Mindezek ellenére az erősebb gyomrú kollégákkal összeszedtünk pár pótkocsi (!!!) Önök által otthagyott szemetet és emberi ürüléket.
Értesítjük Önöket, hogy annak ellenére, hogy a réti kompnál tilos mindennemű táborozás, mi nem fogunk felesleges bejelentésekkel bíbelődni és veszekedni se fogunk senkivel. Fényképezve lesz minden, ami a szezonban Réten történik. Az ilyen és ehhez hasonló képek rendszeresen meg fognak jelenni ezen a honlapon, és a galériát kibővítünk az Önök  arcát és társaságát megjelentető képekkel. A nyilvánosságra fogjuk bízni, hogy döntsék el ők ki a  „rossz bácsi”? Aki Önök szerint ártatlan állatok lelketlen lepuskázója és Ő az, aki megölte a „Banbi” anyukáját és apukáját, vagy maguk a „rossz bácsik és nénik”, akik képtelenek megtanulni az emberi együttélés alapvető szabályait és úgy néz ki utánuk a környezet, ahogy azt a mellékelt képek mutatják.
Tisztelt (még)  ismeretlen autólakkozó!


Az Ön „áldásos” tevékenysége eredményéül ezt találtuk! Kb. 30 l festékhígító! Én tudom, hogy a festékkel beszennyezet hígítónak az Ön szemében nincsen semmi értéke. Kérem Önt, hogy helyezze el oda,  ahova ez elő van írva, és ne dobálja szét a természetben. Tisztába van Ön azzal, hogy ennyi kőolajszármazék mennyi vizet képes tönkre tenni? Nem hiányzott már sok ahhoz, hogy a dobozt átrágja a rozsda és  lokális természeti katasztrófa következzen be.
A „Homo sapiens” tevékenységét illusztrálva teszek még fel néhány megrázó képet:

  

Hattyú – a tisztaság  jelképe. Ez a gyanútlan madár, miközben olyan nagy büszkén úszott a Kis-Dunán, fogalma sem volt arról, hogy az őt övező partszegély egy élő szemétlerakat. Igaz,  a hattyút ez nem is érdekli, mert ő éppen most a családalapítással van elfoglalva. De hol és miből fogja megrakni a fészkét. PVC fóliából? Mert abból sokkal több volt, mint aljnövényzetből. Egy biztos. Ezért a legkevésbé a „tisztaság és a rend szimbóluma”  a felelős,  hanem az ember, aki játssza a  teremtés koronája szerepét, és önmaga szerint Ő a legintelligensebb a világon.Takács Frigyes
Orechová Potôň
(Diósförgepatony)

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Élőhelyfejlesztés
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Élőhelyfejlesztés:

A fűz (Salix sp.) jelentősége a vad élőhelyének a fejlesztésében Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Élőhelyfejlesztés

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.047 másodperc