[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Magasles: Április 27-én megjelent a MAGASLES májusii száma
Dátum: 2012. 04. 29. Szerző: taki

Sajtófigyelő

 

 

 

Megjelent

májusi száma
Tartalmából:


Vadászmozaik


Óriás rókák Angliában

Hatalmas róka elejtéséről adott hírt az MTI március elején. A ragadozó 17,2 kg volt, miközben egy átlagos róka tömege csak 7 kiló körül van. Fényképet is mellékeltek, növelve a valószerűséget.

Halmágyi Takács István: Rossz hírünk a világban
Az egész magyar gazdaság, ezen belül a magyar vadásztatás is „exportorientált”, azaz szüksége van a külföldi vendégvadászoktól származó bevételekre. Ezek nélkül reménytelen helyzetbe kerülne az ágazat. Ugyanakkor a vadásztatásban a potenciális vevőket sokkal jobban befolyásolják a szubjektív szempontok, mint a kereskedelem legtöbb területén. Ezért nagyon fontos, hogy a magyar vadászatnak, vadásztatásnak jó híre legyen a világban. Ez a hír szenvedett most súlyos csorbát.


Májusban vadászható

Erdőn, mezőn


Halmágyi Takács István: Kacsa!A kacsa kettős jelentésű szó. Jelenti a hápogó madarat és hírlapi kacsa szóösszetételben a valótlan hírt, állítást. Előfordulhat, hogy egyszerre mindkettőt…


Wallendums Péter: Melyiket válasszam?
Az őzbakok elejtésére közel fél évig adódik lehetősége a hazai nimródoknak, tehát a vaddisznóé után ez a második leghosszabb nagyvadvadászati idény. A vadászat időpontjától, a terepviszonyoktól, a növényborítottságtól és a helyi szokásoktól függően többféle formája van az őzbakok terítékre hozatalának, ám a takarást és a faj sajátosságait figyelembe véve igazándiból két időszakban, április 15-től cirka két hétig, majd az üzekedésben, július végétől augusztus közepéig lehetünk a legeredményesebbek, de a köztes terminus is sikerrel kecsegtethet, ha megfelelőképpen kiválasztjuk a rendelkezésre álló négy közül a legalkalmasabbnak tűnő vadászati módot. Barkácsolás, cserkelés, les vagy hívás? A döntés nem is olyan egyszerű…


Halmágyi Takács István: Kis tábori túlélőkészletA televízióból világszerte ismert túlélő mester nevével jegyzett túlélőkönyvet hirdetnek a könyvesboltok, túlélőkészletet hirdetnek és árulnak Európa-szerte. De vajon szüksége van-e egy vadásznak túlélőkészletre, és ha igen, milyenre?


Kovács László: Feljebb és feljebb / Optikai korszakaimról
Három rövid, de eredményes kalandom eddigi vadászéletem különböző szakaszait szemlélteti, szigorúan optikai szempontok alapján.

Dr. Vadász


Balogh János: Gondolatok egy törvénymódosítás körül

Alig hiszem, hogy ne lenne olyan fegyvertartó Magyarországon, aki ne üdvözölné a március 5-én elfogadott fegyvertörvényünk módosítását. A tartalmát és jogkövetkezményeit tekintve a kelet-balkáni szinten levő eredeti törvényen még mindig lenne mit formálni. Leginkább a kukában lenne a helye. Ott is dantei mélységekben, nehogy ráakadjon valamelyik jogászhallgató…


Hagyományőrző


Kovács Zsolt: Akikre büszkék lehetünk / Dr. Nagy EndreAligha tévedek, ha azt állítom, hogy dr. Nagy Endre nevét közel annyian ismerik, mint Kittenberger Kálmánét vagy akár Széchenyi Zsigmondét. Pedig még önálló vadászkönyvet sem írt.

Lőpor

Postabontás / Töltények és ezer változatuk
Ahogyan a címből is sejthető, Rosta Lászlónak a márciusi számban megjelent Töltények és selejtbikák című kiváló és olvasmányos cikkére „rezonálnék”.

Balogh János: Tanulópuska: Baikal IZS 18

Valamikor régen, úgy negyedszázada, az első rókáimat, az első vadjaimat ezzel a könnyű, egycsövű vadászfegyverrel lőttem. De abban az időben nemcsak én kezdtem a fegyverforgatást IZS-18-assal. Vadászati szempontból a topon állt, és áll is mind a mai napig. Kiváló csővel rendelkezik, az ólomlövedéktől kezdve az eltérő nagyságú sörétszemeket egyaránt jól hordja. A fogyatékossága volt az erénye: megtanította a kezdő nimródot a vad és a fegyver iránti tiszteletre, hiszen azt az egy lövést körültekintően kellett leadni, mert nem volt másikra lehetőség.


Ugray Tamás: A lőszertöltésről
Szándékosan nem újratöltést említek a címben, mert az egyik nagy előnye az újonnan engedélyezett folyamatnak, hogy lehet otthon olyan lőszert csinálni, amilyet nem lehet üzletben kapni.


A hónap tölténye – Kovács László: Jól szituált harmincas
A 20. század elején a nagyérdemű Winchester Repeating Arms népszerűségének (egyik) kimagasló csúcsára emelkedett. Rengeteg vadász használta a cég legsikeresebb, 1894-es modelljelzésű puskáját, karabélyát. A bele való .25-35 WCF, .30-30 WCF, .32 Winchester Special lőszereket úgy vették, mint a szaloncukrot karácsony előtt, ami persze sárga irigységet keltett a konkurenciában.Csaholó

Márok Tamás: Kutyákról nem középiskolás fokon / I. Nemzetközi Vadászkynológiai KonferenciaHáromnapos Nemzetközi Vadászkynológiai Konferenciát rendezett A vadászkutya című lap március 30. és április 1. között Gödöllőn. Az elméleti előadások mellett versenyeket is tartottak több kategóriában.


Várszegi József: Kutya nélkül soha!
Közeledik a szürkület. Ella kutyám – rövidszőrű német vizsla – a les alatt fekszik. Együtt várjuk a jó szerencsét. Hamarosan jelentkezik is egy gím ünő képében. Amikor elém ér, egy rövid szarvasböffentéssel megállítom, és 308-asomból tüdőre fogva rálövök. A vad rövid, húszméteres vágta után eltűnik az erdőben. 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.060 másodperc