[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Jogi esetek: Akcióban a vadászterület hiénái
Dátum: 2005. 04. 8. Szerző: taki

Jogi esetek
Szerdán este nem sokkal 8 óra előtt az egyik vadászkollégám, olyan hírrel csengetett be hozzám, mely nyomban megszakítatta velem az esti fürdőzést.
Elmondásából kiderült, hogy a halastónál már jó két órája bent áll egy zöld, ütött-kopott Š 1203-as és G. N. művésznevén „Kiskecske” ott sündörög a halastó körül.


Ha a vadászaink meghallják ezt a nevet, furcsa nyugtalanság lesz rajtuk úrrá. Többek közt rajtam is! Rosszat sejtve azonnal hívtam a rendőrséget, és kértem Őket, hogy jöjjenek ki hamar, mert az biztos, hogy az illető vagy orvvadászik vagy orvhalászik. A rendőrség, mint már eddig számtalanszor,  most is megígérte, hogy amint lesz szabad emberük azonnal küldi őket. Megkértek, hogy ha van olyan közülünk aki ismeri az utat, menjen velük. Nem gond, válaszoltam – álljanak meg értem. Nem telt el tíz perc, telefonált egy másik vadásztársam, hogy a kutyakiképzés közben talált egy meglőtt, nem rég elpusztult őzbakot.

Az őzbakot elrejtette és hazajött segítségért valamint gépkocsiért, hogy beszállíthassa. A halastó és meglőtt őzbak között jó 5 km a távolság, mégis összefüggést sejtettem G.N. kint tartózkodása és a meglőtt őzbak között. Újabb telefon a rendőrségnek. Értesítettem Őket a talált őzről és javasoltam, hogy melyik úton közelítsék meg a zöld Š 1203-as mikrobuszt. Ha lehet akkor szorítsák őt kelepcébe, nehogy mint már annyiszor, most is elmenekülhessen. Közben a vadászkollégák, akik az őzért mentek közelébe értek az elrejtett őzbaknak. De akkor már ott volt a zöld Š-1203-as is és kereste a bakot. A vadászok az orvvadásszal szó szerint egymásba botlottak. Mindnyájan ismerjük az „emberünk” agresszivitását és az alacsony értelmi színvonalát! Fegyverrel a kézben mindenre képes. Már számtalanszor bukott le lopás, orvvadászat és orvhalászat közben. Fegyverrel is! Mindig, mindenből kimosták! Nagyon bölcsen a mi vadászaink se keveredtek vele konfliktusba. Látták, hogy gondjai vannak a gépkocsival. A Š 1203-as ugyanis csapnivalóan rossz terepjáró, és az „emberünk” a szántáson akart vele közlekedni, miközben megsüllyedt. A társaim  hagyták, hogy szenvedjen vele, és inkább kihajtottak a mezei út leágazására és ott várták meg a rendőröket, és a legrövidebb utakon beirányították őket a tett helyszínére. Ebben az időben értem oda én is.
A rendőrség nagy erőkkel fogta körbe a helyszínt. Két járőr kocsi, nyombiztosítók, nyomozó kutyák és később egy vontató kocsi vonult fel. A Š 1203-as nem tudott lejönni a szántásról! A gépkocsi vezetője G.N. alias „Kiskecske”, akit az őzért menő vadászok egyértelműen felismertek és azonosítottak, érezve a „kolbászbűzt” közben meglépett. Nem volt neki nehéz, mert a környék csupa nádas és bozót. Azt, hogy a gépkocsi Ő hozzá tartozott arra a  nyombiztosító rendőrök hamarosan megtalálták a bizonyítékokat. A raktérben vér és toll maradványok. Az egyik leglukratívabb talált tárgy G.N. elmúlt hónapokban lebonyolított mobiltelefonos beszélgetéseinek a tételes szétírása volt. A társai ezért a könnyelműségéért „nagyon hálásak” lesznek neki!

 
 
Közben megkerült az őzbak is. Az agancs még teljesen háncsban van. Lehet vagy 3 éves reményteljes bakocska. A tolvajokat ez nem érdekli. Ők csak a húsra mennek. Ebből élnek. Ami a legvisszataszítóbb, hogy szerintem csak a véletlennek tudható be, hogy az elejtett őz - bak volt! Ugyanis meglövik ezek a hasas sutát is a tilalmi idő kellős közepén. A fontos az, hogy húshoz jussanak, amiért pénz üti a markukat. Csak legyen miből dorbézolni. Teljen belőle alkoholra, dohányra és drogra. Az ilyen esetek elkövetői emberi kvalitásukat tekintve is, a hitvány, alja réteghez tartoznak. Amit Ők művelnek, annak a nemes értelemben vett VADÁSZSZENVEDÉLYHEZ nincsen semmi köze. Fegyveres rablás - hitvány vadlopás az egész, ami csak azért nem torkoll erőszakba, mert minden jóérzésű ember (köztük mi vadászok is) kerüli az ilyenekkel való találkozást. Sajnos ez akkor is így van, ha a saját jogos vagyonunkat védjük.  Inkább bízunk az igazságszolgáltatás „hatalmában” …………… 
      
         Az őzbak kiskaliberű golyóval, valószínűleg  .22 Magnummal  lett meglőve.
Sajnos a golyó miközben teljesen átütötte a vadat, továbbrepülve elveszett és így nem szolgálhat bizonyítékul.
A nyomokból ítélve többen voltak. Megpróbáltuk rekonstruálni az eseményt és valószínűnek tartjuk, hogy az orvvadászatban egy lovas is részt vett. A meglőtt bak körbe volt járva lóval, és a kanális illetve szélfogó parton mindenhol patanyomok. Valószínű, hogy a lóval cserkelnek - hajtanak,
és egy rabsic - esetleg többen elállnak. Ez is beleillik a képbe, mert G.N. nagy lóbolond. És ezt mind fényes nappal csinálják! A nádasok és szélfogók között lovagló személy senkinek se gyanús. Az, amit nekünk sikerült megakadályoznunk, illetve aminek a részesévé váltunk több mint valószínű, hogy már csak a vad gépkocsival történő összegyűjtése volt.
A mai nappal a lovasok is elvesztették nálunk a bizalmukat.  Mi több! A vadászoknak bérleti szerződés és bérleti díj kell ahhoz, hogy mások tulajdonát képező területre lépjenek, a lovasok meg kérdés nélkül összegyúrnak mindent! A jognak valahol erről is rendelkezni kell, csak jelenleg még senki nem törődik vele. Az nem lehet, hogy kényük és kedvük szerint gyúrassák a más tulajdonát képező kaszálót vagy vetést. Ezt a kérdést majd igyekszem tisztázni a honlapunk jogi tanácsadójával és visszatérünk hozzá. Annál is időszerűbb ez a probléma, mert ennél az orvvadászatnál is megmutatkozott, hogy milyen következményekkel járhat a jóhiszeműség és a nem ellenőrzött, túlzott nagy szabadság.

A vizsgálat végeztével, a rendőrök elszállították a gépkocsit is. A meglőtt őzet mi hoztuk el.
Az állatorvossal állítattunk ki egy igazolást, hogy az őz lőtt seb következtében pusztult el. Még el kell végeztetnünk az őzbak tenyészértékének a meghatározását, melyet csak hatósági szekértő tud hitelesen megmondani. Reméljük ezeknek az igazolásoknak fontos szerep jut majd az igazságszolgáltatás munkájában.Takács Frigyes

a vadásztársaság elnöke
 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Jogi esetek
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Jogi esetek:

Akcióban a vadászterület hiénái Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Jogi esetek

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.052 másodperc