[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Magasles: Ma jelenik meg a MAGASLES áprilisi száma
Dátum: 2012. 03. 30. Szerző: taki

Sajtófigyelő

 

 

 

Megjelent

áprilisi száma
Tartalmából:


Kuriózum

Halmágyi Takács István: Wellness vadászatok

A vadászat szó hallatán a legtöbb embernek marcona, borostás férfiak jutnak az eszükbe, akik sátorban, esetleg egy kevéssé komfortos erdei házban laknak. Idejüket vadűzéssel töltik, napközben köröm közül falatoznak, este tábortűznél vagy legjobb esetben gyalulatlan faasztalon táplálkozva verik el éhüket.
Erdőn, mezőn

Tények, tervek
A vadállomány helyzetének értékelése, 2011
Wallendums Péter: Tudományos őzgazdálkodás
Április 15-én megkezdődik az őzbakvadászat idénye. A vadászatra jogosultak ilyenkor mind abban reménykednek, hogy megfelelő kereslet mutatkozik majd a fizető vendégek részéről, és magas áron el lehet adni a terítékre hozandó bakokat. A bevétel emelkedésének feltétele a jó felrakás, azaz hogy a fajsúlyos agancsok a mérleg nyelvét alaposan kibillentsék. Az eredményes vadásztatásnak pedig kötelező kelléke az elegendő számú „öreg dalia”. Az őzbakvadászatok előtt évről évre felmerülnek bizonyos kérdések: mindent jól csináltunk?
wallendums.jpgBalogh János: Őztrófea más szemmel / Az őzbak kor–agancstömeg szerinti 100 g-os válogató vadászataGyakran előfordul, hogy egy merőben más megközelítés a több évtizedes berögzült dogmák mellett csak nehezen tör magának utat. Talán éveknek, évtizedeknek kell eltelni ahhoz, hogy az új szemlélet vagy egy eltérő szakmai elv gyakorlattá váljon annak ellenére, hogy az már a mindennapokban bevált. Bízom benne, hogy az őzbak kor--agancstömeg 100 g-os szelekciójával nem így lesz. Öt éve alkalmazom a módszert, teljes sikerrel.


Halmágyi Takács István: Disznó szerencse
Azt mondják, az élethez kell egy kis szerencse is. Én ugyan hajlamos vagyok úgy tartani, hogy annak van szerencséje, aki megdolgozik érte, de a vadászat vonatkozásában elfogadom a többség véleményét. Különösen a disznóvadászat szempontjából. Mert bár általában szerencsés vadásznak tartom magamat, ám a sertevaddal balszerencsés vagyok. De néha még a magamfajta pechvogel disznóvadásznak is lehet szerencséje.
halmagyi.jpg


Vadászmozaik

Wallendums Péter: FeHoVa 2012
A szokásosnál jó egy hónappal korábban, február 16--19. között rendezték meg Budapesten, a Hungexpo vásárváros területén a 19. Fegyver, Horgászat, Vadászat nemzetközi kiállítást, amelynek ünnepélyes megnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is beszédet mondott.


Kaszó Kupa 2012

Áprilisban vadászható


Lőpor
A hónap puskája – Kovács László: Ómódi karabély: Chiappa Spencer 1860
Sokfélék vagyunk mi, vadászok. Van, akinek jelentősen több erdőzúgás kell, mint vadűzés. Ám sokszor bizony fogalma sincs arról, voltaképpen milyen kaliberű a golyós puskája, oly ritkán foglalkozik vele. Lényegtelennek véli. Lőszervásárlás előtt meg kell néznie az engedélyét, miféle töltényt vegyen, amikor potom húsz esztendő után elfogy az a pakli, amit még a puskával együtt vásárolt.


A hónap tölténye – Kovács László: Rónákra, hegyekbe
„Az első külföldi vadászvendégek egyikével Magyaróvár környékén vadásztunk tavaszi őzbakra. Olyan kiskaliberű, nyújtott röppályájú, mérgesen, pontosan és sebesen hordó, őzre való ismétlőpuskája volt a németnek, amilyet addig még nem láttam: 5,6×61 ’vom Hofe’. Ez speciális konstrukciójú puska, töltény, lövedék volt: hosszú, vastag hüvelyben óriási poradag, előtte pedig a .22-es kispuska kaliberének megfelelő, de természetesen hosszabb és nehezebb lövedék. A puska závárzata is igen erős, hogy kibírja a rettentő nyomást. Ezer méternél nagyobb kezdő sebessége volt a lövedéknek, és háromszáz méteren csak három-négy centit esett. A mezőben kiválóan használható volt, szemkápráztató bűvészlövéseket tehetett vele a vadász, de már kissé fedett terepen az ilyen sebes golyó rendszerint nem alkalmas, mert a legkisebb gallyon is szétfreccsen, csak sebzi, piszkolja a vadat. És persze őznél, zergénél nehezebb vadra nem való. De nemcsak a puska hordott pontosan, hanem egyenesen lőtt a gazdája is. Lőtt vele szemem láttára néhány őzbakot, két-háromszáz lépésnyi távolságokról is, mind szépen, tisztán, lapockán.”


Ugray Tamás: Olcsóbb és jobb is lehet / Eszmefuttatás az otthoni lőszertöltésről
A kormány végre változtatott a „régi rendszer” paranoiájából fakadó otthoni lőszer-előállítás tilalmán. Szerencsére. Szerencsére, mert nagyon sok előnye van az otthon előállított lőszernek a gyárilag készítettel szemben.


Márok Tamás: Legmélyebbre hatolásA Magasles 100. számában érdeklődéssel olvastam Zentai Béla cikkét arról, milyen sebesség mellett hatol legmélyebbre a golyós lövedék vizes közegben. A dolog szöget ütött a fejembe, ezért elhatároztam: utánajárok a problémának.


Bogár György: Stabilitásvesztés és átütőerő

Randy Garrett nevével már évekkel ezelőtt találkoztam, amikor még volt .45-70-es kaliberű puska a birtokomban, és próbáltam utánajárni, mit lehet belőle kihozni. A Garrett Ammunition Inc. kizárólag .45-70 és .44 Magnum kaliberű töltényeket készít, rendesen felturbózva. Természetesnek tűnik, hogy igyekszik bebizonyítani, hogy pl. a .45-70-es nagyon jó választás kafferbivalyra (talán nem is rossz), bár vitatkoznék azzal az állítással, hogy egy nagyon erős vadban jobban eléri a vitális területeket, mint a .458 WM, vagy pláne a .458 Lott.


Vadásztarisznya

Halmágyi Takács István: Célkeresztben a céltávcsövek
Néhány évtizede még általánosan elterjedt volt a nyílt irányzék, a céltávcső kevesek által használt úri huncutság volt. Manapság pedig már ott tartunk, hogy szinte senki sem lő nyílt irányzékkal. Van, aki hajtásban nagyítás nélküli céltávcsövet alkalmaz, mert elszokott a nyílt irányzékkal való lövéstől. Van olyan vadászterület, ahol kategorikusan tiltott céltávcső nélkül vadászni.Hagyományőrző

Kovács Zsolt: „Ismeretlen” Kittenberger-relikviák
Kötve hiszem, hogy bárki megszámolta már Kittenberger Kálmán összesen hány állatot gyűjtött és küldött vagy hozott haza Magyarországra. A Magyar Természettudományi Múzeum elődjébe, a Nemzeti Múzeum Állattárába például sok-sok ezer példány érkezett – ám ezek döntő többsége az 56-os forradalom alatt megsemmisült.

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.054 másodperc