[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

A vadász februárban
Dátum: 2017. 02. 10. Szerző: taki

Egyéb


A látszat szerint a február tudja a dolgát, mert mindjárt a hónap elején „megtört a jég”, és megindult az általános olvadás. Nagy megkönnyebbülést hozott ez a természetben. A vad még nem ocsúdott fel abból a kiszolgáltatottságból, amelyet a január mért rá, de hamarosan hozzáalakítja az életritmusát az időjárás változásaihoz.


A LAKOTT
TERÜLETEK FELÉ


A vadász számára a múlt hónapban nem volt megállás. A kisegítő etetésekből rendszeres takarmányozás lett, és a csoportokba verődött apró- és csülkös vad szinte mindenhol az ember segítségével tartotta fenn magát. Szinte mindenhol üresek is a takarmánytárolók. A gazdag „szemveszteséggel” aratott, tarlón hagyott kukoricatáblákat a vad hamar letisztította, és csak a rendszeres takarmányozás kötötte helyhez a vadat. Hegyvidékeken a kiadós havazás és a hetekig tartó szokatlanul erős hideg a vadat lekényszerítette az alsóbb régiókba, az ember által lakott területek közelébe. A sajtón keresztül tanúi lehettünk annak, hogy a szükségben a csülkös vad mennyire elveszíti az emberrel szembeni bizalmát, és az állatok élelemért bejárnak a lakóházak közé is. A hegyekben a januári erdőt komoly hóréteg lepte be, ami tovább korlátozta a csülkös vad mozgásterét. A nagyragadozók járta helyeken a ragadozó támadásakor menekülő csülkös vad a mély hóban nehezen mozog, míg a télen is aktív hiúz és farkas a testi adottságaiból eredően könnyebben támad a hó tetején. A hegyi falvak, városligetek és parkok közelébe lehúzódott csülkös vad magával vonzotta a ragadozókat is. A medvék most viszonylag csendben vannak – alszanak, de a nagy hideg ellenére is január 15-én láttak makkoló medvét, és január 30-án az ország északkeleti csücskében, Poloniny közelében pár száz méterre a falu határától láttak kereső medvét, aki a helyi méhészetet és a falu alá vonult csülkös vadat figyelte, de a faluba nem ment be. A nyilvánosság kérte a vadászokat, hogy a vadtakarmányt a lakott területektől távolabb helyezzék ki, mert a megszorult csülkös vadon keresztül a faluhoz csalogathatják vele a ragadozókat is és az olyan nem kívánatos vadat, mint pl. a vaddisznó. A vaddisznók rendszeres látogatásaira több lakott területen is panaszkodnak. Sőt vannak helyek, ahol a „fekete sereg” tartós ottlétre rendezkedett be. A disznóproblémával a leghangosabban Trencsén hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg folynak a kísérletek vegyi riasztókkal, átitatott szövetdarabkák bokrokon és fákon való elhelyezésével, és gyakori emberi riasztással. Ha ez nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor a város vezetése rendkívüli vadászatot fog kérvényezni.

HATTYÚGONDOK

A síkságokon a tél teljesen megdermesztette a vad életterét. A mélyen átfagyott talajból képtelen bármit is kikaparni. Az apróvad teljesen a vadász gondoskodására szorul. Kivéve pár meleg vízzel is táplált kanálist minden tó, patak és folyó vastagon befagyott. A pihenőhely nélkül maradt és kiéhezett vízi vad vagy elvándorolt, vagy elpusztult. A befagyott vizekről a mezőre szorult nem őshonos– inváziós-madarunkból, a hattyúból is sok pusztult el az éhségtől, és a legyengült madaraknál magas arányban jelentkezett a fertőző madárinfluenza. A hattyúk etetésére a járási hivatal néhány vadásztársaságnak írásos utasítást is adott, de a józan ész leállította a kezdeményezést. A természet dolga az is, hogy szelektáljon. Vannak szárnyaik, vonuljanak délebbre. Kemény szavak ezek, de a természetben a túlélés nagy adomány.
Igaz, hogy az elmúlt évek alatt a túlszaporodott hattyú védelmet élvez, de nem minősítették „vaddá”. Ezért a törvényekkel szabályozott vadászat a vadásznak semmilyen jogot nem ad, hogy beleszóljon olyan élőlény sorsába, amelyik nem szerepel a vadfajokat összefoglaló listán.

KIHŰLŐ NUTRIÁK

A hosszan tartó és szokatlanul kemény tél megritkította a vadon élő nutriák számát is. Ez a szintén inváziós, meleget kedvelő vad nehezen viseli a kemény fagyokat. Lévén hosszú, vastag és szőrtelen farka, amely a hideget az állat testébe vezeti, és a meleg bunda ellenére is nagyon hamar jelentkezik náluk a test fokozott mértékű lehűlése, a hipotermia.A Kis-Dunán, a holtágakon és a kanálisok jegében sok megfagyott nutria található. Több közülük úszás közben pusztult el, és belefagyott az éppen beállni készülő vízbe. Érdekes megfigyelés, hogy a tetemüket csak ritkán kezdik ki a ragadozók. Ott viszont, ahol meleg forrásokkal táplált kanális van, ott a nem befagyott vízen az elmúlt hetekben a nutriák minden generációját megfigyeltem. A kinti levegő mínusz 15 °C-fokos hőmérséklete ellenére a vízben vígan játszottak a biztonságukra mit sem adó öklömnyi nutriakölykök, a pár kg-os süldő nutriák és az olyan óvatos, magukra vigyázni tudó nutriamatuzsálemek is, amelyeket elfogásuk után alig bírt el egy vizsla.
A meleg forrásokkal táplált, nem befagyott kanálisunknak vannak más látogatói is. A nagy számban érkező kormoránok, melyek szinte szünet nélkül halásznak. Hagy ekkora kormoránnyomás után mi tud megmaradni abban a sekély vízben, azt nehéz elképzelni. Szerintem semmi. A népi megfigyelések szerint február 2-án előjön a barlangjából a medve. Február 3-án kibújik a hóvirág, február 15-én kezdődik az üregi nyulak párzása,február 23-án befejeződik a rókák párzása, február 25-én megjönnek az első pacsirták, február 26-án felébred és előbújik a borz, február 27-én az erős szarvasbikák kezdik hullatni az agancsukat. A jelen időjárási tényezők ezeken a népi megfigyeléseken bizonyára módosítani fognak. Szintén a népi hagyomány szerint:
„Ha a február enyhe, annak a március látja majd a kárát.”


Megjelent az ÚJ SZÓBAN

Takács Frigyes


 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Egyéb
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyéb:

MEOSMART, egyedi digitális céltávcső a MEOPTÁTÓL Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Egyéb

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.047 másodperc