[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Sajtófigyelő: Május 30-án jelenik meg a MAGASLES júniusi száma
Dátum: 2012. 05. 27. Szerző: taki

Sajtófigyelő

 

 

 

Május végén jelenik meg a

júniusi száma
Tartalmából:


Erdőn, mezőn

Balogh János: Idénynyitó bakkörképNem indult túl nagy eséllyel a 2012-es őzbakidény az alföldi térségekben. Nemcsak a vegetáció volt elmaradva, de a bakok agancstisztítása is késett legalább két hetet.

Vadászmozaik

Lövészhírek ZalábólErdőgazdaságok lövészversenye és Bulin István Emlékverseny


Borsodi vadászvíkend
Április utolsó hétvégéjén nem unatkoztak a borsodi vadászok, hiszen három különböző rendezvényre is ellátogathattak.


Júniusban vadászható

Zalai nagy bak

Wallendums Péter: Állati nyomozás
A rálövés helyén található jeleket a legtöbb vadász rutinszerűen felismeri, tudja, milyen sebzésre kell gyanakodni, ha vágott szőrt, csöves csontot, bélsarat, rózsaszínű és habos vért vagy éppen májdarabkát találunk a helyszínen. Az utánkeresés során ugyancsak figyelmesen átvizslatjuk az adott útvonalat, kenést, megfekvést, esetleg csak ledöntött lágyszárúakat lesve, s ezekből következtetünk arra, hogy érdemes-e kutya nélkül tovább próbálkoznunk vagy sem. Más a helyzet viszont az egészséges, élő vad által hagyott jelekkel. Ezeket kevésbé figyeljük, sokkal kisebb jelentőséget tulajdonítunk nekik, pedig többet érdemelnének.

Wallendums Péter: Jaj nekik!Nem nehéz megjósolni, bár ennek hatása csak később lesz érzékelhető, hogy a szokatlanul meleg és csapadékszegény tavasz igazi istencsapásaként hatott a hazai apróvadállományra. Az időjárás viszontagságai természetesen nem csupán a vadászható, hanem a védett fajokat is érintették, a fiókáikat etető madarak mellett a fészket elhagyó fiókák számára is komoly próbatételt jelentett a vízhiány, arról nem is beszélve, hogy a hazatérő fecskék sem találtak elegendő fészekanyagot.Csaholó


Márok Tamás: Falkavezér vagy jó barát?A kutyák lélektanának legelterjedtebb modellje a falkaszellem. Eszerint a kutya őse, a farkas falkaállat, háziasított rokonának viselkedését, gondolkodását is alapvetően ez határozza meg. Engedelmesség a falkavezérnek és a rangban fölötte állóknak, uralkodás az alacsonyabb rangú egyedeken. Jó esetben a gazda a falkavezér, s a kutya az ő irányításával tevékenykedik. A viselkedési problémák fő okaként pedig azt szokás megjelölni, hogy a gazda elvesztette vezéri tekintélyét, a kutya magát tekinti főnöknek, s ezért nem is engedelmeskedik senkinek.


Balogh Gábor: Hiányzik valaki

Békességes őszutói csendbe temetkezik a likócsi erdős puszta. A lehullott avar alatt emlékek alusszák álmukat, s talán a tavasz eljövetele sem hoz majd számukra feltámadást. Egyedül vagyok. Az egykori harckocsiúton várom az éjszaka jöttét. Még szél sincs, ami megmozgatná a tarlott ágakat, meg a közeli bányató nádszálait.Vadásztarisznya


Márok Tamás: FestőtankönyvManapság a vadászfestészet legalább annyira népszerű szakma, mint a tévés műsorvezető, a marketingmenedzser vagy a megasztáros. És legalább annyi tévképzet tapad hozzá. Az illúziók eloszlatására, a feladat bonyolultságának bemutatására tesz most kísérletet egyik legkiválóbb természetfestőnk, Meszlényi Attila.Dr. Vadász


Kovács László: Jobbító szándékkal

Az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest Megyei Területi Szervezete felhívást tett közzé, miszerint „A hétköznapok sorában nyilvánvalóvá vált, hogy az 1996-ban elfogadott vadászati törvény számos pontja nem állja ki az idő és a gyakorlat kritikáját, módosításra, illetve szükség esetén új VADÁSZATI TÖRVÉNY és végrehajtási rendelet kidolgozására van szükség.” Az erre vonatkozó gondolatok minél teljesebb feltérképezése érdekében kérik, hogy a vadászok az ötleteiket, javaslatainkat osszák meg velük.


Lőpor
A hónap puskája / Kovács László: Váltócsöves konstrukció: Marocchi FinnClassic 512s
Amilyen vészesen szűkülnek Európában a vadászlehetőségek, úgy nőnek a bürokratikus szabályozások, a különböző megkötések, fegyverkorlátozások, mondhatni, EU-szerte. Egyre több országban szabnak egy bizonyos felső értéket az egy személynek tartható vadászpuskák tekintetében. Ha valaki lelkülete valósággal lángol a tűzfegyverekért, s a lehetőségekhez képest a maximumot szeretné begyűjteni, hogy lehetőleg minden neki tetsző típust-kalibert birtokoljon, akkor igen oda kell figyelnie, muszáj ésszerűen kialakítania a vadászpuska arzenálját.


Kovács László: Kinek kell ma nyílt irányzék?
Az első disznó tán még földet sem fogott, amikor lélegzetvételnyi szünet nélkül, máris áthúztam a félautomata Winchesterem vérvörös célgömbjét a következő sertevad fejére. Az is tűzben esett össze. Inkább szerencsémnek, mint eszemnek vagy tudásomnak köszönhetően még négyet (!) sikerült lőnöm egyazon kondából! Vagyis végül összesen hat példányt fektethettem a terítékre, mindet egytől egyig szépen, tisztán fejen találtam. Hat lövés – hat disznó. Cseppet sem rossz eredmény egy közel ötvenöt esztendős vadásztól és kilencvenöt esztendős karabélyától. Ezzel a remek karabélyommal máskor is sikerrel ügyködtem – s remélem, még sokáig fogok --, annak ellenére, hogy tudatosan nincs rajta napjaink szuper-modern célzó optikája. Hiányzik róla, de nem nekem…
A hónap tölténye / Kovács László: Katonai kaliberAz 1873-as esztendő igen sok tekintetben az Osztrák--Magyar Monarchia fénykorához tartozott. Abban az évben egyesítették Pestet, Budát, Óbudát, miáltal „megszületett” Budapest. A közös hadsereg új fegyvert kapott, az 1867-es Werndl gerendelyzáras egylövetű tökéletesítéséből származó 1873-as típust, amely 11,15×58R lőszerrel működött. Korszerű konstrukció volt mind a puska, mind a bele való muníció. Később – némileg átalakítva – a vadászok is éltek vele, szerették. Ám ez a párosítás mára sajnos nem maradt fenn, csak a múzeumi tárlókban, lőszergyűjteményekben látható.


Postabontás

„A Magasles 2012. áprilisi számában ismét előkerült a kétoldali sokkhatás, Márok Tamás Legmélyebbre hatolás című igen érdekes cikkében. Évekkel ezelőtt bátorkodtam a témához hozzászólni (Lövedékhatásról az orvos szemével. Magasles 2006. április).” (Dr. Berta László)

Hagyományőrző


Kovács Zsolt: Akikre büszkék lehetünk / Dr. Fodor TamásDr. Fodor Tamás nevét nemcsak a vadászoknak, hanem a természetvédőknek és kutyásoknak is illik ismerniük. Dolgozott a világhírűvé lett budapesti Vadászati Világkiállítás előkészítésén és lebonyolításában, később a Vadbiológiai Kutatóállomást vezette, majd az ország akkor egyetlen vadászlapjának főszerkesztő-helyettese, tudományos szerkesztője lett. Emellett részt vett a túzok megóvásában, s az ő nevéhez fűződik az erdélyi kopó megmenése is. S mindez még csak a jéghegy csúcsa.Kuriózum

Afrika részei vagyunk
Theunis De Bruin dél-afrikai hivatásos vadásszal Józsa Fábián beszélgetett


 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Sajtófigyelő

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.051 másodperc