[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Magasles: Július 29-én jelenik meg a MAGASLES augusztusi száma
Dátum: 2011. 09. 25. Szerző: taki

Sajtófigyelő

 

 

 

Nyomdában a

októberi száma
Tartalmából:


Vadászmozai * Egylövetűk kedvelőinek * Új angol sörétes puska * Az álcázás kedvéért * Zalai gímek * Októberben vadászható * Kittenberger sajtópályázat * .22-es lőszerújdonság * Gyors és pontos * Vadászati kultúra – határok nélkül


Erdőn, mezőn / Wallendums Péter: DámválogatóOktóberben valóságos nagyüzem van hazánk azon vadászterületein, ahol előfordul a természetvédők által minduntalan vitatott létjogosultságú, ám gazdasági és vadgazdálkodási szempontból igenis komoly jelentőséggel bíró nagyvadfajunk, a dám.

Balogh János: Társasvadászatok előtt
Nemsokára eljön a társasvadászatok ideje. A vadászok társasági életének időszaka, hiszen sokan vendégként jutnak el az ország különböző tájaira, vagy vendéghívóként fogadják régen nem látott vadászbarátaikat, vagy ismernek meg újakat. Az ősz és a tél a vaddisznó-, a nyúl-, a fácánhajtások periódusa, ami nem egy vadászatra jogosultnál bevételkiegészítést is jelenti, nekünk, vadászoknak mégsem a pénzről szól. Lesz-e hó a disznóhajtáson? Vajon jól repülnek-e majd a madarak? Milyen lesz az idei nyúlvadászat, mert tavaly nyakig süllyedtünk a sárba? Meg hogy milyen szép volt az a fácándublé, vagy amikor a rohanó disznókból a szomszéd kiemelte azt a jó kant a konda végéről…  Remények, hangulatok, talán egy kis vadászirigység is, és sok emlék.Eszmecsere / Halmágyi Takács István: A vadásztársasági forma jövőjérőlA közelmúltban a kezembe került A vadgazdálkodás időszerű kérdései című periodika. Bevallom, az ilyen kiadványokat leginkább vasárnapi ebéd után szoktam olvasni, hogy könnyebben jöjjön szememre a pihentető délutáni álom. Ezúttal azonban Szél István és Preszner Sándor írásától elalvás helyett felébredtem. Arra ösztökélt, hogy elgondolkozzam a vadásztársasági forma jövőjéről. Ez talán szentségtörésnek hangzik. De vannak pillanatok, amikor a szent teheneket is meg lehet piszkálni egy kicsit.

Lőpor / A hónap puskája – Kovács László: Szolid karabély: Marlin 1894
Az Egyesült Államok Mississippi folyón túl eső területein a 19. század derekán jött divatba, hogy ugyanazzal a kaliberű lőszerrel működtették a csikósok, marhahajcsárok, lovas vadászok revolverét, mint a nyereghez erősített tokban lapuló karabélyt. Akkoriban nagyon lenge felszereléssel utaztak a Wild West hősei, ezért elég sokat nyomott a latban, hogy nem kellett kétféle töltényt elpakolniuk. Így mentesültek a töprengéstől: melyikből vigyenek többet és mennyivel? Melyik kaliberre lenne jobban szükségük az úton? S ha netán szorult a kapca, bandita- vagy indiántámadás érte őket, akkor a töltényövükből mindkét fegyverüket gyorsan újratölthették. Nem kellett válogatni, keresgélni egyik vagy másik muníció után.


A hónap tölténye – Kovács László: Kurta magnum

Életem első kengyelkulcsos ismétlőpuskája egy kiváló minőségű Marlin 1894S jelzésű karabély volt, amelyre 1988-ban tettem szert. Ez, sajnos, igazán „szűk” esztendő volt számomra vadászati szempontból. Sőt előtte és utána is még sokáig; éveken át, roppant kevés lehetőséghez jutottam. Kényszerű böjti időket éltem. Ezért kecses, könnyű kurtályom többnyire kihasználatlanul porosodott. Amikor – nagy ritkán -- komoly alkalom kínálkozott, akkor meg inkább a Mannlichert szedtem le a fali tartóról, hiszen azon céltávcső is volt, ezért messzebbre jóval hatásosabbnak bizonyult. Ugyanakkor a Marlint szintén szeretve babusgattam, ám végül – 1992-ben -- mégis csak megváltam tőle. Vettem helyette egy díszes kivitelű, alsóemelőkaros .30-30-as Winchestert. Mai ésszel gondolkodva persze jobban jártam volna, ha a Marlin marad meg, az sokkal pontosabb volt új fegyveremnél. És tán kalibere szintúgy valamivel érdekesebb, rövid távra hatásosabb. .44 (Remington) Magnum (10,9×32R) lőszerekkel működött. Erről, a ma már legendák övezte kurta töltényről szól az alábbi ismertetés.


Postabontás – A holnap lőszere

Júliusi lapszámunkban kértük olvasóinkat, hogy küldjék be tapasztalataikat, véleményüket a homogén lövedékkel szerelt lőszerekkel kapcsolatosan. Több levél is érkezett, az Impala lőszert mindegyik dicséri, köszönjük a beküldőknek. Ezekből válogattunk.


Maradványtest – Balogh Gábor: Megesik, hogy a vad helyben marad, mégis után kell keresniSzomorúan néztem a tőlem lőtávolon túl mozgó fekete csíkot. Halálos csendben disznók vonultak a behavazott éjszakában, elöl egy nagy koca, mögötte libasorban süldők, szorosan egymás után, hogy valóban úgy tűnt, mintha egy fekete vonal kúszna a hóban egyenletesen előre. Mögöttük lemaradva egy kan szaporázta. Alighanem ő volt a vonal végén a pont.

Hagyományőrző / Kovács Zsolt: Akikre büszkék lehetünk / Teleki Sámuel
A 19. század a nagy felfedezések időszaka volt, Livingstone és Stanley ekkor radírozta le a fekete kontinens fehér foltjainak nagy részét. Ám hagytak belőle egy keveset, hogy hazánkfia, Teleki Sámuel is első fehér emberként bejárhassa és feltérképezhesse a még feltáratlan terra incognitát, az ismeretlen földet.
 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.048 másodperc