[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Magasles: November 2-án jelenik meg a MAGASLES novemberiszáma
Dátum: 2011. 10. 21. Szerző: taki

Sajtófigyelő

 

 

 

Nyomdában a

novemberi száma
Tartalmából:


A korral jár(na)*Különleges „drótos kos”*Idényrekord*Megalázó!*Novemberben vadászható*Márciusi üzekedés?*Fogamzásgátló – szarvasoknak*II. VARETAL*Postabontás*Lőpor* Feledésre ítélve* Kívánatos kampók* Akikre büszkék lehetünk / Gróf Lázár Kálmán* Jégverés után* A muflongazdálkodás hazai jövőképe* Mi az a hőkamera?* Eszmefuttatás az éjjellátók ürügyén…..


Vadászmozaik

Szeptemberi mérleg

Ütésálló zsebkamera


Minden kilométerkőnél / Vadveszélyt jelző táblaerdő
A vad és gépjármű ütközéséből eredő károk Damoklesz kardjaként függenek minden vadgazdálkodó szervezet bankszámlája felett. Az eddig sem vadászbarátsággal vádolható jogszabályok és bírói gyakorlat tovább szigorodott.

A korral jár(na)

Különleges „drótos kos”

Idényrekord

Megalázó!

Novemberben vadászható

Márciusi üzekedés?

Fogamzásgátló – szarvasoknak

II. VARETAL

Postabontás


Lőpor
A hónap puskája – Kovács László: Siklózáras gyorstüzelő: IMI Timber Wolf
Timber Wolfnak – olykor külön-, máskor összeírva a két szót – a Kanadában, és az Egyesült Államokban, főként Minnesotában, sokkal kisebb példányszámban Michiganben és Wisconsinban elterjedt ún. keleti erdei farkast (Canis lupus lycaon) nevezik. Mely alfajt Szerb Antal – tőle igazán szokatlan pongyolasággal -- „fafarkasnak” magyarította Stephan Leacock: A mauzóleum klub című könyvének különben kitűnő fordításában. Ilyen tévedések persze gyakorta megesnek, nem csupán zoológiai téren, hanem – fájdalom! -- ballisztikai vonatkozásban ugyancsak. A rifle-t sokszor karabélynak nevezik, holott egyszerűen golyós puskát jelent, no és vajon mi az az alsóágy, karéjos billenőcső, gyűrűs ütésű karabély? Az ugyancsak meghökkentő kifejezéseket egy magyar szaklapban (?!) találtam, több más meglehetősen viccesnek ható elírás mellett.


A hónap tölténye – Kovács László: Feledésre ítélve
Amikor 1978-ban létrehozták és szabadalmaztatták a 8 mm Remington Magnum (8×72 BR) nagy teljesítményű vadászlőszert, akkor a Remington Arms Company szakemberei teljes joggal úgy vélték, hogy ezzel a „huszárvágásukkal” megismétlik a 16 esztendővel korábban kibocsátott 7 mm Remington Magnum világméretű, káprázatosan gyorsan bekövetkezett sikerét.
Kuriózum
Kovács László: Kívánatos kampók
A zergebak a túlsó hegyoldalon, egy meredek tisztáson ácsorgott, néha csipegetett. Pontosan 285 méterre van tőlünk – állapította meg távolságmérős messzelátója segítségével Tóni barátom. Óvatos célzás után irtózatosan nagyot dörrent a .30-378 Weatherby Magnum kaliberű Christensen golyós. Teljesen elhibáztam, így utólag visszagondolva, valószínűleg alálőttem…Hagyományőrző
Kovács Zsolt: Akikre büszkék lehetünk / Gróf Lázár Kálmán
Gróf Lázár Kálmán nevét illene minden vadásznak és természetvizsgálónk ismernie. Amellett, hogy szenvedélyes vadász, gyűjtő és műkedvelő zoológus volt, nagyon sokat tett a hazai vadászirodalomért is. Nem „csak” írt, hanem szerkesztett is. Neve mégis csaknem feledésbe merült…Erdőn, mezőn

Márok Tamás: Jégverés után

Tavaly június 18-án hatalmas jégverés volt a Csongrád megyei Pitvaros környékén. Az alig negyedórás áradat hatalmas pusztítást végzett mind a növényzetben, mind a vadon élő állatok körében. Erről a Magasles is beszámolt 2010-ben. Akkor, a reménytelenség napjaiban az is megfogalmazódott: ami történt egy kegyetlen, de hatalmas arányú kísérlet is, abban tekintetben, hogyan fog regenerálódni a terület.

Wallendums Péter: Kerteljünk! / A muflongazdálkodás hazai jövőképe

Végre van egy vadfajunk, amelyik – legalábbis a statisztikai mutatók alapján – folyamatos minőségjavulással örvendezteti meg a vadgazdálkodókat. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár jelentései szerint minden a legnagyobb rendben, nő az elbírált mufloncsigák érmes aránya, emelkedik az elejtett kosok átlagéletkora, és jelentősen megcsappant a hibás lelövések száma is. Ha csupán a számok tükrében vizsgálnánk a helyzetet, akkor minden okunk megvolna a hurráoptimizmusra. Igen ám, de ha már elkezdjük tovább boncolgatni a dolgot, akkor hamar kiderül, hogy a kedvező tendencia a kerti gazdálkodás előretörésének köszönhető, szabad területen azért nem ennyire kedvező az összkép.Trófea


Balogh János: A muflon trófeájának kikészítése

Előrebocsátom, hogy írásom, azoknak szól, akik a trófea kikészítését szertartásként, a vadászat befejezésének záróakkordjaként, a vad elejtésének ünnepi aktusaként élik meg. Akiknek a megszerzett vad trófeává avanzsálásának mozzanatai az utolsó mozaikdarabjai a zsákmányolás örömének…Vadásztarisznya


Kristóf József: Mi az a hőkamera?
Hozzászoktunk már, hogy a vadászok kelléktárában egyre több olyan műszaki segédeszköz, hasznos vagy haszontalan ’kütyü’ jelenik meg, amelyek korábban kifejezetten katonai célra kifejlesztett eszközök voltak. Sok esetben először nem is foglalkozunk velük, hiszen használatuk „vadásziatlan”, esetleg törvényellenes is, de az idő előrehaladtával a legtöbb – például a távolságmérő, az infratávcső, hogy a terepjárókról ne is beszéljünk – azért csak megjelenik a kelléktárban. Megtaláljuk a helyét, és rá kell ébrednünk, hogy a megfelelő helyen és időben alkalmazva – például utánkeresésnél, létszámbecslésnél stb. -- nem is vadásziatlan, sőt kimondottan előnyös, hiszen a gazdasági érdekeket szolgálja.


Halmágyi Takács István: Etika kontra praktika? / Eszmefuttatás az éjjellátók ürügyén


Szép új világunk legdinamikusabban fejlődő területe a hadiipar. Lehet akármilyen recesszió, inoghat a dollár és az euró, minősíthetnek a minősítők egyes országokat, ahogy akarnak, a hadiipar dübörög, fejlődik és húzóágazat.


 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.049 másodperc